Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΕΒΖ: "Προειδοποιήσεις" για μια δύσκολη χρονιά

Της Ρόης Χάικου

Τι κι αν στο πρώτο τρίμηνο του νέου οικονομικού έτους (Ιούλιος 2010-Ιούνιος 2011), η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κατάφερε μετά από καιρό να καταγράψει κέρδη; Η διοίκησή της προετοιμάζεται για μια δύσκολη χρονιά.

Όχι μόνο γιατί συνετέλεσαν παράγοντες που επηρεάζουν «δυσμενώς την εξέλιξη της καλλιέργειας και πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα», όπως σημείωσε η ΕΒΖ στις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις αλλά κυρίως για το... άγνωστο μέλλον που επιφυλάσσει για την βορειοελλαδίτικη βιομηχανία η μητρική ΑΤΕ.

Η τράπεζα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και υποχρεούται να διατυπώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ενώ έχει εκφραστεί από τη διοίκησή της η πρόθεση να απο-επενδύσει τις μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές της. Ιδιαίτερα για την ΕΒΖ, η ΑΤΕ είχε προειδοποιήσει τη διοίκηση να καταφέρει να γυρίσει θετικά τα αποτελέσματα και να καταστήσει επιχειρηματικά βιώσιμη τη βιομηχανία.

Στο πρώτο τρίμηνο της χρήσης 2010-2011, η βιομηχανία ζάχαρης κατέγραψε μείωση 15,51% στον κύκλο εργασιών του ομίλου, ο οποίος και διαμορφώθηκε στα 62,970 εκατ. ευρώ έναντι 74,534 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών και συνολικών αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 5,699 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,310 εκατ. της προηγούμενης περιόδου και το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 10,27% έναντι 10,04% πέρυσι.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων παρουσίασαν κέρδη 1,480 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,022 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία στις καταστάσεις του τριμήνου η κύρια παραγωγική δραστηριότητα του ομίλου λαμβάνει χώρα στο πρώτο εξάμηνο κάθε χρήσης, δηλαδή από 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου, ενώ τα κυριότερα κόστη συντήρησης του πάγιου εξοπλισμού των εργοστασίων πραγματοποιούνται στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης.

Ωστόσο, η εταιρεία, εξαιτίας της εξάρτησης της από την αγροτική παραγωγή, επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες όπως και τα αποτελέσματά της.

Συνθήκες

Η ΕΒΖ, όπως είναι γνωστό, λειτουργεί τρία εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατέος, Σερρών και Ορεστιάδας), ενώ πλέον δεν υφίσταται στα οικονομικά στοιχεία της το κονδύλι «Έξοδα υποαπασχόλησης – Κόστος αδράνειας» που εμφανιζόταν στα αποτελέσματα των τριών προηγουμένων χρήσεων και περιλάμβανε κυρίως τις μισθοδοσίες του προσωπικού παραγωγής των εργοστασίων Λάρισας και Ξάνθης στα οποία δεν πραγματοποιήθηκε παραγωγική διαδικασία. Το εν λόγω κονδύλι που βάραινε τα αποτελέσματα δεν υπάρχει πλέον, γιατί αφενός ολοκληρώθηκαν οι μετατάξεις 50 υπαλλήλων των δύο εργοστάσιων που έκλεισαν και αφετέρου καταργήθηκε η λογιστική αυτοτέλειά τους και ενσωματώθηκαν ως υποκαταστήματα στα αποτελέσματα των ενεργών εργοστασίων.

Αναφορικά με τις θυγατρικές στη Σερβία, αναμένεται παραγωγή περίπου 140.000 τόνων ζάχαρης και συνέχιση της κερδοφορίας τους.

Προβλήματα παραγωγής

Η χρονιά χαρακτηρίζεται από την ΕΒΖ ως μέτρια και δύσκολη από πλευράς ορισμένων παραγόντων που επηρέασαν δυσμενώς την εξέλιξη της καλλιέργειας και πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα όπως η οψίμιση της καλλιέργειας και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επέφεραν ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των φυτών. Κατόπιν τούτων, η διοίκηση της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας είναι ότι η παραγωγή θα κυμανθεί περίπου στους 85.000 με 90.000 τόνους ζάχαρης.

Για την καλλιεργητική περίοδο 2010 προγραμματίσθηκε τευτλοκαλλιέργεια 224.000 στρεμμάτων για παραγωγή 158.700 τόνων ζάχαρης (Εθνική ποσόστωση). Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους αγρότες ανήλθαν στα 332.402 στρέμματα, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τα 314.338 και υπογράφηκαν συμφωνητικά για 189.261 στρέμματα. Τελικά σπάρθηκαν 138.157 στρέμματα, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κυρίως στον Έβρο κατά την περίοδο της προετοιμασίας των αγρών και της σποράς και των πλημμυρών κατά μήκος της παρέμβριας ζώνης του Ν. Έβρου και της κοίτης του Στρυμόνα στο Ν. Σερρών. Έτσι βρίσκονται σε ανάπτυξη και αναμένονται να συγκομισθούν 136.311 στρέμματα που ανήκουν σε 4.114 παραγωγούς.

Για την κάλυψη του δικαιώματος παραγωγής της υπόλοιπης ποσότητας των περίπου 60.000 τόνων ζάχαρης, η ΕΒΖ προέβει σε σύναψη συνεργασίας με μεγάλους οίκους της ευρωπαϊκής αγοράς για την παραγωγή ζάχαρης ελληνικής ποσόστωσης από χώρες της Ε.Ε. (φασόν).

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια διατήρησης του ποσοστού κάλυψης της αγοράς με την εισαγωγή περίπου 90.000 τόνων ζάχαρης Τρίτων χωρών και 50.000 τόνων ζάχαρης περίπου από τις θυγατρικές εταιρίες στη Σερβία.

Αύξηση πωλήσεων – μείωση τιμών

Πάντως, στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση των πωλήσεων ζάχαρης κατά 4,15%, αφού από 76.079 τόνοι πέρυσι, εφέτος πουλήθηκαν 79.233 τόνοι ζάχαρης.

Η μέση τιμή πώλησης της ελληνικής ζάχαρης, ακολουθώντας τη μέση τιμή της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 4,91% (ελληνικής + εισαγωγής) σε 587,5 ευρώ/τόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, των 617,8 ευρώ/τόνο.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου