Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Απολογισμός Γενικής Συνέλευσης Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης - Εισήγηση Προέδρου Δ.Σ. κ. Μιχάλη Μήτσκα

Με επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 10-4-2013 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Κοζάνης, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τον οικονομικό απολογισμό καθώς και το σχέδιο δράσης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Δεκέμβρη. Παράλληλα εξουσιοδότησε πλήρως το Δ.Σ. να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο δράσεων που θα αναδείξουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το επιστημονικό και κοινωνικό πρόσωπο του Συλλόγου....


Κατά τη διάρκεια της περαιτέρω συζήτησης που διεξήχθη σε κλίμα σύμπνοιας και συναδελφικότητας καλύφθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν τον γεωπονικό κόσμο και την αγροτική οικονομία της περιοχής γενικότερα.

Αυτό που έγινε σαφές είναι πως το επιστημονικό δυναμικό του Γεωπονικού Συλλόγου Κοζάνης έχει την κατάρτιση, την εμπειρία αλλά κυρίως την ισχυρή θέληση να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής του Νομού και κατ’ επέκταση να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.

Το νέο ΔΣ του συλλόγου, γνωρίζοντας το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακατέχει όλα τα μέλη του, αισθάνεται την βεβαιότητα πως ο καθένας από εμάς θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών και όχι μόνον θα προσθέσει απλά ένα λιθαράκι, αλλά θα σμιλεύσει καθοριστικά τον θεμέλιο λίθο στο οικοδόμημα της πολυπόθητης οικονομικής ανάπτυξης.



Ακολουθεί η εισήγηση του Προέδρου Δ.Σ. κ. Μιχάλη Μήτσκα:
 
Αγαπητοί συνάδελφοι/συναδέλφισσες, μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου Κοζάνης.

Σας καλωσορίζω στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου μας και σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας.

Το νέο ΔΣ που ανέλαβε μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, είναι αλήθεια οτι παρέλαβε έναν λειτουργικά και οικονομικά υγιέστατο σύλλογο. Το προηγούμενο ΔΣ διαμόρφωσε νομίζω τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσουμε και εμείς πλέον, με τη σειρά μας, να συνεχίσουμε το κατα κοινήν ομολογία επιτυχημένο μέχρι σήμερα έργο του Συλλόγου. Γι' αυτό ακριβώς αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω και δημοσίως τα προηγούμενα ΔΣ και τους προέδρους τους, τον κ. Σάββα Ζαμανίδη, τον κ. Θεόφιλο Λαζαρίδη και τον δις διατελέσαντα πρόεδρο κ. Θεόδωρο Σιόγκα, που παράλληλα με τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις κατόρθωσαν να δημιουργήσουν, λειτουργήσουν και στηρίξουν με εξαιρετική επιτυχία το σύλλογο μας.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης - και γενικότερα οι σύλλογοι γεωπόνων όλης της χώρας - καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα ιδιαίτερο πλέον οικονομικοκοινωνικό περιβάλλον. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι σαν επιστημονικός κλάδος με ένα πρωτόγνωρο - τουλάχιστον για τους νεότερους σε ηλικία συναδέλφους - σύνολο προκλήσεων αλλά και προσκλήσεων. Ως δια μαγείας ή καλύτερα ελέω της οικονομικής και όχι μόνο κρίσεως, ο πολιτικός, οικονομικός και δημοσιογραφικός περίγυρος, αίφνης ανακάλυψε την αγροτική ανάπτυξη ως το φάρμακο για την αναστήλωση του κατακρεμνισμένου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας μας. Ταυτόχρονα ο μέσος Έλληνας φαίνεται πως ξαναανακάλυψε την κτηνοτροφία, νέες καλλιέργειες και νέες δραστηριότητες μακριά απο το καταθλιπτικό περιβάλλον των πόλεων και είναι έτοιμος να ασχοληθεί με αυτές.

Μέσα σε αυτό το υπο διαμόρφωση περιβάλλον οι Γεωπόνοι καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε ένα περιβάλλον νέων συνθηκών που κρύβει πολλές αντικειμενικές δυσκολίες - που για να είμαστε ειλικρινείς και να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας έχουμε και εμείς το μερίδιο που μας αναλογεί. Δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να βρεθούμε απροετοίμαστοι ή ράθυμοι. Και σίγουρα δεν πρέπει - ως επιστημονικός κλάδος - να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στα χρόνια και τον ιδρώτα που ξόδεψε ο καθένας απο εμάς για τις σπουδές του, αλλά προπάντων το χρωστάμε στην Επιστήμη που ο Θεός μας αξίωσε ενώπιον του και εις το όνομα του να πάρουμε όρκο για να την υπηρετήσουμε.

Με αυτές τις λίγες προσωπικές σκέψεις όλοι αντιλαμβανόμαστε νομίζω το ρόλο που καλείτε να διαδραματίσει ο Σύλλογος μας σε αυτό το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Και για να υπάρχει ρόλος για το σύλλογο πρέπει να υπάρχει και συμμετοχή.

Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αποστασιοποίηση των συναδέλφων απο τα περί και εντός του Συλλόγου ζητήματα. Σίγουρα ψάχνοντας θα βρει κάποιος διάφορα θέματα που μπορούν να δικαιολογήσουν την στάση αυτή. Ακόμα και ο εγώ προσωπικά παλιότερα ένιωσα να μην συμμετέχω όσο θα έπρεπε και αυτό ήταν η κύρια αιτία που με ώθησε στο να ασχοληθώ πλέον πολύ περισσότερο και ενεργά μέσα απο το καινούργιο ΔΣ.

Πρώτος και κυρίαρχος στόχος του νέου ΔΣ είναι η αφύπνιση του περι συλλογικότητας ενστίκτου των συναδέλφων μας. Δεν είναι δυνατόν να επιτύχουμε τους στόχους που ορίζονται στο καταστατικό μας αν δεν λειτουργήσουμε μέσα απο το συλλογικό μας όργανο. Δεν είναι δυνατόν να θυμόμαστε τα συλλογικά μας όργανα όταν παραστεί ιδίαν ανάγκη και δεν είναι δυνατόν να κρίνουμε με κάθε αυστηρότητα το έργο των συλλογικών οργάνων όταν βρισκόμασταν παρατηρητές των εξελίξεων την στιγμή που απαιτούνταν η παρουσία μας εκεί δίπλα στις εξελίξεις, απέναντι σε αυτούς που έπερναν αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.
Στους λίγους μήνες που διανύσαμε απο την ημέρα ανάλυψης των καθηκόντων μας, είναι λογικό να μην έχουν γίνει θαύματα. Μέχρι σήμερα το νέο ΔΣ μέσα απο τις τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις προσπάθησε να οργανώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο σύλλογός μας τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Η πρώτη δραστηριότητα που με "επιτυχία" διοργάνωσε ο Σύλλογος ήταν ο ετήσιος χορός - κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Ως οικονομική δραστηριότητα ήταν μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που επέφερε σημαντικά έσοδα στο ταμείο του Συλλόγου. Δεν θα έλεγα όμως ότι ήταν ό,τι καλύτερο απο άποψη συμμετοχής καθότι όπως θα ενθυμούνται οι συμμετέχοντες, οι περισσότεροι που παρεβρέθησαν ήταν φίλοι του Συλλόγου παρά μέλη του.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο σύλλογος συμμετείχε ενεργά στις αρχαιρεσίες της ΠΟΣΓ και είχαμε την ιδιαίτερη τιμή, ο πρώην πρόεδρος και νύν αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Σιόγκας όχι μόνο να εκλεγεί στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων αλλά να καταλάβει και τη θέση του Αντιπροέδρου. Αυτό νομίζω είναι άξιο αναφοράς μιας σαν γεγονός προβάλει το σύλλογο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Στο θέμα της ενημέρωσης των μελών συνεχίστηκε με εξαιρετική επιτυχία η λειτουργία του διαδικτυακού τόπου του συλλόγου μας, ο οποίος πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στο διαδίκτυο και τυγχάνει ιδιαίτερης αναγνώρισης απο τους υπόλοιπους γεωπονικούς και μη συλλόγους της χώρας. Μέχρι σήμερα o διαδικτυακός τόπος http://geoponoikozanis.blogspot.gr/ έχει δεχτεί πάνω απο 90400 επισκέψεις και έχουν αναρτηθεί σε αυτόν 853 θέματα όχι μόνο γεωπονικού αλλά και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Τα μέλη του συλλόγου παραλαμβάνουν σε καθημερινή βάση ηλεκτρονική αλληλογραφία με όλες τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς επίσης και για τις νέες θέσεις εργασίας που είναι διαθέσιμές. Στόχος μας είναι η λειτουργία του ιστότοπου να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά προς όφελος όλων μας.

Ένας απο τους πρώτους στόχους του Σχεδίου Δράσης του νέου ΔΣ του συλλόγου είναι η διατήρηση των οικονομικών του μεγεθών - όσο είναι εφικτό - στα μεγέθη που παρέλαβε στα τέλη του 2012. Θα γίνει προσπάθεια για μείωση των λειτουργικών εξόδων, όπου αυτό είναι εφικτό και όταν δεν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την συγκέντρωση των οφειλών απο συνδρομές παλαιοτέρων ετών. Γνωρίζοντας και κατανοώντας τις οικονομικές δυσκολίες που ο καθένας μας έχει, πρόταση του ΔΣ είναι να βρεθεί μια φόρμουλα διευκόλυνσης των μελών που επιζητούν την συμμετοχή στα δρώμενα του συλλόγου αλλά κωλύονται λόγω του ατακτοποίητου των οφειλών. Είναι στην ευχέρεια της Γενικής Συνέλευσης να λάβει απόφαση περί της τροποποίησης ή όχι του καταστατικού προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιδίωξη του νέου ΔΣ είναι η συμμετοχή του συλλόγου - όταν αυτό καταστεί δυνατό - σε κάθε είδους δραστηριότητα (π.χ. προγράμματα τύπου ΛΑΕΚ) που μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο ταμείο μας. Σίγουρα θα ληφθεί μέριμνα για την διοργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των μελών αλλά και την ενίσχυση των οικονομικών μας.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης, σαν επιστημονικός σύλλογος, πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο της επιστήμης την οποία υπηρετούν τα μέλη του. Η επιστημονική ενημέρωση αποτελεί έναν απο του βασικότερους άξονες που θα προσπαθήσει το νέο ΔΣ να κινηθεί. Στόχος η διενέργεια ημερίδων ή και συνεδρίων που θα αναδεικνύουν σύγχρονα θέματα που αφορούν την γεωπονική επιστήμη και την αγροτική οικονομία. Στόχος μας να βγεί στην κοινωνία το επιστημονικό μας πρόσωπο, αυτό που κατά ανάγκη - καλώς ή κακώς - για πολλούς απο εμάς χάνεται κάτω απο τον γραφειοκρατικό χαρακτήρα της εργασίας μας. Οι Γεωπόνοι αποτελούν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας που μπορεί να ασχοληθεί και να αναδείξει πλήθος θεμάτων που δυστυχώς ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει. Ήδη προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα την αειφορία και την αγροτική ανάπτυξη, ενώ στο άμεσο μέλλον θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις.

Ένας ακόμη μακροπρόθεσμος στόχος του νέου ΔΣ, στα πλαίσια της κοινωνικής του προβολής, είναι η δημιουργία σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη - Ι. Μητροπόλεις, ενός "κοινωνικού λαχανόκηπου". Δεν μπορεί να διεκπεραιώσει κανείς άλλος έναν στόχο σαν αυτό εκτός του πλέον αρμόδιου απο όλες τις απόψεις Γεωπονικού Συλλόγου. Για το λόγο αυτό το ΔΣ θα έρθει σε συνεννόηση με την Ιερά Μητρόπολη - Ι. Μητροπόλεις και θα προσπαθήσει - όσο αυτό καταστεί δυνατόν - να επιτύχει την δημιουργία ενός Κοινωνικού Λαχανόκηπου στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Κοζάνης που θα προβάλει τον σύλλογο και τα μέλη του αλλά κυρίως θα επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο.

Στα πλαίσια της ενημέρωσης των μελών και ανταλλαγής απόψεων που αφορούν τον κλάδο, προγραμματίζεται άμεσα ένα πρόγραμμα συναντήσεων με τους συναδέλφους των διαφόρων τομέων εργασίας. Στόχος η ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους μας και η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα τους. Ο Γεωπονικός Σύλλογος πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο συνάδελφο γεωπόνο όπως βέβαια όλοι μας πρέπει να νιώθουμε κοντά στο σύλλογο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ένας ανάλογος στόχος είναι η δημιουργία "ομάδων εργασίας" που θα αποτελούνται απο μέλη του Γεωπονικού Συλλόγου και θα έχουν συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο αρμοδιότητας. Υπάρχουν μέλη του Συλλόγου με σπουδαία μεταπτυχιακή επιστημονική κατάρτιση ή εξειδικευμένη επαγγελματική εμπειρία που μπορούν να λειτουργήσουν ως πυρήνες ενημέρωσης και επίλυσης θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας τους. Η μεγαλύτερη δύναμη της συλλογικότητας πηγάζει απο την αναγνώριση της προσωπικότητας του καθενός.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητο πως θα αποτελέσει κύρια επιδίωξη μας η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλα τα υπόλοιπα συλλογικά όργανα των γεωτεχνικών αλλά και με άλλους επιστημονικούς φορείς. Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη καθότι τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και περιπλέκουν πολλούς τομείς της επιστημονικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Στις παραπάνω γραμμές έγινε προσπάθεια να σκιαγραφηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο το νέο ΔΣ θα προσπαθήσει να κινηθεί. Οι δυνατότητες είναι άπειρες. Η όρεξη δεδομένη. Όμως ο σύλλογος δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το ΔΣ του. Χρειάζεται τα μέλη του και την καθημερινή επικοινωνία με αυτά. Είναι κρίμα να ξέρουμε ότι μπορούσαμε να επιτύχουμε περισσότερα απο τα πολλά. Είναι κρίμα να αφήνουμε τις ευκαιρίες να χάνονται. Το νέο ΔΣ έχοντας πλήρη επίγνωση των ευθυνών του, ζητά την συμμετοχή σας για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο καλύτερο που πιστεύουμε ότι έρχεται. Γι' αυτό το λόγο, το νέο ΔΣ ζητά την επικύρωση του σχεδίου δράσης του.

Σας ευχαριστώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου