Ποια παραδοσιακά επαγγέλματα εξαφανίζονται –Τι δείχνει έρευνα των Γραφείων Διασύνδεσης των πανεπιστημίων
Επιμέλεια της έρευνας: Του Αποστόλη Ζώη
Όλο και δυσχεραίνει το τοπίο για τους αποφοίτους των πανεπιστημιακών σχολών αν λάβουμε υπόψιν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχονται οι απόφοιτοι των Θεωρητικών Σχολών, ενώ η ανεργία απειλεί πλέον και τους επιστήμονες από τον κλάδο της υγείας που μέχρι πρότινος δεν επηρεάζονταν αρνητικά από τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα... έντονα ανησυχητικά και παράλληλα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των Γραφείων Διασύνδεσης των πανεπιστημίων που αναφέρονται στην εργασιακή κατάσταση των αποφοίτων 5-7 χρόνια μετά τη λήψη του πτυχίου τους.
Βασικά επαγγέλματα
Κατά επαγγελματικό κλάδο η κατάσταση έχει ως εξής:
Ιστορικοί-Αρχαιολόγοι: Αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, το οποίο φτάνει μέχρι και το 17,1%. Οι μόνιμα απασχολούμενοι αγγίζουν μόλις το 41,6%, οι επισφαλώς απασχολούμενοι το 58,4%, ενώ μόλις στο 35,4% βρίσκεται η απόλυτη αντιστοίχηση μεταξύ πτυχίου και εργασίας.
θεολόγοι: Η ανεργία των θεολόγων αγγίζει το 16,2%, ενώ οι μόνιμα απασχολούμενοι αποτελούν [ο 62,7%, τη στιγμή όμως που το 70% εργάζεται σε χώρο που δεν έ-(ει καμία σχέση με τη θεολογική.
Κοινωνιολόγοι-Ανθρωπολόγοι: Στα ύψη βρίσκεται η ετεροαπα-σχόληση στο συγκεκριμένο κλάδο, αφού περίπου το 90% απασχολείται σε χώρο που δεν σχετίζεται με τις σπουδές που έκανε. Η ανεργία των κοινωνιολόγων και των ανθρωπολόγων φτάνει το 12,9%.
Γεωλόγοι-Φυσιογνώστες: Η ανεργία στον κλάδο αυτό αγγίζει το 11,9%, ενώ μόλις το 30% απασχολείται σε τομέα σχετικό με τις σπουδές του.
Πολιτικοί επιστήμονες: Το ενδιαφέρον στοιχείο στο συγκεκριμένο κλάδο είναι ότι ένα ποσοστό 70% έχει βρει σταθερή εργασία χωρίς βέβαια και εδώ να υπάρχει μεγάλη συνάφεια με τις σπουδές. Εντούτοις η ανεργία και στο χώρο αυτό φτάνει το 12% στους αποφοίτους.
Γεωπόνοι: Το 10,4% των αποφοίτων είναι άνεργοι. Επίσης το 68,9% έχει αποκτήσει σταθερή εργασία, το 31%, είναι επισφαλώς απασχολούμενοι και απόλυτη συσχέτιση πτυχίου και εργασίας έχει πετύχει το 41 %.
Ψυχολόγοι: Στο 9,9% καταγράφεται η ανεργία των ψυχολόγων. Το 66,4% των αποφοίτων έχει βρει σταθερή εργασία είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, ενώ το 33,6% αντιμετωπίζει εργασιακή επισφάλεια. Η απόλυτη αντιστοίχηση πτυχίου και εργασίας βρίσκεται στους ψυχολόγους στο 54,5%.
Φιλόλογοι: Η ανεργία των αποφοίτων των φιλολογικών και φιλοσοφικών σχολών βρίσκεται στο 9,2%. Επειδή οι περισσότεροι απόφοιτοι απασχολούνται είτε σε φροντιστήρια είτε με τα ιδιαίτερα μαθήματα, μόλις το 42,2% έχει βρει σταθερή εργασία, ενώ το 57,8% ζει στην εργασιακή επισφάλεια.
Δασολόγοι: Στο 9,2% ανέρχεται η ανεργία και των επιστημόνων από το χώρο της δασολογίας και του περιβάλλοντος. Το θετικό είναι πως το 75,8% των απασχολούμενων έχει σταθερή εργασία, προφανώς στο Δημόσιο τομέα.
Χημικοί Μηχανικοί: Στο 7,2% ανέρχεται το ποσοστό της ανεργίας στους χημικούς μηχανικούς. Από αυτούς που εργάζονται, το 63% έχει βρει σταθερή εργασία και το υπόλοιπο. 37% είναι επι-σφαλώς απασχολούμενοι, ενώ η απόλυτη συσχέτιση μεταξύ πτυχίου και εργασίας αγγίζει το 68,6%.
Οικονομολόγοι: Στο 7% ανέρχεται το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων οικονομικών σχολών. Το θετικό είναι ότι από αυτούς που εργάζονται, το 76,1% έχει σταθερή εργασία. Παρά την οικονομική κρίση τα στοιχεία από το χώρο των επιχειρήσεων δείχνουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των λογιστών, των οικονομολόγων και των ειδικευμένων στο χώρο των μάρκετινγκ.
Γυμναστές: Τυπικά η ανεργία στο χώρο των γυμναστών και των ασχολούμενων ευρύτερα με το χώρο του αθλητισμού βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γύρω στο 6,2%, όπως δείχνουν τα στοιχεία με τους αποφοίτους. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως διαπιστώνει κανείς ότι 50% των εργαζομένων δεν έχει εξασφαλισμένη θέση εργασίας, αφού οι περισσότεροι εργάζονται ως συνεργάτες και συμβασιούχοι σε Δήμους, αθλητικά κέντρα, σχολεία.
Βιολόγοι: Η ανεργία στον κλάδο των βιολόγων ανέρχεται στο 5,8%. Έξι στους δέκα από αυτούς που εργάζονται έχουν σταθερή εργασία. Οι Βιολόγοι αναμένεται να ευνοηθούν στο άμεσο μέλλον λόγω των επιστημονικών εξελίξεων στο χώρο της βιολογίας, της βιογενετικής και άλλων συναφών επιστημονικών τομέων.
Νοσηλευτές: Σύμφωνα με την έρευνα των Γραφείων Διασύνδεσης οι νοσηλευτές εμφανίζουν το μικρότερο ποσοστό ανεργίας, μόλις 1,4%. Μάλιστα εμφανίζουν και το υψηλότερο ποσοστό σταθερής εργασίας, 88,9%. Το εντυπωσιακό είναι πως παρότι την τελευταία πενταετία διορίστηκαν στα δημόσια νοσοκομεία 7.000 νοσηλευτές, οι ανάγκες σε νοσηλευτές παραμένουν μεγάλες, αφού υπάρχουν 15.000 κενά στα δημόσια νοσοκομεία.
Καλύτερα
Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί: Χαμηλά ποσοστά γύρω στο 5,2% αποτελεί η ανεργία σε αποφοίτους των Παιδαγωγικών Τμημάτων, λόγω των αθρόων διορισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε από αυτούς τους αποφοίτους που εργάζονται, το 70% έχουν σταθερή εργασία. Ακόμη στο 70% ανέρχεται το ποσοστό με την απόλυτη συσχέτιση μεταξύ πτυχίου και εργασίας.
Η ΕΡΕΥΝΑ 05 Ιανουαρίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου