Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε, με αφορμή την πρόσφατη διαδικασία του κουρέματος μέρους του δημοσίου χρέους (το γνωστό PSI), που προκάλεσε τεράστια απώλεια στο αποθεματικό που τηρούσε το επιμελητήριο στην Τράπεζα της Ελλάδος, στερώντας του κάθε δυνατότητα να ανταποκριθεί στο θεσμικό του ρόλο και δεδομένου ότι στη διαδικασία αυτή, το επιμελητήριο, σαν Ν.Π.Δ.Δ, εντάχθηκε υποχρεωτικά, χωρίς την ενημέρωση ή την όποια συγκατάθεσή του, δηλώνει ότι δεν αποδέχεται αυτή την ληστρική σε βάρος του συμπεριφορά, για την οποία και θα αναζητήσει δια της δικαστικής οδού ευθύνες .

Επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι :


1. Οι οικονομικοί μας πόροι προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από συνδρομές των μελών του Επιμελητηρίου και τις νόμιμες κρατήσεις τους σε κάθε είδους πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις για υπηρεσίες που προσφέρουν,
αποτελούν προϊόν κόπου των μελών μας, προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις και βεβαίως δεν προέρχονται από οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση.
 

2. Ως Ν.Π.Δ.Δ ειδικού σκοπού, διαθέτουμε περιουσιακή αυτοτέλεια (πόρους) που συνδέονται άμεσα με τους σκοπούς και την επιμελητηριακή μας δραστηριότητα και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χώρα, στην οποία ούτως ή άλλως τα μέλη μας συμβάλλουν, με τη διαρκώς αυξανόμενη φορολόγησή τους.
 

3. Η κατάθεση των αποθεματικών μας σε κοινό κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέπεται από Νόμο και δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε, όπως τυχόν συμβαίνει με άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου.
 

4. Κατά συνέπεια οδηγηθήκαμε στο «κούρεμα» των αποθεματικών μας, με ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος, που είναι και ο κατά νόμο διαχειριστής του κοινού Κεφαλαίου, αλλά και με ευθύνη της Κυβέρνησης, που δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας του Επιμελητηρίου.

Η πηγή αυτού του προβλήματος, βρίσκεται στην υποχρέωση που δημιούργησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις που με το νόμο 2469/1997 καθόρισαν την υποχρέωση όλων των Ν.Π.Δ.Δ να καταθέτουν (και ουσιαστικά να δεσμεύουν) τα αποθεματικά τους σε κοινό κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ με τον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι και οι επενδύσεις αυτού του κοινού κεφαλαίου από την Τ.τ.Ε θα γίνονταν σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου (ομόλογα), χωρίς καμιά ενημέρωση και πολύ περισσότερο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ν.Π.Δ.Δ.
 

Η χαριστική βολή για την οικονομική βιωσιμότητα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δόθηκε με την υποχρεωτική ένταξη αυτών των ομολόγων στη διαδικασία του κουρέματος του δημοσίου χρέους, που είχε σαν αποτέλεσμα τα αποθεματικά όλων των παραπάνω Ν.Π.Δ.Δ σήμερα να μην αντιπροσωπεύουν παρά ένα μικρό μόνο μέρος της αρχικής τους αξίας. Ειδικά για το ΓΕΩΤΕΕ, το ποσό που απομένει σήμερα θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και αυτή τη δυνατότητα λειτουργίας του και αυτό δυστυχώς συμβαίνει με ευθύνη της ίδιας της πολιτείας.
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε, εν όψει των προβλημάτων που δημιουργούνται στη λειτουργία του και μπροστά στο ενδεχόμενο περαιτέρω κουρέματος των αποθεματικών του (νέο P.S.I), καταγγέλλει σε όλο το γεωτεχνικό κόσμο, την ελληνική κοινωνία και τις αρμόδιες δικαστικές και λοιπές Αρχές, ότι δεν συναινεί με αυτή τη διαδικασία, ποτέ δεν εξουσιοδότησε κανέναν, ούτε για τη φύλαξη των αποθεματικών του στην Τ.τ.Ε, ούτε για τη μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ούτε για την ένταξή τους στη διαδικασία του κουρέματος.
 

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που θεωρούσαν τα αποθεματικά σαν δική τους περιουσία και ουσιαστικά επέβαλαν τις αγορές ομολόγων και στη συνέχεια το κούρεμά τους. Έτσι, αφού για χρόνια με τις πολιτικές τους εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που οδήγησαν στη δημιουργία ελλειμμάτων και στη διόγκωση του δημοσίου χρέους, φόρτωσαν στο τέλος στις πλάτες των Ν.Π.Δ.Δ και του λαού γενικότερα, τις συνέπειες αυτών των πολιτικών, με τα μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας.
 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ, πέρα από την πολιτική καταγγελία του PSI και τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ζητεί την ψήφιση νόμου, για την κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των εφαρμοστικών τους νόμων καθώς και την αποδέσμευση της χώρας από τις πρόσφατες δανειακές συμβάσεις, που αντί να προσφέρουν στην πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη, ουσιαστικά εξυπηρετούν τα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου