Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ ακυρώνει τη διεκδίκηση επαναπόδοσης των εδαφών και την κατασκευή πίστας μηχανικίνητου αθλητισμού

Την αντίθεσή του στην κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου της ΔΕΗ στα ορυχεία, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και π. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Σάββας Ζαμανίδης μιλώντας στην εφημερίδα «Πτολεμαίος», επισημαίνοντας ότι η κατασκευή του σε εκτάσεις εξαντλημένων ορυχείων τινάζει στον «αέρα» το αίτημα της περιοχής μας για επαναπόδοση των εκτάσεων αυτών στην τοπική κοινωνία και ταυτόχρονα ακυρώνει την μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται στη συγκεκριμένη περιοχή, που είναι η κατασκευή πίστας μηχανικίνητου αθλητισμού και θα εξασφάλιζε την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ταυτόχρονα εκφράζει αντιρρήσεις για την μετεγκατάσταση των πληττομένων οικισμών Ακρινής και Αναργύρων Φλώρινας και για εκπόνηση μελετών αποκατάστασης των ορυχείων με κονδύλια του λιγντικού τέλους (Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης), τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό υποκλέπτονται τα κονδύλια του Τοπικού Πόρου που δικαιούνται οι τοπικές κοινωνίες.

«Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένας θεσμικός φορέας που να λέει ότι πάψαμε να διεκδικούμε αυτά τα εδάφη, άρα τα διεκδικούσαμε και συνεχίζουμε να τα διεκδικούμε και φυσικά υπάρχει και μία χειροπιαστή ενέργεια: η προσφυγή της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόδοση των εδαφών», λέει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ. Επισημαίνει μάλιστα ότι τελικές εκτάσεις στις οποίες μπορεί να κατασκευαστεί το φωτοβολταϊκό πάρκο υπάρχουν μόνο μεταξύ των οικισμών Καρυοχωρίου και Αγίου Χριστοφόρου. Οι εκτάσεις αυτές καλλιεργούνται σήμερα με σιτηρά (τα νοικιάζει η ΔΕΗ σε ιδιώτες με 10 ευρώ το στρέμμα), και αυτή είναι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού. «Αυτές οι εκτάσεις είναι για την περιοχή μέγα πλεονέκτημα, καθώς πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη μονοκόμματη έκταση η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί με μια πολύ μεγάλη επένδυση και γι' αυτό σ' αυτή την έκταση προτείνεται, μετά από μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τον Τοπικό Πόρο με 250.000 €, η κατασκευή της μεγάλης πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού στην οποία θα γίνονται μεγάλοι αγώνες σε εβδομαδιαία βάση, που θα δώσει μια εναλλακτική ανάπτυξη στην περιοχή στη μεταλιγνιτική περίοδο».

Τόνισε ότι η κατασκευή της πίστας είναι μια πολύ σημαντική πρόταση που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της δικής μας περιοχής αλλά ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Γι' αυτό, «η εξαγγελία του μεγάλου φωτοβολταϊκου σημαίνει ότι η μεγάλη επένδυση της πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού πάει περίπατο, αλλά και ότι η ΔΕΗ κατοχυρώνει πλέον αυτά τα εδάφη που διεκδικεί η περιοχή. Όμως αυτά τα εδάφη είναι απαλλοτριωμένα πριν το 2001, για τα οποία το καθεστώς απαλλοτρίωσής τους προέβλεπε την επαναπόδοσή τους, καθώς είναι μεταγενέστερη η μετατροπή της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρεία, αλλά η ΔΕΗ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να κατοχυρώσει και τα εδάφη που απαλλοτρίωσε ως δημόσια επιχείρηση και τα οποία συνολικά στους νομούς Κοζάνης και Φλώρινας αγγίζουν σχεδόν τα 200.000 στρέμματα».

Σημείωσε ακόμη ότι πέρα από το παραπάνω πρόβλημα των εδαφών, την επένδυση του φωτοβολταϊκού η ΔΕΗ δεν την κάνει μόνη της αλλά σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και δεν θα υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την περιοχή, αφού θα απασχολήσει ελάχιστους εργαζόμενους και δεν έρχεται και κάποιος πόρος στην περιοχή. «Δεν λέμε όχι στο να παραμείνει η περιοχή μας κέντρο ενεργειακών εξελίξεων. Είναι μάλιστα κάτι που το επιδιώκουμε, όμως η παραγωγή ενέργειας 200MW θα μπορούσε να μοιραστεί σε μικροεπενδυτές και γεωργούς από την περιοχή μας, έτσι που τα οικονομικά οφέλη από την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας να μένουν στην περιοχή. Αντίθετα, με βάση την εξαγγελία, θα έχουμε μία πολυεθνική και τα κέρδη που θα προκύπτουν από το φωτοβολταϊκό πάρκο θα φεύγουν μακριά όχι μόνο από τον τόπο μας αλλά και από τη χώρα μας».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ το εργοστάσιο κατασκευής πάνελς για το φωτοβολταϊκό πάρκο, διότι η εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευής πάνελς προχωρά με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να είναι πιο αποδοτικά. Κι αφού δεν γίνεται έρευνα στην Ελλάδα άρα αυτοί που θα έχουν τα πλεονεκτήματα της καινούριας γνώσης για την κατασκευή των πάνελς ή θα τα κατασκευάσουν στον τόπο τους ή θα πάνε σε σημεία του κόσμου με φθηνά εργατικά χέρια. Πέραν αυτού είπε ότι, μάλλον το φωτοβολταϊκό πάρκο θα προηγηθεί της κατασκευής του εργοστασίου πάνελς, άρα η ανακοίνωση του έγινε προφανώς για να καθησυχάσουν τον κόσμο της περιοχής μας. «Δεν βλέπω τη δυνατότητα κατασκευής τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή μας, με δεδομένο μάλιστα ότι τα πάνελς έχουν μια διάρκεια ζωής γύρω στα 20 χρόνια, ιδιαίτερα που πιστεύω ότι η εξαγγελία του εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα που κάνουν μεγάλη ζημία στην περιοχή μας».

Δεν θα γίνουν νέες μετεγκαταστάσεις
Ο κ. Ζαμανίδης χαρακτήρισε επίσης αρνητική την κυβερνητική εξαγγελία για μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αναργύρων με χρήματα του Τοπικού Πόρου, καθώς όπως είπε, «η μετεγκατάσταση πληττομένων οικισμών και η περιβαλλοντική αποκατάσταση είναι καθαρά υποχρέωση της ΔΕΗ και κανενός άλλου. Πόσο μάλλον που ο Τοπικός Πόρος πρέπει να αξιοποιηθεί για την μεταλιγνιτική περίοδο αντιμετωπίζοντας και περιβαλλοντικά προβλήματα». Σημείωσε μάλιστα ότι δεν βλέπει να γίνονται νέες μετεγκαταστάσεις οικισμών και ότι οι πρόσφατη εξαγγελία για μετεγκατάσταση της Ακρινής και Αναργύρων στοχεύει στο να αποκοιμίσουν τον κόσμο και πως όλα λέγονται για να καμφθούν οι αντιδράσεις μέχρι να αρχίσει η ΔΕΗ να τα μαζεύει από την περιοχή μας.

Τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να καταστρατηγείται από την κυβέρνηση ή από τους φορείς το λιγνιτικό τέλος ή Ειδικός Αναπτυξιακός Πόρος, πολύ περισσότερο στο να εκπονήσει μελέτες η ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αποκατάσταση ληγμένων ορυχείων και την αξιοποίησή τους με χρήματα του Πόρου». Υπενθύμισε εξάλλου πως γύρω στο 1991 έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης των ορυχείων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η μελέτη αυτή είναι στα συρτάρια της ΔΕΗ και δεν έχει αξιοποιηθεί στο παραμικρό, παρότι πληρώθηκε τότε με 50 εκ. δραχμές. «Δεν μάς λείπουν οι μελέτες, εκείνο που λείπει είναι να αποκαθίστανται τα εδάφη χρησιμοποιώντας και επιφανειακό έδαφος που μέχρι σήμερα το θάβει η ΔΕΗ, και κυρίως να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία τα εδάφη που απαλλοτριώθηκαν πριν το 2001 και να αξιοποιηθούν παραγωγικά με επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή. Διότι, είτε το θέλουμε είτε όχι η ΔΕΗ έχει ημερομηνία λήξης στην περιοχή μας. Άρα θα πρέπει να έχουμε σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιοχής μας στην μεταλιγντική περίοδο, διότι είναι αδύνατον να συνεχίζουμε να στηριζόμαστε μονοδιάστατα στη ΔΕΗ. Αυτό, άλλωστε, κάνει κακό και στη νοοτροπία μας και δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί στο να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής μας. Είναι μια ψευδαίσθηση που καλλιεργείται για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητη τη δουλειά τους εις βάρος της περιοχής», κατέληξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ.


Πηγή: Εφημερίδα Πτολεμαίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου