Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σύμφωνο συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΣΡΑΗΛ στον αγροτικό τομέα

Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας κ. Κώστας Σκανδαλίδης και του Ισραήλ κα Orit Noked κατέληξαν να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία στο γεωργικό τομέα, με σειρά από δράσεις και προγράμματα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Από τα βασικότερα ζητήματα που θα συμπεριλάβει η συμφωνία είναι:

Η δημιουργία πρότυπου διαμετακομιστικού σταθμού αγροτικών προϊόντων στη Βόρεια Ελλάδα, μια περιοχή που συγκεντρώνει όχι μόνο παραγωγικό ενδιαφέρον αλλά και αποτελούσε παραδοσιακά εμπορικό και εξαγωγικό κέντρο για την ελληνική γεωργία. Πρόκειται για την προώθηση μιας ριζικής αλλαγής στις πρακτικές διακίνησης των προϊόντων, με βάση την υπευθυνότητα των εμπλεκόμενων (κράτος, παραγωγή και αγοραστές), την ιχνηλασιμότητα και την εγγύηση της ποιότητας των προϊόντων, τις λογικές των συμβολαιακών σχέσεων και εν τέλει μια μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προς όφελος των γεωργών


Η συνεργασία στην εφαρμοσμένη έρευνα, με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις των αγορών, που θα δίνει αποτελέσματα πρακτικά και εφαρμόσιμα από τους γεωργούς ώστε να αναβαθμιστούν τα προϊόντα και να εξασφαλίζεται καλύτερη και οικονομικότερη διαχείριση των πόρων, με στόχο πάντα μια πιο αποδοτική και ανταγωνιστική αγροτική οικονομία. Τα γεωργικά ερευνητικά ιδρύματα των δύο χωρών θα προχωρήσουν στην εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό κοινοτικά κονδύλια.


Η συνεργασία στη διαχείριση των νερών, όπου τόσο το Ισραήλ όσο και η Ελλάδα έχουν σημαντική εμπειρία, αντιμετωπίζοντας με βιώσιμους τρόπους τα κοινά προβλήματα που σχετίζονται με τους περιορισμούς, ποσοτικά και ποιοτικά, των νερών για άρδευση.


Η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών όπου η Ελλάδα διαθέτει πλούσια εμπειρία και το Ισραήλ έχει αναπτύξει έρευνα σε θέματα βιολογικής ιχθυοκαλλιέργειας.


Η συνεργασία σε θέματα πιστοποιημένης παραγωγής και βιολογικής γεωργίας, όχι μόνο ως προς τις παραγωγικές τεχνικές και τη δημιουργία ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων, αλλά και σε θέματα ιχνηλασιμότητας, προώθησης και εμπορίας των πιστοποιημένων προϊόντων.


Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν τα επόμενα βήματα για το Κέντρο Αγροτικής Καινοτομίας AGROPOLIS. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα γεωργικής συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα, από την παραγωγή μέχρι την τεχνολογία και την εμπορική δικτύωση, που έχει δεσμευθεί να προωθήσει το ΥΠΑΑΤ και για την οποία έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία ανάμεσα σε Επιμελητήρια των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου