Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

«Πρόγραμμα Νέων Γεωργών».

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & τροφίμων ανακοίνωσε ότι οι πιστώσεις του προγράμματος των «Νέων Γεωργών», του Μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013), αυξάνονται από 100 εκ. € σε 275 εκ. € και πιο συγκεκριμένα για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η χρηματοδότηση αυξάνεται από 4,4 εκ. € σε 12,65 εκ. €. Το αποτέλεσμα της αύξησης των κονδυλίων είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι υποψήφιοι που υπέβαλλαν αίτηση στην Α’ φάση και μέρος αυτών που υπέβαλλαν αίτηση στην Β’ φάση.
Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την παραπάνω εξέλιξη, καθώς εξυπηρετεί πλήρως τους αναπτυξιακούς στόχους για την επίτευξη των οποίων σχεδιάστηκε το εν λόγω πρόγραμμα, δεδομένου ότι:
·  Το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ενδυνάμωσης της υπαίθρου, το οποίο σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα κρατά στην ύπαιθρο μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων και τους παρέχει ένα ικανοποιητικό εισόδημα με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση της ανεργίας, την μείωση της αστικοποίησης, την αύξηση των εξαγωγών, την διατήρηση των γαιών σε καλή κατάσταση κ.α.
·  Η προηγούμενη προκήρυξή του προγράμματος έγινε πριν 3 έτη με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων στη τελευταία προκήρυξη, οι επιπλέον πιστώσεις ικανοποιούν το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων αυτών.
·  Επίσης διευκολύνεται κατά πολύ ο οικονομικός προγραμματισμός των υποψηφίων, αφού για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, οι νέοι αγρότες έπρεπε να δημιουργήσουν εκμετάλλευση ικανοποιητικού μεγέθους, όπως οριζότανε από τη σχετική νομοθεσία, δηλαδή πραγματοποίησαν αρκετά έξοδα (Αγορά ζωικού κεφαλαίου, εκμίσθωση σταυλικών εγκαταστάσεων, αγορά αγροτικών εφοδίων κ.α.). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέοι αγρότες δεν λαμβάνουν άλλες επιδοτήσεις όπως οι «παλιοί» αγρότες (Ενιαία ενίσχυση, Εξισωτική Αποζημίωση, κ.α) καθιστούν την ενίσχυση που θα λάβουν από το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών τεράστιας σημασίας για την επιβίωση της εκμετάλλευσής τους.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών από μόνο του είναι ημίμετρο και θα αποτελέσει πραγματικό βοήθημα για τους νέους αγρότες μόνο αν συνδυαστεί με τα υπόλοιπα προγράμματα δηλαδή:
·  Το πρόγραμμα των «Σχεδίων Βελτίωσης» ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις,
·  Το πρόγραμμα της «Πρόωρης Συνταξιοδότησης» ώστε να επιτευχθεί αύξηση του μεγέθους των εκμεταλλεύσεών και παράλληλη ανανέωση του εργατικού δυναμικού της υπαίθρου,
·   Το πρόγραμμα της «Βιολογικής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας» ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων.
Είναι επιτακτική ανάγκη η επίσπευση των διαδικασιών και η όσο το δυνατόν γρηγορότερη προκήρυξη των παραπάνω προγραμμάτων στα πλαίσια του Π.Α.Α. 2007-2013.
Επίσης θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών πρέπει να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του Π.Α.Α., δηλαδή μέχρι το 2013, ώστε να υπάρχει ομαλή συνέχεια στην ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και τα επόμενα 4 έτη. Αυτό προϋποθέτει πως πρέπει να βρεθούν επιπλέον πιστώσεις με μεταφορά κονδυλίων από προγράμματα που δεν τυγχάνουν της αποδοχής του αγροτικού κόσμου, αφού οι διαθέσιμες πιστώσεις μέχρι το 2013 ήταν 275 εκ € και εξαντλήθηκαν από το 1ο έτος εφαρμογής. 

Κοζάνη,   -   11 / 09 / 2007  -


Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος


Σιόγκας Θεόδωρος
Η Γ. Γραμματέας


Πιστόλα Ευαγγελία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου