Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Πρόγραμμα Νέων Γεωργών 2»


Κ. Υπουργοί
Με την υπ’ αριθμ. 2112/09-03-2009 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα του Υ.Π.Α.Α.&Τ. εντάχθηκε η πράξη «Εγκατάσταση νέων γεωργών έτους 2009» του Μέτρου 112 στο Π.Α.Α. 2007-2013 με προϋπολογισμό 100.000.000 € και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έως τις 30-06-2015, την λήξη δηλαδή του προγράμματος.
Ενώ στην Κ.Υ.Α. 704/08 και στην ενδεικτική κατανομή του Μέτρου στο Π.Α.Α.2007-2013 (4η Έκδοση – Μάιος 2009) ορθώς προβλεπόταν 304.989.343€, λήφθηκε η παραπάνω απόφαση, με κουτσουρεμένο προϋπολογισμό, μη εκτιμώντας σωστά το αυξημένο ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου για την ένταξη στο συγκεκριμένο μέτρο και την αξιολόγησή του από τους εν δυνάμει νέους αγρότες, ως σοβαρό εργαλείο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε ένα τομέα κρίσιμο για την χώρα μας.
Η παραπάνω αστοχία διορθώθηκε με την υπ’ αριθμ. 8332/10-09-2009, 1η Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης της πράξης, σε εφαρμογή της 11316/03-09-2009 απόφασης του Υ.Π.Α.Α.&Τ. με την οποία ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 275.000.000 €.
Ο Σύλλογός μας, με επιστολή του, επικρότησε την παραπάνω εξέλιξη θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετούνται πλήρως οι αναπτυξιακοί στόχοι, για την επίτευξη των οποίων σχεδιάστηκε το εν λόγω πρόγραμμα.
Η έκβαση όμως του προγράμματος είναι πλήρως απογοητευτική, λόγω της μη εξασφάλισης της απαιτούμενης χρηματοδότησης, αφήνοντας ουσιαστικά ξεκρέμαστους χιλιάδες νέους ανθρώπους και τινάζοντας στον αέρα τον οικονομικό προγραμματισμό τους, αφού έπρεπε να δημιουργήσουν εκμετάλλευση ικανοποιητικού μεγέθους, όπως οριζότανε από τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή πραγματοποίησαν αρκετά έξοδα (Αγορά ζωικού κεφαλαίου, εκμίσθωση σταυλικών εγκαταστάσεων, αγορά αγροτικών εφοδίων κ.α.).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι αγρότες δεν λαμβάνουν άλλες επιδοτήσεις όπως οι «παλιοί» αγρότες (Ενιαία ενίσχυση, Εξισωτική Αποζημίωση, κ.α), καθιστούν την ενίσχυση που θα λάμβαναν από το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών τεράστιας σημασίας για την επιβίωση της εκμετάλλευσής τους.
Είναι απολύτως σαφές, ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος εντάσσεται στο γενικότερο οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης και της προσπάθειας μείωσης των δημοσίων δαπανών, όμως θα πρέπει να αναλογιστείτε ότι το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ενδυνάμωσης της υπαίθρου, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα κρατά στην ύπαιθρο μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων και τους παρέχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση της ανεργίας, την μείωση της αστικοποίησης, την αύξηση των εξαγωγών, την διατήρηση των γαιών σε καλή κατάσταση κ.α.
Η χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων, με αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη, πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και όχι αντικείμενο περικοπής και εξοικονόμησης δαπανών.
Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, ζητάμε την άμεση εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης και την πληρωμή όλων των υποψηφίων Νέων Γεωργών, επιπρόσθετα δε την εξεύρεση επιπλέον πιστώσεων, με μεταφορά κονδυλίων από προγράμματα που δεν τυγχάνουν της αποδοχής του αγροτικού κόσμου, αφού οι αρχικά διαθέσιμες στο Μέτρο 112 πιστώσεις μέχρι την ολοκλήρωση του Π.Α.Α. 2013 εξαντλήθηκαν από το 1ο έτος εφαρμογής. 


Κοζάνη 09 /12/ 2009  
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος


Σιόγκας Θεόδωρος
Η Γ. Γραμματέας


Πιστόλα Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου