Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ποδηλατόδρομοι με ηλιακούς συλλέκτες στην Ολλανδία

Ηλιακοί συλλέκτες θα τοποθετηθούν στους ποδηλατόδρομους της ολλανδικής πόλης Κρόμενι σε περίπου ένα χρόνο. Το σύστημα ονομάζεται SolaRoad και αποτελείται από τσιμεντένιες πλάκες με ενσωματωμένα ηλιακά κύτταρα κρυσταλλικού πυριτίου, οι οποίες θα καλύπτονται από ανθεκτικό γυαλί πάχους περίπου ενός εκατοστού.

Οι συλλέκτες είναι ενσωματωμένοι «σε μια παχιά επιφάνεια που μοιάζει με γυαλί, αλλά δεν θα γλιστράει και θα είναι ανθεκτική ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες» διευκρινίζει τοπικός αξιωματούχος. Οι αρχές της Ολλανδίας και τα ινστιτούτα που συνεργάζονται για την υλοποίηση του σχεδίου εκτιμούν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίζει τις 50 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, ενώ ευελπιστούν ότι θα μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να αποθηκεύεται επί τόπου για να διοχευτεύεται τη νύχτα. Στόχος είναι η ενέργεια αυτή να τροφοδοτεί τα φανάρια, τα φώτα των δρόμων κατοικημένων περιοχών, σπίτια ή ακόμη και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον.

Αν πετύχει το πείραμα στην πόλη Κρόμενι είναι πολύ πιθανό το σύστημα SolaRoad να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, που διαθέτει ένα οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 137.000 χιλιομέτρων.

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου