Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2010, από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε / Παράρτημα Δυτ.Μακεδονίας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν.Κοζάνης, και το Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα τα «Ανοιχτά Εκτροφεία Σαλιγκαριών Ολοκληρωμένου Βιολογικού Κύκλου»
Την εκδήλωση άνοιξε με εισήγησή του ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/ Παραρτήματος Δυτ. Μακεδονίας κύριος Χρήστος Σαχανίδης μιλώντας για την υφιστάμενη κατάσταση της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα και στον κόσμο και ακολούθησε μια σύντομη αλλά περιεκτική ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις δυνατότητες στήριξης μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων της ίδρυσης μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Θεόδωρος Σιόγκας (Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης, Μέλος της Δ.Ε. ΓΕΩΤΕΕ / Παραρτήματος Δυτ. Μακεδονίας), ο οποίος εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν τους φορείς της περιοχής στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για το ενδιαφέρον που δείχνουν πάνω σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και τη συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον ελλαδικό χώρο.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι εν Ελλάδι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, η εταιρεία FEREIKOS-HELIX με τον Πρόεδρο κύριο Θεοδόσιο Βλάχο ο οποίος μίλησε για την εκτροφή σαλιγκαριού στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, και συγκεκριμένα ανέφερε πως «η εκτροφή σαλιγκαριών όταν γίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σωστή προετοιμασία, μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης της σύγχρονης γεωργίας».
Στην συνέχεια ο γεωπόνος κύριος Πρόδρομος Λαμπρίδης εξήγησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, την μεθοδολογία, την κατασκευή και την διαχείριση του ανοιχτού εκτροφείου σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.
Τέλος ο οικονομολόγος – αντιπρόσωπος της FEREIKOS-HELIX στην Δυτική Μακεδονία αναφέρθηκε διεξοδικά αλλά με απλό και κατανοητό τρόπο για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών ανοιχτού τύπου, τόσο από τεχνικής πλευράς όσον και από την πλευρά της βιωσιμότητας, του ύψους και του είδους της επένδυσης, του κόστους παραγωγής και του προσδοκώμενου κέρδους.
Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ του κοινού και της κυρίας Παναγιώτας Βλάχου αποκλειστικής αντιπροσώπου του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας , από την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα των παρευρισκομένων και δόθηκαν διευκρινήσεις που αφορούν την ενασχόληση με την σαλιγκαροτροφία αλλά και την σχέση της εταιρείας FEREIKOS-HELIX με τους συνεργαζόμενους με αυτήν εκτροφείς.
Οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς στον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας, ενώ την 18η απογευματινή, προκαθορισμένη ώρα έναρξης της ημερίδας το αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτο με κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ημερίδα παρευρέθησαν σαλιγκαροτρόφοι, γεωπόνοι, και υποψήφιοι εκτροφείς από πολλές περιοχές της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδος, από τα Ιωάννινα, τα Γρεβενά , τη Λάρισα έως την Χαλκιδική.
Συμπέρασμα όλων ήταν η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων-δράσεων καθώς ο αγροτικός κόσμος της χώρας διψάει για ενημέρωση σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης στην ύπαιθρο. Αυτό που προκάλεσε τις θετικές εντυπώσεις όλων, ήταν η μαζική προσέλευση νέων ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο (ή ακόμη περισσότερο) θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν, και αναζητούν διεξόδους και νέες-καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας της υπαίθρου καθώς οι κλασικές και παραδοσιακές είναι κοινή παραδοχή ότι πλέον δεν αποδίδουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου