Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έναρξη των διαδικασιών για την μίσθωση δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης

Από 25 Οκτωβρίου έως και την 18η Νοεμβρίου μπορούν να υποβληθούν αιτήσεις για 833 τεμάχια των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αγροτεμάχια, τόσο για τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης στο Vetofm (audio)

Ο πρόεδρος του Γεωπονικού συλλόγου Ν. Κοζάνης κ. Θ. Σιόγκας μιλώντας στο vetofm, τόνισε την αναγκαιότητα να θεσμοθετηθεί η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης  και ιτεχνογνωσίας στις προτάσεις που θα υποβάλλουν οι βιοκαλλιεργητές στο πρόγραμμα που θα βγάλει στην δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Γεωργίας. 

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μέτρο 123 του ΠΑΑ 07-13 "Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων"

Του Εμμ. Διαμαντόπουλου

Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο Μέτρο 123α του ΠΑΑ "Αύξηση της Αξίας των Γεωργικών Προϊόντων" γνωστότερο από το παρελθόν ώς πρόγραμμα "μεταποίησης - τυποποίησης".

 
Η υποβολή των φακέλων ξεκίνησε την 7/10/2011 και τελειώνει την 28/12/2011. Η ενίσχυση αφορά...

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Επιστολή Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης & ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ. στον Υπουργό Α.Α.&Τ. για το «Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας – Βιολογικής Κτηνοτροφίας»

Κύριε Υπουργέ,
Σύντομα αναμένεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.Α.Α.Τ., η προκήρυξη των προγραμμάτων της Βιολογικής Γεωργίας και Βιολογικής Κτηνοτροφίας τα οποία αποτελούν και τον κύριο μοχλό αύξησης της παραγωγής βιολογικών προϊόντων αλλά και στήριξης των βιοκαλλιεργητών στη χώρα.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο του προγράμματος...

Ημερίδα για τον ρόλο της καινοτομίας στην Ελληνική γεωργία

Ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα: «Ο ρόλος της καινοτομίας στην Ελληνική γεωργία. Καινοτόμες επενδυτικές προτάσεις και ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα.», που θα πραγματοποιηθεί...

Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα: Υπογράφηκε η ΚΥΑ, αναμένεται η προκήρυξη

Θέμα ημερών ή εβδομάδας είναι πλέον να ενεργοποιηθούν τα περιβόητα γεωργοπεριβαλλοντικά, στα οποία περιλαμβάνονται προγράμματα όπως η ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και η απονιτροποίηση.

Τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου υπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ανοίγοντας τον δρόμο για την προκήρυξη, αμέσως τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Σεμινάριο Επιμόρφωσης στην Ειδική Αγωγή (2011- 2012)

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιαννιτσά σεμινάρια 450 ωρών για πτυχιούχους ΠΕ, ΤΕ και ΙΕΚ με θέμα: Ειδική Αγωγή
Δεκέμβριος 2011 – Μάιος 2012
Επιστημονικά Υπεύθυνη: Αναστασία Αλευριάδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

 
Η διαμόρφωση του προγράμματος είναι με βάση 8ωρα μαθήματα. Η επιμόρφωση απευθύνεται σε...

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Δελτίο Τύπου ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο Τομέα

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση του στο εξαγγελθέν και εφαρμοζόμενο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί για εμάς την πλήρη απόδειξη ότι πλέον σχεδιάζεται η πλήρης και ολοκληρωτική απαξίωση και οικονομική εξαθλίωση όλων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Μια εξαθλίωση που ο αντίκτυπος της θα είναι φανερός στην συνοχή της κοινωνίας....

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 23 εκατ.ευρώ από τον ΕΛΓΑ

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 23.838 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής ύψους 23 εκατ.ευρώ.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν στην φυτική παραγωγή από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, ανεμοθύελλα κλπ) την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2010 – Δεκέμβριος 2010, στις ακόλουθους Νομούς :

Αλλαγές στην αγροτική πολιτική προτείνει η Κομισιόν

Το σχέδιο για την αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανακοίνωσε η Κομισιόν. Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται περικοπές στον προϋπολογισμό, που πέρυσι ανήλθε σε 58 δισ. ευρώ (47% του προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων της.

Οι δέκα κυριότερες προτάσεις της Επιτροπής είναι οι εξής:

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Στέβια (Stevia Rebaudiana Bertoni). Το μέλλον της καλλιέργειας.

Του Βασίλη Ν. Κατσαούνη*

Παρακολουθώντας σχεδόν όλες τις διαδικασίες ενημέρωσης που τελευταία πραγματοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, τις δύσκολες σήμερα συνθήκες που βιώνει η γεωργία και η ύπαιθρος θα περιγράψω σήμερα έναν προβληματισμό μου για την ανάπτυξη μιας καινούργιας καλλιέργειας. Δεν θα αναφερθώ σε προϊόν που μπορεί να ενταχθεί στο <<καλάθι των προϊόντων>> της Περιφέρειας αλλά σε μία καλλιέργεια που μπορεί να δώσει μια καινούργια δυναμική και ικανοποιητικό οικονομικά εισόδημα στον γεωργό, στη καλλιέργεια της στέβιας.

Μελετώντας την εδαφολογική μελέτη...

Παράταση στην προθεσμία αδειοδότησης υφιστάμενων αρδευτικών γεωτρήσεων

Παρατείνεται έως και 16 Ιουνίου 2012 (από 16 Δεκεμβρίου 2011) η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αγρότες για την χορήγηση άδειας για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις – πηγάδια.

Πιο συγκεκριμένα,...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Χωρίς την παρουσία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συνάντηση για την ΚΑΠ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 συγκαλεί συνάντηση ( Αίθουσα συσκέψεων, 6ος όροφος) με θέμα “Κοινή Αγροτική Πολιτική: Προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διαμόρφωση ελληνικών θέσεων”.

Στη συνάντηση έχουν κληθεί οι Πρόεδροι και Γενικοί Διευθυντές των φορέων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και ΠΕΝΑ καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων που ασχολούνται με την αγροτική πολιτική.

Αντικείμενο της συζήτησης θα αποτελέσουν...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Υποβολή Δηλώσεων Καλλιέργειας στα Υποκ/ματα ΕΛ.Γ.Α.

Mε την αριθ. 176557/5.9.2011 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 1977/Β/6.9.2011) καθορίσθηκε η διαδικασία υποβολής Δηλώσεων Καλλιέργειας στα Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α.

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται η διαδικασία με την οποία, οι παραγωγοί που δεν μπορούσαν αντικειμενικά να συγκεντρώσουν και να καταθέσουν στις ΕΑΣ τα δικαιολογητικά κατοχής που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, μπορούν να υποβάλλουν Δήλωση Καλλιέργειας στα αρμόδια Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α., μέχρι τις 17-10-2011, προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά: