Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι εργαζόμενοι στον AGROCERT-ΟΠΕΓΕΠ είναι αντίθετοι στη συνένωση των Οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ – ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΟΠΕΓΕΠ

Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΓΕΠ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνένωση των Οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ – ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΟΠΕΓΕΠ. Όπως τονίζουν «οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, έχοντας παρακολουθήσει με προσοχή τη ζύμωση, που ξεκίνησε με τη Διαβούλευση του Ζαππείου το Νοέμβριο του 2009 και συνεχίζεται από το σημερινό υπουργό με ανάληψη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής ως κατάληξη, μεταξύ άλλων, την ανακοίνωση της συνένωσης των οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ, ΟΠΕΓΕΠ, ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους, σχετικά με το υπόβαθρο της επιλογής αυτής και τα κριτήρια με τα οποία σχεδιάστηκε, αλλά και τις πιθανότητες επιτυχίας».

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος εργαζομένων στον AGROCERT-ΟΠΕΓΕΠ προσθέτει τα εξής:

Το σχέδιο αυτής της συνένωσης, η οποία ανακοινώθηκε επίσημα πρώτη φορά, από τον Υπουργό μόλις στις 12 Δεκεμβρίου 2010, στην Περιφερειακή Σύσκεψη για την Αγροτική Ανάπτυξη της Κρήτης, αιφνιδίασε τους εργαζόμενους στον ΟΠΕΓΕΠ, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή κατά κανένα τρόπο δε διαφαινόταν ότι στο πλαίσιο σχεδιασμού για την υλοποίηση του φιλόδοξου και κρίσιμου στόχου της απόδοσης στην ελληνική αγροτική παραγωγή, ταυτότητας και ποιότητας, θα προέκρινε ως ιδανικό συνδυασμό αντικειμένων-έργου την αγροτική έρευνα, την εκπαίδευση-κατάρτιση των αγροτών και από κοντά τον έλεγχο και την πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων σε προαιρετικά συστήματα ποιότητας! Μέχρι τότε υπενθυμίζουμε ότι το σχέδιο προέβλεπε τη συνένωση ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ, ΟΠΕΓΕΠ, οι οποίοι είναι οργανισμοί που αφορούν το τρόφιμο.
Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων διατηρούν επιφύλαξη κατά πόσο ο σχεδιασμός αυτός είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής και διεξοδικής μελέτης των σκοπών και των αντικειμένων των οργανισμών, η οποία να καταλήγει στην ανάγκη συνένωσης, ως στρατηγικής επιλογής του Υπουργείου για να υποστηρίξει την πολιτική του στο ζήτημα της παραγωγής ποιοτικού αγροτικού προϊόντος-τροφίμου. Κρίνοντας από τα γεγονότα και τις εξελίξεις αλλά και από την ίδια τη φύση του εγχειρήματος, σχηματίζουν την άποψη ότι η συνένωση αυτή είναι προϊόν συνοπτικών διαδικασιών όπου πρυτανεύει η λογική τού να «λιγοστέψει» πάση θυσία η διοικητική και όχι μόνο υπόσταση του Υπουργείου, παραμερίζοντας την επί της ουσίας και λεπτομερή εξέταση της φύσης καθενός από τους υπό συνένωση οργανισμούς, αλλά και του έργου που ο καθένας αποδίδει.
Οι εργαζόμενοι στον AGROCERT-ΟΠΕΓΕΠ έχουν πλήρη επίγνωση της αξίας του έργου που υπηρετούν και του γεγονότος ότι η πιστοποιημένη ποιότητα και τα προαιρετικά συστήματα που αποδίδουν ταυτότητα και καταγωγή στο αγροτικό προϊόν είναι το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα παραγωγούς και καταναλωτές. Ο AGROCERT, παρόλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε, παρήγαγε έργο με απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι πιστεύουν ακράδαντα ότι έχει μέλλον και προοπτική να εδραιώσει και να επεκτείνει ακόμα περισσότερο αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι στον AGROCERT «βρίσκονται ήδη στο χωράφι και τη στάνη», βρίσκονται ήδη μέσα στην αγορά και αυτό επιφέρει πραγματικά και θετικά αποτελέσματα στην απόδοση ποιότητας στο αγροτικό προϊόν, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην αγροτική οικονομία γενικά.
Ο AGROCERT παράγει πρότυπα, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες εμπλεκόμενους στην αγροτική παραγωγή ως εργαλεία ποιότητας (πρότυπα σειράς AGRO), πιστοποιεί 12 Φορείς Πιστοποίησης για πρότυπα AGRO, επιβλέπει 11 Οργανισμούς Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, 1200 Επιχειρήσεις και 88 προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, 10 Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις με περισσότερο από 60% της εγχώριας παραγωγής, 11 Επιχειρήσεις Βοείου Κρέατος Ποιότητας.
Εκατοντάδες είδη τροφίμων φέρουν τα σήματα του AGROCERT και αποδίδονται στους καταναλωτές με εγγυήσεις για την ποιότητα και την ταυτότητά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο AGROCERT τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ, οι ποσότητες προϊόντων με ψευδείς δηλώσεις προέλευσης και διαδικασίας παραγωγής («μαϊμού» ΠΟΠ-ΠΓΕ) μειώθηκαν εντυπωσιακά. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα εργασίας εξήντα ανθρώπων με πεδίο δράσης όλη την ελληνική επικράτεια.
Γι αυτό και σήμερα οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι προοπτικές που μπορεί να έχει ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων είναι εξαιρετικά δυναμικές και δεν θα έπρεπε να σβήνεται με μονοκοντυλιά, μόνο και μόνο γιατί έτσι επιτάσσει αδιακρίτως η δημοσιονομική προσαρμογή. Διότι δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι σε μια νύχτα ο ΑGROCERT βρέθηκε επί της προσκολλήσεως σε μια ομάδα, στην οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας σχεδιασμός δεν προέβλεπε. Και δεν προέβλεπε γιατί κανένας δεν τον προέκρινε ως τον καταλληλότερο. Το σχέδιο αυτό αδικεί τον Αgrocert, την αποστολή και το έργο του.
Παρόλα αυτά αντιλαμβάνονται, ότι από τις ανατροπές που σήμερα συμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους είναι αναπόφευκτο να μην εξαιρεθεί ο οργανισμός που εργάζονται. Όμως ακόμα και σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρούν ότι αν πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα σχέδιο συνεργασιών με άλλα σχήματα, αυτό δεν είναι το ιδανικότερο, όπως τουλάχιστον αυτό μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί - με το ΕΘΙΑΓΕ και τον ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ - καθώς τα αντικείμενά τους παρουσιάζουν μακρά μόνο συγγένεια και με δυσκολία εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο κοινό παρονομαστή, ενώ την ίδια στιγμή το σχέδιο αφήνει εκτός ή αγνοεί δομές, οι οποίες είναι πλησιέστερες και συγγενείς με τον AGROCERT και το πρακτικό έργο του. Είναι βέβαιη η πολιτική ηγεσία ότι αυτή η σύνδεση είναι πλήρης ή η πλέον κατάλληλη και λειτουργική για να αποδώσει στην πράξη καλό αποτέλεσμα και μάλιστα γρήγορα, και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που καλείται να απαντήσει και πώς το τεκμηριώνει αυτό;
Για τους εργαζόμενους στον AGROCERT, λαμβάνοντας υπόψη τη βάση εργασίας που σήμερα τίθεται από το Υπουργείο, τη δημιουργία δηλαδή των «περιφερειακών καλαθιών αγροτικών προϊόντων» και όσον αφορά τη δική του δουλειά, αυτό που πρέπει πριν από όλα να καταστεί σαφές και με λεπτομέρειες είναι ποια είναι η βούληση της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου της πιστοποιημένης ποιότητας, στη λογική της «Καλλικράτειας» ανασυγκρότησης του υπουργείου. Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν σήμερα με σαφήνεια, ώστε να γίνει ξεκάθαρο πώς βλέπει τον εαυτό του και τους οργανισμούς του το Υπουργείο, ώστε να καταστεί δυνατός στη συνέχεια ένας πραγματικά λειτουργικός και αποδοτικός σχεδιασμός, ο οποίος δε θα φέρει χαρακτηριστικά «προκρούστειας κλίνης».
Πρέπει να μας εξηγήσει τι εννοεί το Υπουργείο όταν ανακοινώνει ότι: « …Η πιστοποίηση και επωνυμία των προϊόντων θα καθορίζεται με κανόνες από το κέντρο, ενώ η εφαρμογή θα υλοποιείται από τα αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια.» Το σχέδιο νόμου που έχει στην ουσία τεθεί ήδη πρακτικά προς διαβούλευση δεν περιγράφει αρμοδιότητες. Αυτό αφαιρεί όμως κάθε δυνατότητα από οποιοδήποτε συνομιλητή να αξιολογήσει επί της ουσίας το εγχείρημα, καθώς επί της αρχής, κανένα «ναι» ή «όχι» στον ανακοινωθέντα νέο οργανισμό δεν έχει νόημα, αν αυτός δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες αρμοδιότητες, που στην πράξη αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και μόνο αυτές του δίνουν λόγο ύπαρξης. Τι κι αν κάποιος ανακηρυχθεί «βασιλιάς», όταν στην πραγματικότητα καταστεί γυμνός από εξουσίες; Θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να αποσαφηνιστεί τώρα ακόμα, με κάθε λεπτομέρεια. Ακόμα όμως κι αν αυτές οι αρμοδιότητες υπήρχαν στο σχέδιο που όλοι έχουμε στα χέρια μας, απομένει ένα εξίσου ζωτικής σημασίας ερώτημα να απαντηθεί. Ποιος είναι ο τρόπος που αυτά τα τρία εργαλεία συνεργούν; Το κείμενο που ξέρουμε, δεν απαντάει σ’ αυτό. Αν δε συναντιούνται ποτέ σε κανένα επίπεδο, τι σόι οργανισμός είναι; Οργανισμός σημαίνει μέλη που συνδέονται και συλλειτουργούν. Διαφορετικά πρόκειται για παράλυτη μαριονέτα. Θα καταστεί αυτό σαφές, πότε και πώς; Θα θεμελιωθεί στο ιδρυτικό κείμενο η συνέργεια αυτή ή θα αποδειχθεί ότι η συνένωση προσεγγίζεται επιφανειακά σαν απλή συγκόλληση, για να «αφανίσει» απλώς τρεις οργανισμούς, χωρίς να δίνεται η ευκαιρία μιας πραγματικής εξέλιξης των υπαρχουσών δομών, σε νέα, με αποστολή την απόδοση επιτέλους, ποιότητας στην ελληνική αγροτική παραγωγή.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΓΕΠ δεν έχουν κανένα λόγο να επιχαίρουν επειδή ένας μικρός μεν οργανισμός, ο ΟΠΕΓΕΠ, αλλά με περίσσια αυτοπεποίθηση για το ρόλο που μπορεί να έχει και το έργο που προσφέρει, οδηγείται σε ένα αναγκαστικό προξενιό, που εξαρχής δεν διακρίνεται για την εμπνευσμένη σύλληψή του. Αν υπάρχει περιθώριο να γίνει αυτό ελκυστικό, οι εργαζόμενοι θα το εξαντλήσουν με παρεμβάσεις και εισηγήσεις σε όσα θέματα έχουν λόγο και άποψη.
Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΓΕΠ εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνένωση, όπως αυτή περιγράφεται μέχρι του σημείου που σήμερα είναι γνωστό και για όσο διάστημα αυτή παραμένει τόσο λίγο συγκεκριμένη ή τόσο πολύ αόριστη, όσο είναι σήμερα. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη συζήτηση που διεξάγεται, θα εισηγούνται και θα παρεμβαίνουν στα θέματα που τους αφορούν, εκτιμώντας διαρκώς τις εξελίξεις και αναλόγως προς αυτές τις αντιδράσεις τους.


agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου