Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Καταγραφή του επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων

Στο πλαίσιο εναρμόνισης της οδηγίας 2009/128/ΕΚ σχετικά με «τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων», ψηφίστηκε ο Νόμος 4036/27-1-2012 (ΦΕΚ Α 8/2012) «διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις».
 

Με βάση τον παραπάνω Νόμο ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

- Η Δ/νση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εποπτεία της τακτικής επιθεώρησης (ανά 5 έτη έως το 2020 και ανά 3 στη συνέχεια) του επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (άρθρο 22, παρ. 1).

- Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 διενεργείται τουλάχιστον μια επιθεώρηση του παραπάνω εξοπλισμού (άρθρο 22, παρ. 2).
- Οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και απογραφής γεωργικών μηχανημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν μητρώο εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων στο οποίο καταγράφεται ο επαγγελματικός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων κατά κατηγορία, γεωγραφική περιοχή και χρήστη (άρθρο 38, παρ. 2).


Ως επαγγελματικός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων, θεωρείται ο εξοπλισμός που περιλαμβάνει βασικά τις παρακάτω κατηγορίες:
α) Νεφελοψεκαστήρες (συρόμενοι, φερόμενοι/αναρτώμενοι, αυτοκινούμενοι),
β) Ψεκαστικά αγρού (συρόμενοι, φερόμενοι/αναρτώμενοι, αυτοκινούμενοι).
 

Είναι σαφές ότι για να καθοριστεί το πλαίσιο της διαδικασίας επιθεώρησης, πρέπει σε πρώτο στάδιο να καταγραφεί ο επαγγελματικός εξοπλισμός εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

Κατά συνέπεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες χορήγησης αδειών κυκλοφορίας και απογραφής γεωργικών μηχανημάτων των περιφερειακών ενοτήτων πρέπει μέχρι τις 31 Μαΐου 2013 να καταγράψουν και να καταχωρήσουν σε σχετικό πίνακα excel (μητρώο) τον επαγγελματικό εξοπλισμό εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων κατά κατηγορία, γεωγραφική περιοχή και χρήστη και να αποστείλουν τα σχετικά στοιχεία στην ηλεκτρονική διεύθυνση li210u036@minagric.gr.


Η Οδηγία 2009/128/ΕΚ και ο Νόμος 4036/2012 έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/index.php/el/forfarmer/agrotikamixanimata/800-psekastikamixanimata.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου