Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Σχέδιο εξυγίανσης της ΑΤΕbank με πώληση θυγατρικών

Α. ΜΑΡΚΟΥ

Σε εφαρμογή τίθεται από τον ερχόμενο μήνα το πλάνο εξυγίανσης και μετασχηματισμού της ΑΤΕbank σε αμιγώς τραπεζικό όμιλο. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου, που έχει εκπονήσει ο διοικητής της κ. Θ. Πανταλάκης και για το οποίο έχει συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα, περιλαμβάνουν την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, την περικοπή του λειτουργικού της κόστους και την πώληση του συνόλου των συμμετοχών της που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στόχο της διοίκησης της τράπεζας αποτελεί η ... αποφυγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη σύσταση του οποίου επέβαλε το ΔΝΤ για την ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δεν μπορούν να στηρίξουν με άλλον τρόπο τα ίδια κεφάλαιά τους. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη μετατροπή σε κοινές των προνομιούχων μετοχών ύψους 675 εκατ. ευρώ που είχαν διατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ και την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 325 εκατ. ευρώ.


Με δεδομένο ότι το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου φτάνει σήμερα το 77%, θα κληθεί να καταβάλει σε μετρητά το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εγγυημένα από τους αναδόχους της έκδοσης, θα ζητηθούν από τους μικρομετόχους της τράπεζας. Η συμμετοχή του κράτους στην αύξηση θα καλυφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), το οποίο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου διαχωρίζεται και συστήνεται θυγατρικός πιστωτικός φορέας που θα ενσωματώσει τις δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες. Με τον τρόπο αυτόν θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος τραπεζικός πυλώνας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα με την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΑΤΕ, θα «τρέξει» και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, το οποίο περιλαμβάνει την περικοπή των μισθών σε ποσοστό 10% από το νέο έτος και τη συρρίκνωση του δικτύου της κατά το ίδιο ποσοστό, με το κλείσιμο καταστημάτων που δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της τράπεζας θα συνοδευτεί όπως προαναφέρθηκε με την πώληση των μη χρηματοοικονομικών θυγατρικών του ομίλου. Οι ζημιές τους το 2009 έφτασαν τα 40,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο α΄ εξάμηνο της εφετινής χρήσης τα ενοποιημένα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με 8,1 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πανταλάκης έχει εκπονήσει μελέτη για τις δυνατότητες εσόδων από την πώληση των συγκεκριμένων εταιρειών, ενώ με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί στη βάση κανόνων πλήρους διαφάνειας. Η μεγαλύτερη εταιρεία του ομίλου είναι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία εμφάνισε στο εξάμηνο ζημιές 8,6 εκατ. ευρώ, ενώ δεύτερη σε μέγεθος έρχεται η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη με ενεργητικό 95 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο. Ακολουθούν η Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ) με assets 19 εκατ. ευρώ και ζημιές 1,5 εκατ. ευρώ. Οι τρεις αυτές θυγατρικές θα πωληθούν άμεσα από τη διοίκηση της ΑΤΕ.

Χρηματοδoτεί τον αγροτικό τομέα από το 1929
Η Αγροτική Τράπεζα ιδρύθηκε το 1929 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την αποκλειστική χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης.Το 1950 η τράπεζα ιδρύει μια σειρά εταιρειών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων διαφόρων περιοχών της χώρας.Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 60 χρόνια από την ίδρυσή της για τη δραστηριοποίησή της σε μη αγροτικούς τομείς.

Η ανάπτυξη του δικτύου των καταστημάτων της και η προσφορά χρηματοοικονομικών προϊόντων και υπηρεσιών ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.Το 1991 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και ιδρύει ένα ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό όμιλο.Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αποφασίζει να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών,διαδικασία που ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2001. Ακολουθεί η περίοδος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.Ο τότε διοικητής της κ.Δ. Μηλιάκος εφαρμόζει ένα σχέδιο με στόχο την εξυγίανσή της και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της στην εγχώρια αγορά, ενώ προχωρεί και σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου αντλώντας το 2005 1,25 δισ.ευρώ.

Η πιστωτική κρίση βρήκε την ΑΤΕ σε αδύναμη θέση, καθώς οι επισφάλειες «έφαγαν» μεγάλο μέρος των ιδίων κεφαλαίων της, με αποτέλεσμα να αποτελέσει τη μόνη τράπεζα που θα κοπεί από τα στρες τεστ που διενεργήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία κατέδειξαν την ανάγκη κεφαλαιακής της ενίσχυσης.Στο εννεάμηνο του 2010 ο όμιλος της ΑΤΕbank εμφάνισε ζημιές ύψους 117,2 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών 82,4 εκατ.ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο νέος διοικητής κ. Πανταλάκης ανέλαβε τα καθήκοντά του ίσως στην πιο δύσκολη στιγμή στην ιστορία της τράπεζας,καθώς οι εύκολες «ενέσεις» από τον κρατικό κορβανά έλαβαν τέλος με τον ερχομό της τρόικας στην Αθήνα. Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνεται στην ΑΤΕ για να «σουλουπωθεί» και να καταστεί ξανά κερδοφόρα. Διαφορετικά,η τράπεζα θα καταλήξει στο Ταμείο που έχει συσταθεί από το ΔΝΤ στην Ελλάδα,με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της.

Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω
Το Αρχοντικό Σερπιέρη,ένα από τα μέχρι σήμερα σωζόμενα στην Αθήνα αρχοντικά της αστικής κοινωνίας των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα,βρίσκεται στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω,στεγάζει σήμερα το Κεντρικό Κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας. Ηταν το αρχοντικό του Ιταλού μεταλλειολόγου Ιωάννη Σερπιέρη, που γεννήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας το 1815 και πέθανε το 1897 στην Αθήνα, στον οποίο παραχώρησε το ελληνικό κράτος την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων του Λαυρίου,το 1864. Το 1929 το Αρχοντικό Σερπιέρη αγοράστηκε από την Αγροτική Τράπεζα.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

Στα 200 εκατ. ευρώ έφθασαν οι πωλήσεις της ΕΒΖ στην τελευταία χρήση και η τράπεζα επιβαρύνθηκε με ζημιές 42 εκατ. ευρώ 1 Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας αποτελεί η παραγωγή και η εμπορία ζάχαρης, καθώς και η εμπορία των παραπροϊόντων της ζάχαρης. Παράγει λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, ενώ κατά τη διαδικασία της παραγωγής προκύπτει μια σειρά από παραπροϊόντα, τα οποία ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία διατίθενται στην αγορά. Κατά την τελευταία τριετία, ποσοστό κοντά στο 90% προήλθε από πωλήσεις προϊόντων ιδίας παραγωγής ενώ το υπόλοιπο 10% από εμπορία προϊόντων εισαγωγής. Η ΕΒΖ με την εθνική ποσόστωση των 158.702 τόνων, τη σερβική ζάχαρη ύψους 60.000 τόνων, η οποία παράγεται στα δύο εργοστάσιά της στη Σερβία, και με την εμπορία ζάχαρης ευρωπαϊκής προέλευσης ή και Τρίτων Χωρών, έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αγοράς το οποίο είχε απολέσει τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία εξάγει σημαντικές ποσότητες και στη Βουλγαρία με ζάχαρη προερχόμενη από τα γειτονικά εργοστάσια των Σερρών και της Ορεστιάδας. Τα υποπροϊόντα της ζάχαρης, όπως η μελάσα και η ζαχαρόπιτα, καλύπτουν τις ανάγκες των βιομηχανιών και των κτηνοτρόφων στην εσωτερική αγορά, ενώ η επιπλέον ποσότητα εξάγεται. Στη χρήση που έληξε στις 30.6.2009 η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις ύψους 199 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές της ανήλθαν στα 42 εκατ. ευρώ.

2 Δωδώνη. Αποκλειστική δραστηριότητα της εταιρείας είναι η αγορά και η επεξεργασία γάλακτος για την παραγωγή και την εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά το 2009 επεξεργάστηκε περίπου 80.000 τόνους γάλα. Με σκοπό την περαιτέρω καθετοποίηση του κύκλου παραγωγής η Δωδώνη έχει επεκταθεί στον κλάδο των ζωοτροφών και ίδρυσε το 2009 θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία Ζωοτροφές Δωδώνη (ΖΩΔΩ). Το 2009 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 102,43 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων σε 1.99 εκατ. ευρώ, ενώ εξήχθηκε περίπου το 20% της ετήσιας παραγωγής φέτας και σκληρών τυριών.

3 Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών. Η εταιρεία λειτουργεί με δύο εργοστάσια παραγωγής. Το κεντρικό στο Πλατύ Ημαθίας και το δεύτερο στο Πετροχώρι Ξάνθης. Επεξεργάζεται, παράγει και εμπορεύεται πρώτες ύλες, πλήρη μείγματα ζωοτροφών και ιχθυοτροφών για όλα τα είδη παραγωγικών ζώων, συμπληρωματικές ζωοτροφές και σκυλοτροφές. Παραδίδει εμπορεύματα κατά κύριο λόγο στην τοπική αγορά, μέχρι την Κρήτη, σε συσκευασία σάκων ή χύμα με ιδιόκτητα η ΔΧ οχήματα μεταφοράς. Το 2009 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 15,39 εκατ. ευρώ και ζημιές 10,29 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου