Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ανοιχτή επιστολή προς τους συμπολίτες μας

Των Στ. Ξαρχάκου και Γιώρ. Κοντογιώργη

Αισθανόμαστε ότι έχουμε χρέος ως πολίτες αυτής της χώρας, να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας, να τους διατυπώσουμε τη γνώμη μας και να τους καλέσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι το ελληνικό πρόβλημα έχει ως πρωτογενή αιτία το ιδιοτελές όσο και δυναστικό κράτος, που εγκατέστησε το κομματικό σύστημα στη χώρα από τη δεκαετία του 1980. Ότι δηλαδή η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την άρση των πυλώνων  που οδήγησαν στην καταστροφή: Οι οποίοι είναι:

Εξάπλωση του επιβλαβούς εντόμου του αραβοσίτου Diabrotica virgifera Le Conte

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές αραβοσίτου του Νομού μας, ότι σε γειτονικούς Νομούς της Β. Ελλάδας διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς εντόμου Diabrotica virgifera Le Conte που προσβάλλει τον αραβόσιτο.
Πρόκειται για ένα έντομο καραντίνας, κολεόπτερο, τα ενήλικα του οποίου τρέφονται στο υπέργειο τμήμα του φυτού, ενώ οι προνύμφες του προσβάλλουν τις ρίζες ορύσσοντας στοές. Κατά συνέπεια καταστρέφεται το ριζικό σύστημα προκαλώντας πλάγιασμα του φυτού και σημαντικές οικονομικές ζημιές.

Νέα Παράταση για το Πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Σύμφωνα με Απόφαση που εκδόθηκε από το ΥΑΑ&Τ (Αριθ. πρωτ.: 1792/50664), παρατείνεται εκ νέου, από 30.04.2012 σε 15.05.2012 η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της δράσης 1.2 « Βιολογική Κτηνοτροφία» του μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013.

Τακτική Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων Κλάδων ΓΕ ΩΤ.Ε.Ε.

Πραγματοποιείται την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Μαΐου 2012 στην Θεσσαλονίκη, ώρα 18:00, στο Ξενοδοχείο «PORTO PALACE» η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Κλάδων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας(ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων αποτελεί το ανώτατο όργανο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που εκπροσωπεί τους 33.000 γεωτεχνικούς της χώρας.

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Αγροτών «1540»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι από την Τρίτη, 24 Απριλίου 2012, προστέθηκε στις ήδη παρεχόμενες αυτοματοποιημένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης αγροτών, η δυνατότητα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πολιτών και κυρίως των αγροτών με εκπροσώπους του Υπουργείου. 
 
Πρόκειται για τον τηλεφωνικό αριθμό «1540», ο οποίος αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη πλατφόρμα παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών και προσφέρει:

Στους αγρότες, έναντι τιμήματος, αγροτεμάχια του ΥπΑΑΤ που είναι στην κατοχή τους πριν το 1993

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του Ν.4061/22-03-2012 (ΦΕΚ Α΄66/22-03-2012) - περί διαχείρισης και προστασίας ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - όποιος κατέχει ακίνητο, το οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μπορεί να υποβάλει αίτηση εξαγοράς του στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών, εφόσον...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Έκδοση άδειας εγκατάστασης μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδυτές στα πλαίσια του Ν. 3906/2011

Το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει τους υποψήφιους επενδυτές των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων ότι:

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποκλειστικά και μόνο το πρόβλημα της έκδοσης άδειας εγκατάστασης μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας...

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Προκήρυξη προγράμματος με τίτλο «Επιμόρφωση-Κατάρτιση στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)»

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. υλοποιείται κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 Διατμηματικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης-Κατάρτισης με τίτλο «Επιμόρφωση-Κατάρτιση στην Παραγωγή Φαρμακευτικών Αρωματικών Φυτών (ΦΑΦ) και Αιθέριων Ελαίων (ΑΕ)«. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Φαρμακευτικής και Βιολογίας του Α.Π.Θ., της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. καθώς μέλη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην ΕΘΙΑΓΕ).

Βασιλικός (Ocimum basilicum) - Η καλλιέργεια του

Ετήσιο και ποώδες φυτό. Τα φύλλα του είναι ωοειδή, μυτερά, ακέραια ή οδοντωτά πράσινου χρώματος και τα άνθη μικρά και λευκά ή λευκορόδινα.
Ευδοκιμεί τόσο σε θερμές όσο και ψυχρές περιοχές με καταλληλότερες αυτές με εύκρατο κλίμα, ήπιο και βαρύ χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι (θερμοκρασία 270C και φωτοπεριοδικότητα 16-18 ώρες).
Καλλιεργείται σε εδάφη μέσης συστάσεως, βαθιά, αρδευόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία.

ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ (blackberries) - Η καλλιέργεια του

Από τα δεδομένα που υπάρχουν στη χώρα μας, δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων, με βασική αιτία τη δυσκολία στη διάθεσή τους καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί. 

Μετά τη συλλογή, η διάθεσή τους πρέπει να είναι άμεση (συντηρούνται 4-6 ημέρες στο ψυγείο). Καταναλώνονται νωποί, αλλά έχουν χρήση και στη ζαχαροπλαστική καθώς και στην παρασκευή φυσικών αρωμάτων και χρωμάτων. Το χρώμα, το μέγεθος του καρπού, η σκληρότητά του, η συνεκτικότητα της σάρκας του, το ph του χυμού κ.α., είναι χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την εμπορευσιμότητά του.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για εγγραφή στο Μητρώο Ειδικών Εμπειρογνωμόνων – Εξωτερικών Συνεργατών της Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), βάσει σχετικής Απόφασης της 366ης/14.03.2012 Συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώνει την κατάρτιση Μητρώου Ειδικών Εμπειρογνωμόνων – Εξωτερικών Συνεργατών των Έργων που υλοποιεί ως Δικαιούχος των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» και καλεί τους ενδιαφερόμενους  - Φυσικά Πρόσωπα που επιθυμούν να συμπεριληφθούν σε αυτό, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, να υποβάλουν...

Σεμινάριο για τις on line υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.) διοργανώνει στην Αθήνα, την Παρασκευή 20/04/2012 και ώρα 11.00 πμ, σεμινάριο για τις on line υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΥ πλατεία Καραϊσκάκη.

Η παρουσίαση των on line υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει...

Νέες διανομές για ΡΥΖΙ ΑΛΕΥΡΑ ΛΑΔΙ ΜΕΛΙ και ΠΑΤΑΤΕΣ

Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δ. Μακεδονίας Αλιάκμων

Η Κυριακή 29/4/2012 είναι η μέρα που θα γίνουν και πάλι διανομές αγροτικών προϊόντων στην Κοζάνη .
Τα προϊόντα που θα διατεθούν αυτή τη φορά είναι

1) ΑΛΕΥΡΙ από την Ε.Α.Σ. Κιλκίς .
Αλεύρι 55άρι για όλες τις χρήσεις σε συσκευασίες των 10 και 25 κιλών με τιμή πώλησης 55 λεπτα το κιλό.

2) ΡΥΖΙ Χαλάστρας .

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

50 Χρόνια Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Με την ευκαιρία της Έκθεσης για τα 50 χρόνια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα έχει την τιμή να σας προσκαλέσει σε ενημερωτική συνάντηση με θέμα: 


"Κοινή Γεωργική Πολιτική και Ελληνική Γεωργία Προκλήσεις, προϋποθέσεις και προοπτικές προς μια βιώσιμη ανάπτυξη"

με ομιλητή τον κ. Τάσο Χανιώτη,...

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τροποποίησ​η της ΚΥΑ για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι υπεγράφη από τους συναρμόδιους Υπουργούς και εστάλη προς δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο, η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 150559/10-6-2011, που αφορά τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)

Εκδόθηκε η πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας (ΤΟΠΣΑ)».

Τη σχετική πρόσκληση υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής με την οποία καλούνται οι Δυνητικοί Δικαιούχοι (Αναπτυξιακές Συμπράξεις με πιθανούς εταίρους: Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, Ν.Π.Ι.Δ., Αναπτυξιακές Α.Ε. και συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων),
για υποβολή αίτησης – φακέλου εξέτασης της διαχειριστικής τους επάρκειας και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινάει...

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης καλεί τα μέλη του Συλλόγου στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-04-2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α. Κοζάνης. (Κτίριο πρώην Νομαρχίας).

Τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης είναι:

Θέσεις εργασίας για Γεωπόνους

Α) Από μεγάλο παραδοσιακό κτήμα παραγωγής και εμπορίας οίνου
ζητείται άμεσα η κάλυψη της παρακάτω θέσης ΓΕΩΠΟΝΟΣ - ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ

Η θέση:

Δραματική απομείωση του αποθεματικού του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. λόγω PSI

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Ε.ΓΕΩΤ.Ε.Ε)

Οι εργαζόμενοι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) πληροφορηθήκαμε με εξαιρετική αγανάκτηση και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια τη δραματική απομείωση του αποθεματικού του Επιμελητηρίου από την Τ.τ.Ε. μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας PSI - και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και έγκριση από πλευράς ΓΕΩΤ.Ε.Ε. - η οποία ανέρχεται σε ποσοστό 70% θέτοντας πλέον σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και λειτουργία του.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

2η ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου EU.WATER

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Tero ΕΠΕ (www.tero.gr), σας προσκαλεί στη 2η ενημερωτική ημερίδα σχετικά με τα αποτελέσματα του έργου EU.WATER «Transnational Integrated Management of Water Resources in Agriculture - Διακρατική ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία», που υλοποιείται μέσω του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας «Νοτιοανατολική Ευρώπη (South East Europe - SEE)». 

Aτζέντα της ημερίδας:

Διευκρινήσεις επί της διαδικασίας τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου και καταβολής 2ης και 3ης δόσης της ενίσχυσης δικαιούχων του Μέτρου 112 του ΠΑΑ

Αριθμ. πρωτ. 4592/3- 4-2012
Σχετ.: Η απ. πρωτ. 827/11.2.2011 εγκύκλιός μας
Σε συνέχεια της ανωτέρω εγκυκλίου μας και σε απάντηση σχετικών ερωτημάτων που
αφορούν στη διαδικασία τροποποίησης επιχειρηματικού σχεδίου και στα δικαιολογητικά καταβολής της 2ης και 3ης δόσης της ενίσχυσης δικαιούχων του Μέτρου 112 του ΠΑΑ, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα φυτά της Μεγάλης Εβδομάδας

Της Μαρίας Πρίσκα, Τεχν. Γεωπόνου – Αρχιτέκτονα Τοπίου

Στον Χριστιανισμό τα φυτά κατέχουν μια εξέχουσα θέση και συνδέονται με διάφορες γιορτές και μυστήρια της θρησκείας μας. Έτσι δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Άγιο Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Η Ανάσταση του Χριστού, συμβολίζει εκτός των άλλων και την αναγέννηση της φύσης την άνοιξη.

Ξεκινώντας από το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, στη γιορτή του Λαζάρου,...

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ "ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ" ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ - ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΤΟ 1941 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Το χειμώνα του 1941 ο γεωπόνος Νικόλαος Βοσυνιώτης τµηµατάρχης στους ∆ηµοτικούς Κήπους της Αθήνας άρτι αφιχθείς από τις Βερσαλίες -όπου έχει διδαχθεί την γεωπονία- αποφασίζει να συγγράψει έναν εύχρηστο οδηγό που περιλαµβάνει οδηγίες για να φτιάξει ο κάθε πολίτης της Αθήνας, φθηνά και εύκολα, έναν µικρό «οικογενειακό» λαχανόκηπο για την επιβιώσή του. Σε αυτή τη διεύθυνση μπορείτε να δείτε σε ψηφιακή μορφή την επίκαιρη όσο ποτέ εργασία του…

Επιστροφή στην ύπαιθρο σκέφτονται οι νέοι - Επαναπροκήρυξη του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών

Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής, ακόμη και με μικρότερες απολαβές, σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 με 1,5 εκατομμύριο άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ύπαιθρο.

Ο Δημοτικός Κήπος μας έχει ανάγκη

Το ότι ο Δημοτικός Κήπος κοσμεί την καθημερινότητά μας είναι πλέον κοινή παραδοχή. Το αν θα συνεχίσει να το κάνει, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Όχι τουλάχιστον, αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό και εμείς οι Δημότες.

Το θέαμα του καμένου γκαζόν σε σημεία του Κήπου, οι κλειδωμένες είσοδοι για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, τα σκουπίδια που αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό φανερώνουν σημάδια εγκατάλειψης.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Απάντηση του Προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης στο Σύλλογο Ελλήνων Γεωλόγων

Αγαπητοί συνάδελφοι, 
 
η επιστολή σας προς το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Δυτ. Μακεδονίας της 30/03/2012, η οποία δημοσιεύεται στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα www.kozan.gr, αν και έχει αναφορές στο πρόσωπό μου, δεν μου έχει κοινοποιηθεί, δεν γνωρίζω που αλλού έχει κοινοποιηθεί, όπως επίσης δεν γνωρίζω και ποιος την υπογράφει. Με την επιφύλαξη λοιπόν της εγκυρότητας της, στα σημεία που με αφορούν, θέλω να σας γνωστοποιήσω τα εξής:

Το πρώτο αβίαστο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κάποιος διαβάζοντας την επιστολή σας είναι ότι έχετε παραπληροφορηθεί οικτρά.

Απάντηση του Πρόεδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης σε δημοσίευμα του kozan.gr:

''ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΟΦΩΝΗ''

Κ. Σαμαρά

σε απάντηση του δημοσιεύματος στον ιστότοπο σας, με τίτλο ‘’«Πόλεμος» στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δ. Μακεδονίας μεταξύ Γεωπόνων και Γεωλόγων’’, στα σημεία που με αφορούν, για την αποκατάσταση της αλήθειας και ως ο μόνος αρμόδιος να αναφέρω τι πρεσβεύω, σας γνωστοποιώ τα παρακάτω:

EU.WATER - 2η Συνάντηση του Τοπικού Δικτύου Εφαρμογής


ΔΙΑΔΥΜΑ: Εσπερίδα παρουσίασης έργων

Δευτέρα, 02 Απριλίου 2012, Ώρα: 17:00 Κοζάνη, Αίθουσα Τ.Ε.Ε

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΕΡΟΣ 1o
«Waste-C-Control»
«Επιλογές Διαχείρισης Απορριμμάτων για έλεγχο των αερίων του
Φαινομένου του Θερμοκηπίου»