Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Νέος Αναπτυξιακός

Έναν «αγνώριστο» αναπτυξιακό νόμο που αποστρέφεται τις άμεσες επιδοτήσεις και μοιράζει φοροαπαλλαγές, αποσβέσεις και εγγυήσεις για χαμηλότοκα δάνεια κυρίως προς νέους επιχειρηματίες παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Μετά από σειρά αναβολών και τροποποιήσεων προγραμματίστηκε η παρουσίαση του νέου Αναπτυξιακού νόμου στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.  Στόχος είναι να καταστεί λειτουργικός τους πρώτους μήνες του 2011.

Το προηγούμενο διάστημα, εκφράστηκαν από τον επιχειρηματικό κόσμο κριτικές για την καθυστέρηση στις ανακοινώσεις, ενώ υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από όσους ένιωθαν ότι θα μείνουν «εκτός».  Από πηγές του υπουργείου ως αιτία της αναβολής του νόμου αναφέρεται το  Μνημόνιο που έφερε δραστικό περιορισμό των άμεσων επιδοτήσεων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι έως την τελευταία στιγμή γίνονταν διορθώσεις στις διατάξεις του. Θα έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για κάθε χρόνο, ώστε να μην επαναληφθεί το... δράμα του 2009. Τότε,  με την πληροφορία της λήξης της ισχύος του προηγούμενου νόμου, περίπου 2.500 εταιρείες υπέβαλλαν προτάσεις επιδότησης που ακόμη αξιολογούνται και αν εγκριθούν «μπλοκάρουν» για έτη τα διαθέσιμα κονδύλια.

Ο νέος νόμος θα έχει και συγκεκριμένο  «πλαφόν» για κάθε επενδυτικό σχέδιο στο σκέλος των άμεσων επιδοτήσεων.  Θα συνδυάζονται με  καθεστώτα έμμεσων ενισχύσεων με βασικό τις  φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση «βιώσιμων επενδυτικών σχεδίων με τεκμηριωμένες προοπτικές κερδοφορίας» όπως ανέφερε πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός.

Αναμένεται ότι θα προβλέπονται και αυξημένες αποσβέσεις επιδότησης χρηματοδοτικής μισθώσεως μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και παροχές εγγυήσεων για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων ειδικά για νέους ηλικιακά επιχειρηματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ του αναπτυξιακού νόμου και του ΤΕΜΠΜΕ.

Όσον αφορά τις άμεσες επιδοτήσεις περιορίζονται δραστικά. Οι περικοπές του ΠΔΕ και τα υπό έγκριση σχέδια του προηγούμενου νόμου έχουν σχεδόν στερήσει τα αναγκαία κονδύλια, ενώ υπάρχουν και περιορισμοί που προκύπτουν από το γράμμα του Μνημονίου. Αναφέρεται ρητά η μετακίνηση από  μαζικές σε στοχευμένες επιδοτήσεις για έρευνα, καινοτομία, εξωστρέφεια.

Ο νόμος θεσπίζει και καθεστώς διαφάνειας στην αξιολόγηση με στόχο να περιοριστούν τα «κρούσματα» που είχαν ακουστεί στο παρελθόν για τον τρόπο αξιολόγησης των προτάσεων. Θεσπίζεται επίσης καθεστώς ταχείας αξιολόγησης των μη χρηματικών επιδοτήσεων (πχ φοροαπαλλαγές) εντός 1 μήνα από την αίτηση. Θα  συνδέει τα κίνητρα  με την δημιουργία νέων επενδύσεων  και θέσεων εργασίας.


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου