Στο πλαίσιο της πρόσκλησης για συμμετοχή στην ανοικτή Δημόσια Διαβούλευση για το «καλάθι προϊόντων της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας», ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης απέστειλε στον Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας κ. Π. Χαρούμενο τις Προτάσεις - Σχόλια - Παρατηρήσεις του:
''Η ελληνική γεωργία βρίσκεται σήμερα σε πτώση με αποτέλεσμα: η παραγωγή να μειώνεται, η αξία των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων επίσης να μειώνεται, οι εισαγωγές προϊόντων ζωικής παραγωγής να είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ τα γεωργικά εισοδήματα να παρουσιάζουν επιταχυνόμενη πτωτική τάση.
Πιο συγκεκριμένα τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας εντοπίζονται στα εξής:
- Χαμηλό ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων.
- Χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλή προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.
- Κυριαρχία φυτικής έναντι της ζωικής παραγωγής
- Υποαπασχόληση του αγροτικού πληθυσμού
- Υψηλό κόστος παραγωγής
- Έλλειψη έργων υποδομής, δικτύων διακίνησης, τυποποίησης, εμπορίας
- Έλλειψη επαρκών μηχανισμών υλοποίησης και στήριξης αγροτικών μέτρων και προγραμμάτων
- Περιορισμένη έρευνα, ανεπαρκής διάχυση και αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας
- Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του αγροτικού πληθυσμού
- Μειωμένη εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων
Είναι λοιπόν ανάγκη με την σύμπραξη και την συνέργεια όλων των εμπλεκομένων στην αγροτική ανάπτυξη φορέων, να υποστηριχθούν δράσεις που στόχο θα έχουν τον μετασχηματισμό της γεωργίας, σε ποιοτική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική και επιπλέον:
- την αναβάθμιση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού, σε συνδυασμό με την ανανέωση της ηλικιακής σύνθεσης του,
- την διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας,
- την προστασία και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων,
- την παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας και ασφάλειας,
- την ενθάρρυνση δημιουργίας μικτών εκμεταλλεύσεων, με την σύνδεση της φυτικής παραγωγής με την κτηνοτροφία,
- την αναβάθμιση των συλλογικών επιχειρήσεων των αγροτών.
- τη δημιουργία των βασικών υποδομών και την οργάνωση αποτελεσματικών Υπηρεσιών Υποστήριξης.
- την αξιοποίηση των υφιστάμενων ή/και στη δημιουργία νέων υποδομών γεωργικής έρευνας.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στη μέση της μεγάλης κοινωνικό – οικονομικής κρίσης που γνωρίζει η χώρα, είναι σχεδόν επιβεβλημένη η αγροτική ανάπτυξη, ως ένα επιπλέον βασικό εργαλείο για την έξοδο από την κρίση.
Ως άμεσες δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Π.Δ.Μ.» προτείνουμε:
1. Την καθιέρωση Περιφερειακού εμπορικού σήματος για τα τοπικά προϊόντα.
2. Την Πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων από Περιφερειακό φορέα πιστοποίησης.
3. Την ενθάρρυνση για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (βιολογικά, Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., ο οκληρωμένης διαχείρισης).
4. Την ενθάρρυνση για την εφαρμογή Συμβολαιακής Γεωργίας.
5. Μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας, με στόχο την διατήρηση και ενίσχυση τοπικών καλλιεργειών και εκτροφών.
6. Την ενθάρρυνση για εφαρμογή ορθών περιβαλλοντικών πρακτικών, με στόχο την προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος, που με τη σειρά της θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και την παράλληλη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
7. Την δημιουργία και λειτουργία με ευθύνη της Περιφέρειας, εργαστηρίων για αναλύσεις αγροτικών προϊόντων (χημικές, έλεγχος υπολειμμάτων), αναλύσεις εδάφους – φύλλων και αναλύσεις νερών, τροφίμων, ζωοτροφών, αποβλήτων κλπ.
8. Την δημιουργία Ινστιτούτου για προϊόντα της Περιφέρειας που αποτελούν ή θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, π.χ. Αρωματικών φυτών.
9. Μέτρα για την εκπαίδευση των παραγωγών σε νέες καλλιέργειες και τεχνολογίες.
10. Λειτουργία Υπηρεσίας πρακτικών γεωργικών συμβουλών αποκλειστικά πάνω σε θέματα καλλιεργητικών τεχνικών, εισροών, εκτίμησης κόστους παραγωγής. Με διοργάνωση σεμιναρίων, τακτικών επισκέψεων και ενημερώσεων σε επίπεδο Δημοτικού διαμερίσματος.
11. Την λειτουργία μηχανισμού για εμπορική έρευνα αγοράς και παρατήρηση τιμών και ζήτησης αγροτικών προϊόντων.
12. Ενθάρρυνση της συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.
13. Ενίσχυση της έρευνας από τα τοπικά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
14. Αξιοποίηση της Εγνατίας Οδού με την λειτουργία μόνιμου περιπτέρου έκθεσης και διάθεσης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
15. Ενίσχυση και κατά προτεραιότητα συμμετοχή των ντόπιων παραγωγών τουλάχιστον σε τοπικές εκθέσεις.
16. Την ανάπτυξη της διάθεσης των προϊόντων μέσω του διαδικτύου.
17. Δημιουργία Ομάδων Παραγωγών με εταιρικούς κανόνες λειτουργίας και ενθάρρυνση στελέχωσης τους από εξειδικευμένο προσωπικό (Γεωτεχνικό, Οικονομολόγο Υπεύθυνο Marketing κλπ).
Ο όρος «αγροτική ανάπτυξη» δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη των γεωργοκτηνοτροφικών παραγωγικών δραστηριοτήτων, αλλά το σύνολο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στον αγροτικό χώρο. Επομένως, αναπτυγμένη γεωργία - κτηνοτροφία υπάρχει μόνο με αναπτυγμένο αγροτικό χώρο και αντίστροφα.
Ως έμμεσες δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Π.Δ.Μ.» για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου της Περιφέρειας προτείνουμε:
1. Μέτρα για την βιο-τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειας, ως το καλύτερο μέσο διαφήμισης και προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
2. Την βελτίωση των αερομεταφορών με τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Κοζάνης και την βελτίωση του οδικού άξονα προς Αθήνα, με στόχο την αύξηση της διάθεσης προϊόντων στην εγχώρια αγορά αλλά και την αύξηση των εξαγωγών.
3. Την βελτίωση των υποδομών υγείας, παιδείας, κοινωνικών παροχών, ως το μέσο παροχής κινήτρων για την κατ’ αρχήν διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και την σταδιακή αύξηση του αγροτικού εργατικού δυναμικού. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη για την Περιφέρεια, με κυρίαρχο αυτό της μείωσης της καλπάζουσας ανεργίας.
4. Την ενίσχυση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας.
Το «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας» ως μία συμβολική ονομασία, αντανακλά ουσιαστικά σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για τα προϊόντα της Περιφέρειας, με παρεμβάσεις σε όλες τις φάσεις του κύκλου τους από την παραγωγή έως την διάθεση του τελικού προϊόντος.
Το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης συμφωνούμε πλήρως με την προσέγγιση του θέματος από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους υποστηρικτικούς προς αυτή φορείς καθώς και τις προτάσεις που κατατέθηκαν.
Θεωρούμε ότι με την ευκαιρία της δημιουργίας του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι αγροτικών προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας», δίνεται η ευκαιρία για την καταγραφή των προβλημάτων, των στοχεύσεων και των ευκαιριών για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου της Περιφέρειάς μας.
Ωστόσο το θέμα δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται μόνο με θεωρητική διάθεση, αλλά αυτά που θα συζητηθούν και τελικά θα σχεδιαστούν να φτάσουν σε φάση υλοποίησης, με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Πολιτείας''.
Με τιμή
το Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου