Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τις εξελίξεις στον ΕΛ.Γ.Α.

Επιστολή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς τον τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις εξελίξεις στον ΕΛ.Γ.Α.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

τον τελευταίο καιρό τα μέλη του Επιμελητηρίου μας, εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α., αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες άσκησης του έργου τους και του εργασιακού τους μέλλοντος.

Συγκεκριμένα:

α) Οι φήμες για καταργήσεις, συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις διαφόρων οργανισμών, σε συνδυασμό με τον ισχύοντα νόμο του ΕΛ.Γ.Α., δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Δεδομένου του καθοριστικού, μέχρι σήμερα, ρόλου του ΕΛ.Γ.Α., μέσω της παροχής των υπηρεσιών του στους έλληνες αγρότες, θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, μέσα σε εργασιακό περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας.
 

β) Με δικαστικές ενέργειες της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α., δρομολογούνται απολύσεις γεωτεχνικών υπαλλήλων με πολυετή εκτιμητική εμπειρία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με αποφάσεις του ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Οργανισμού. Θεωρούμε πως τέτοιες απάνθρωπες ενέργειες, που ανατρέπουν βίαια τα δεδομένα βάσει των οποίων οι συνάδελφοι είχαν προγραμματίσει τις ζωές τους, αποτελούν προάγγελο μεγαλύτερης έκτασης απολύσεων. 

Ζητούμε την εξάντληση όλων των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραμονή των συναδέλφων στην εργασία τους και δηλώνουμε πως θα είμαστε στο πλευρό τους τόσο ηθικά όσο και στις δικαστικές ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνουν στο μέλλον.
 
γ) Με το νόμο 3943/2011 ο ΕΛ.Γ.Α., καθώς και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 2685/1999 όσον αφορά τις εκτός έδρας μετακινήσεις των γεωπόνων και κτηνιάτρων εκτιμητών, τόσο από πλευράς αριθμού ημερών μετακίνησης (έως 60 ημέρες σε ετήσια βάση), όσο και των αντίστοιχων αναφορών για τις αμοιβές των μετακινήσεων αυτών.
 
Η υπαγωγή αυτή έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου του Οργανισμού, δεδομένου ότι οι γεωπόνοι και οι κτηνίατροι εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α., έχουν ήδη συμπληρώσει το όριο των 60 ημερών, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να συνεχιστούν οι εκτιμήσεις των ζημιών της αγροτικής παραγωγής, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το θεσμικό ρόλο του Οργανισμού και προκαλώντας αρνητικότατες συνέπειες στον αγροτικό κόσμο της χώρας,
 
Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, όπου οι παραγωγοί καλούνται με το νόμο 3877/2010 να υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας και εκτροφής και να πληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά που τους αναλογεί, η μη εκπλήρωση του ρόλου του ΕΛ.Γ.Α., τον απαξιώνει στη συνείδηση του αγροτικού κόσμου.
 
Ως εκ τούτου, οι συνάδελφοι διεκδικούν την αύξηση των εκτός έδρας ημερών, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το αίτημα τους είναι προφανές ότι και δίκαιο είναι, αλλά και η ικανοποίηση του είναι βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία του Οργανισμού.
 
δ) Οι συνάδελφοι διεκδικούν μια σειρά από δίκαια οικονομικά αιτήματα που έχουν σχέση με τη μείωση των μισθών και των πάσης φύσεως αμοιβών τους, στα πλαίσια του προγράμματος περιορισμού των μισθολογικών δαπανών και της χρησιμοποίησης από αυτούς των ιδιόκτητων μεταφορικών μέσων, τα οποία κάτω από τις παρούσες συγκυρίες, θα είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να τα αντικαταστήσουν.
 
Ύστερα από τα παραπάνω, το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κινούμενο στα πλαίσια του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου, με απόφαση της προαναφερθείσας συνεδρίασής του, δηλώνει τη αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΕΛ.Γ.Α. με στόχους τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της γεωργικής παραγωγής της χώρας μας, μέσα από έναν Οργανισμό Κοινωνικού Χαρακτήρα στο πλευρό των αγροτών, καθώς και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι το ΥΠ.Α.Α.Τ. θα πρέπει να προβεί άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και να δρομολογήσει λύσεις -χωρίς όμως μεταφορά ευθυνών, που για εμάς, ισοδυναμεί με έλλειψη πολιτικής βούλησης- για τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών, ώστε να μπορούν να υπηρετήσουν αποτελεσματικότερα τους στόχους του Οργανισμού.
 
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Σπυρίδων Μάμαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου