Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Εντομοφοβία ή Ψυχογενής παρασίτωσις

Του Κωνσταντίνου Θ. Μπουχέλου  
Ομότιμου Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Πολλές φορές είναι δυνατόν, στον άνθρωπο, να παρουσιάζονται φαινόμενα κνησμού (φαγούρας), αλλεργιών, δερματίτιδων και εκζεμάτων. Οι αιτίες μπορεί να είναι:

Εμφανείς οργανισμοί δηλαδή ψύλλοι, ψείρες, κοριοί, τσιμπούρια, κουνούπια, είδη μυρμηγκιών, μύγες ζώων κ.ά.

Αφανείς οργανισμοί όπως ακάρεα (σκόνης, δέρματος, πτηνών, τρωκτικών, νυχτερίδων, τροφίμων), ψώρες, μικρόσωμα έντομα (ψωκόπτερα, θρίπες), πρωτόζωα, παρασιτικοί νηματώδεις, ιστοί αραχνών και προνυμφών εντόμων κ.ά.

Μη παρασιτικής φύσεως παράγοντες. Ο στατικός ηλεκτρισμός οδηγεί σωματίδια σκόνης, χαρτιού, τριχίδια συνθετικών χαλιών και μοκετών κλπ.,
που ερεθίζουν το δέρμα και προκαλούν μικρά τραύματα σαν τσιμπήματα εντόμων.

Τα παραπάνω είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μια καλή επαγγελματική απορρύπανση και εξυγίανση , στο σπίτι, στο γραφείο ή αλλού.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις, που τα συμπτώματα αυτά είναι δυνατόν να οφείλονται και σε μια ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου κατά την οποία πιστεύει ότι δέχεται επίθεση παρασιτικών οργανισμών, συνήθως εντόμων ή άλλων αρθροπόδων.

Η κατάσταση αυτή είναι κοινώς γνωστή ως εντομοφοβία, ή ψυχογενής παρασίτωσις.
Αφού προηγηθούν άκαρπες επισκέψεις σε παθολόγους και δερματολόγους, για τους ερεθισμούς που παρουσιάζουν στο δέρμα τους από τα ξυσίματα και τα επίμονα πλυσίματα, καταφεύγουν στους εντομολόγους.

Οι εντομολόγοι, αντιμετωπίζουν συχνά τέτοιες περιπτώσεις. Οι ασθενείς «θύματα», επιμένουν ότι τα υποτιθέμενα πλάσματα υπάρχουν και τους προκαλούν παράλογα συμπτώματα, με ακουστικές ακόμη ψευδαισθήσεις.

Τα δείγματα των «εχθρών», που προσκομίζονται στο Εργαστήριο, αποκαλύπτονται χνούδια μάλλινων υφασμάτων ή χαλιών, απολεπίσματα του σώματος, πιτυρίδα, κόκκοι άμμου ή διαφόρων ειδών σκουπιδάκια.

Κατόπιν τούτων, είναι τρομερά δύσκολη η θέση του εντομολόγου να συστήσει στον επισκέπτη να δει ψυχίατρο… Η ψυχολογική αντιμετώπιση κοστίζει σε χρήμα και συναισθηματική φόρτιση, επειδή είναι δυνατόν να αποκαλύψει υποβόσκουσες καταστάσεις της παιδικής ηλικίας, αλλά και της …συζυγικής ζωής.

Την καλύτερη λύση είναι η συνεργασία ενός Επιστήμονα Υγειονομικών Εφαρμογών και μιας Εταιρίας για Bio-εφαρμογές επαγγελματικής απορρύπανσης και εξυγίανσης ,  χωρίς την χρήση χημικών  ( Οικολογικής ) , με την καλύτερη επιβεβαίωση ότι έτσι το «πρόβλημά» του, θα έχει σίγουρη λύση και αντιμετώπιση.

(Πλήρες σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Εντομοφοβία και Παραισθήσεις» έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό ΓΕΩΡΓΙΑ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, Εκδ. ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου