Για 5.200 αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις - «φαντάσματα» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης ο οποίος παρουσίασε τις βασικές αρχές νομοσχεδίου που βάζει νέα, πιο αυστηρά, κριτήρια και προϋποθέσεις για τις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς των αγροτών
Ο υπουργός μαζί με τους υφυπουργούς Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννη Κουτσούκο παρουσίασε τις βασικές αρχές νομοσχεδίου που βάζει νέα, πιο αυστηρά, κριτήρια και προϋποθέσεις για τις ενώσεις και τους συνεταιρισμούς των αγροτών καθώς και τις ομάδες παραγωγών.
Αλλαγές που κατοχυρώνουν τους αγρότες στην αγορά φέρνει το νομοσχέδιο
Ο ίδιος έκανε γνωστό πως 5.200 συνεταιριστικές οργανώσεις είναι «φαντάσματα» -«και να ψάξουμε δεν θα τις βρούμε», είπε χαρακτηριστικά- από τις συνολικά 6.200, ενώ μόλις 1.000 ήταν εκείνες που δεν είχαν μηδενικό κύκλο εργασιών την προηγούμενη χρονιά.
Ο κ. Σκανδαλίδης περιέγραψε ένα μοντέλο λειτουργίας των συνεταιρισμών, όπως αυτό επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, σαν εκείνο των σκανδιναβικών χωρών που πέρα από την πρωτογενή παραγωγή μέσα από ξεκάθαρα και υγιή σχήματα θα δραστηριοποιούνται κι επιχειρηματικά όπως στις εξαγωγές, την τυποποίηση, τη μεταποίηση. Θα είναι ακόμη δυνατή και η είσοδός τους στο χρηματιστήριο.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου τίθενται σε διαβούλευση από σήμερα μέχρι κι ένα μήνα, ενώ σε αυτές προβλέπεται επίσης η δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων σε κάθε περιφέρεια αλλά και η καθιέρωση της συμβολαιακής γεωργίας με σκοπό τη σταθερότητα των τιμών. Ετσι καθιερώνονται τρεις συλλογικές αγροτικές οργανώσεις:
Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) με τη μορφή του συνεταιρισμού, μεριδιούχοι: Ολοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται από τους ίδιους κανόνες συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ ή ΕΠΕ: Οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείες που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών.
Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), αποκλειστικά όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, ανεξαρτήτως νομικής μορφής: Αναγνωρίζονται Ομάδες Παραγωγών οι οποίες αποκτούν πρόσβαση σε κίνητρα, καθώς και σε χρηματοδοτήσεις τους από διαχειριστικά ή άλλα επιχειρησιακά προγράμματα μόνο εφόσον πληρούν το προαναφερθέν πλαίσιο.
Στο υπουργείο συνίστανται Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων και εποπτική αρχή. Στο μητρώο θα καταχωρίζονται οι οργανώσεις και θα αξιολογούνται ως «ενεργές» και «μη ενεργές».
Αλλαγές έρχονται και στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Ενδεχομένως, θα προκύψει από τη διαβούλευση να μετονομαστεί σε Πανελλήνια Ενωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων και η βασική αλλαγή είναι ότι η εκλογή των μελών της γενικής συνέλευσης, που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα κριτήρια αξιολόγησης των αγροτικών οργανώσεων
Μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει οι «μη ενεργές» αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις να συγχωνευτούν με «ενεργές», αλλιώς θα κλείσουν, τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, παρουσιάζοντας τα κριτήρια αξιολόγησης κάθε κατηγορίας.
Στις ΑΣΟ συμπεριλαμβάνονται:
Αμεση εκλογή των οργάνων τους με καθολική ψηφοφορία των μελών τους
Ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ
Αποτελεσματική συνεταιριστική και εταιρική διακυβέρνηση
Οικονομική βιωσιμότητα με βάση τον κύκλο εργασιών και τα περιουσιακά στοιχεία
Οροι και προϋποθέσεις διαφάνειας
Η αξιολόγηση γίνεται σε ετήσια βάση
Μη ενεργές για δύο συνεχή έτη ΑΣΟ οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση και διαγράφονται από το Μητρώο.
Στα κριτήρια αξιολόγησης των ΑΕΣ συμπεριλαμβάνονται:
Ο αριθμός των μελών
Το ποσοστό συγκέντρωσης παραγωγής σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων
Ο κύκλος εργασιών και το ύψος συναλλαγών
Το μερίδιο αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν
Η αξιολόγηση γίνεται σε ετήσια βάση
Στο μητρώο καταγράφονται μόνο ενεργές ΑΕΣ
Οι Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις που μεταπίπτουν σε μη ενεργές επί τρία έτη θα διαγράφονται από το Μητρώο.
Σκοπός των ΑΕΣ είναι η οργάνωση της παραγωγής, η προμήθεια εισροών και εφοδίων, η συγκέντρωση, τυποποίηση, η εμπορία και η μεταποίηση.
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
Τομέας υπό κατάρρευση
Υπό κατάρρευση είναι ο συνεταιριστικός τομέας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΤΕ, υπάρχουν 6.200 συνεταιριστικές οργανώσεις, καταγράφονται οι 3.266 και μόνο 1.000 δεν έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών. Επίσης, υπάρχουν 115 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, 22 κοινοπραξίες, 11 συνεταιριστικές εταιρείες και επτά κεντρικές συνεταιριστικές ενώσεις. Από τις 115, οι 80 έστειλαν στοιχεία στο υπουργείο. Η πλειονότητα είναι χρεωμένη.
ΑΛΛΑΓΕΣ
Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων
Τρεις αλλαγές που κατοχυρώνουν τους αγρότες στις διαπραγματεύσεις τους με την αγορά, φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θεσμοθετείται η συμβολαιακή γεωργία, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια να ιδρύεται ένα δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, ενώ προβλέπονται και κίνητρα μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, το πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής» και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων οργανώνεται με τη μορφή ΑΕ και στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις και με 49% οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων, όπως και ενδιαφερόμενοι ιδιώτες.
Με τη συμβολαιακή γεωργία καθιερώνονται διατάξεις, όπως ότι το συμβόλαιο έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης για να ρυθμίζεται η μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων ή τροφίμων. Η σύμβαση περιλαμβάνει το είδος και τον όγκο των προϊόντων, την καλλιέργεια, την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης, ρήτρες και τρόπο καταγγελίας της σύμβασης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου