Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή της ΠΟΣΓ στον Υπ.Α.Α.Τ. για Σχέδια Βελτίωσης 2011

Κε Υπουργέ

Σχετικά με την προκήρυξη του μέτρου 121 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να διαπιστώσουμε ότι με βάση το Νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζεται από τις Υπουργικές αποφάσεις, πάρα πολλά πράγματα βρίσκονται στον αέρα.

Τρεις βδομάδες σχεδόν, μετά την προκήρυξη δεν έχει ακόμα δοθεί η τελική φόρμα υποβολής, οι τελικοί πίνακες, καθώς και η απόφαση υπολογισμού της ιπποδύναμης των γεωργικών ελκυστήρων. Αναμένονται επίσης τα υποδείγματα για μελέτες άρδευσης,... εγκατάστασης και εφαρμογής δικτύου μετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας, δαπάνης και σχεδιασμού κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων όπως απαιτείται από το άρθρο 23 παραγρ. 2 της απόφασης λεπτομερειών.

Δεν έχουν ακόμα γίνει ενημερωτικές συναντήσεις μεταξύ του Υπουργείου και των Γεωπόνων μελετητών για την σωστή εφαρμογή του μέτρου.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτού του μέτρου στην συγκεκριμένη χρονική φάση, δεν θα μείνουμε στον καταλογισμό των ευθυνών αλλά θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις:

1. Ολοκλήρωση του Νομοθετικού – Κανονιστικού πλαισίου που αφορά την εφαρμογή του μέτρου

2. Ακολούθως συναντήσεις του Υπουργείου με τους εμπλεκόμενους Γεωπόνους του Δημόσιου και Ιδιωτικού φορέα, ώστε αφενός να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες και να διορθωθούν και αφετέρου να ετοιμαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη εφαρμογή του μέτρου.

3. Να ληφθεί υπόψη η νέα κατάσταση στο επίπεδο των Περιφερειών και να εξεταστούν οι τυχόν αδυναμίες που προκύπτουν ανά Περιφέρεια κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο. Υπάρχουν αρκετές μετατάξεις μεταξύ υπηρεσιών και πρέπει κάθε Περιφέρεια να επιβεβαιώσει την δυνατότητα της να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του προγράμματος, τόσο στο επίπεδο προετοιμασίας της πρότασης –απογραφικό δελτίο, συγκριτικοί πίνακες, βεβαιώσεις για ζωικό κεφάλαιο κτλ, , όσο και στις παραλαβές τον επενδύσεων ακολούθως.

4. Να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των προτάσεων τουλάχιστον 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση κάθε αναγκαία ενέργειας για την έναρξη του προγράμματος.

5. Να καταργηθούν οι περιορισμοί της ελάχιστης βαθμολογίας για την επιλεξιμότητα φακέλων υποψηφιότητας που εισάγονται με την απόφαση 145/11-1-2011.

6. Να γίνει συζήτηση για την βαρύτητα των κριτηρίων που προβλέπει η παραπάνω απόφαση γιατί η στοχοθέτηση που θέτει σε κάποια σημεία πρέπει να επανεξεταστεί (π.χ. προώθηση άκριτα της καθετοποίησης σε επίπεδο γ.ε.).

7. Να προετοιμαστεί αμέσως μετά, το σύστημα παραλαβής και πληρωμής των επενδύσεων για να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων περιόδων.

Η απόφαση 145/11-1-2011 που καθορίζει τα κριτήρια βαθμολογίας δεν λειτουργεί ως μέσο αξιολόγησης των υποψηφίων αλλά ως μέσο απόρριψης προτάσεων.


Από τα 100 μόρια που αντιστοιχούν σε κάθε κλάδο παραγωγής, περίπου τα 60 δεν αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων. Αναλυτικά:


Στην υφιστάμενη κατάσταση:

Ελάχιστοι υποψήφιοι μπορούν να πάρουν κάποια από τα 19,8 μόρια διότι απαιτείται:

· Να έχει κάποιος παραγωγός περιουσία σε ζώνη ΠΟΠ,

· Να έχει πιστοποιήσει το προϊόν του

· Να έχει συνάψει συμβόλαια διάθεσης του προϊόντος του

· Να κάνει εξαγωγές προϊόντος.

· Σε ότι αφορά τις υπάρχουσες καθετοποιημένες μονάδες είναι προφανές ότι σε επίπεδο μικρών γ.ε. η συχνότητα τους είναι μία στις 1000.

Στην προσπάθεια ένταξης:


· Γνωρίζουμε από την εμπειρία του παρελθόντος ότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε 2 μήνες να βγουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που θα έδιναν στον υποψήφιο 8,1 μόρια.

· Επενδύσεις όπως μετεγκατάσταση, η καθετοποίηση, και η εξ ολοκλήρου επένδυση σε νεοεισερχόμενα πρότυπα μοριοδοτούνται συνολικά με 13 μόρια, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή παρά σε ελάχιστες γ.ε.

· Ο κατάλογος τον «απρόσιτων μορίων» συμπληρώνεται με μόρια για
«προστασία λιμνών», «προστασία από λοιμώδη νόσο προβάτων», «συμβολαιοποιημένες ενεργειακές καλλιέργειες» κτλ.

Από τα υπόλοιπα μόρια ο υποψήφιος θα πρέπει να συγκεντρώσει το σύνολό τους για να είναι επιλέξιμος. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο.


Για να συγκεντρώσει κάποιος τα 9,1 μόρια της κατηγορίας του άρθρου 3 «δυναμισμός του δυνητικού δικαιούχου» πρέπει να είναι 30-50 ετών, να έχει τελειώσει ΑΕΙ ή ΤΕΙ γεωτεχνικής κατεύθυνσης, να έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την γεωργία ή κτηνοτροφία και να έχει πάνω από 9 χρόνια εμπειρία! Επειδή όμως τέτοια κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη, στην πραγματικότητα ο μέσος υποψήφιος αγρότης θα πάρει από αυτήν την κατηγορία περίπου τα μισά μόρια (4,68).

ΕΡΩΤΗΜΑ: Είναι επιλέξιμος κάποιος κτηνοτρόφος με 250 πρόβατα να κάνει εκσυγχρονισμό στην εκμετάλλευση του (ποιμνιοστάσιο, αποθήκη, αλμεκτικό, ομβροδεξαμενή, και να βάλει Φ/Κ για εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας στην μονάδα του) ;


Απάντηση: Όχι!

Η συνολική βαθμολογία που παίρνει από τις διάφορες κατηγορίες μορίων είναι μόλις 30,32 βαθμοί (λιγότεροι από τους 40) και με βάση την Υ.Α δεν είναι επιλέξιμος. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι υπηρεσίες (δασαρχείο, αρχαιολογία, πολεοδομία κτλ) εκδώσουν κατά μαγικό τρόπο τις απαραίτητες άδειες σε 2 μήνες και ο υποψήφιος συγκεντρώσει τα απαιτούμενα 40 μόρια, θα οφείλει επιπλέον να καθετοποιήσει την μονάδα του (να κάνει ένα τυροκομείο) για να συγκεντρώσει και τα απαιτούμενα 15 μόρια που αφορούν το κριτήριο αξιολόγησης της Συμβολής του Επενδυτικού Σχεδίου στους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΠΑΑ 2007−2013.

ΕΡΩΤΗΜΑ:Μήπως είναι επιλέξιμος ένας υποψήφιος νέος αγρότης που έχει υπαίθρια κηπευτικά και θέλει να κάνει 3 στρ. θερμοκήπιο, με αποθήκη, ομβροδεξαμενή, ψυκτικό θάλαμο, μηχανολογικό εξοπλισμό κτλ;


Απάντηση: Όχι!

Η συνολική βαθμολογία του είναι 23,99 μόρια και η βαθμολογία στην αξιολόγησης της Συμβολής του Επενδυτικού Σχεδίου στους Αναπτυξιακούς Στόχους του ΠΑΑ 2007−2013 είναι 13,8 μόρια.

Οι επενδύσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες για τον ίδιο λόγο δεν είναι επιλέξιμες δεδομένου ότι συγκεντρώνουν ακόμα χαμηλότερη βαθμολογία 21,07 & 10,08 αντίστοιχα

Από τα παραπάνω παραδείγματα που γίνεται φανερή η ανάγκη κατάργησης των περιορισμών που εισάγει αυτή η απόφαση.


Παρακαλούμε όπως εξετάσετε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις προκειμένου να κάνετε λειτουργικότερο το Μέτρο 121, ώστε να λειτουργήσει πραγματικά για την ανάπτυξη του Γεωργικού τομέα


Για το Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος 
Νικόλαος Ζιούβας

Ο Γραμματέας  Παναγιώτης Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου