Της Μαρίας Γιουρουκέλη
«Καταφύγιο» στην οικονομική κρίση αποτελεί ο αγροτικός τομέας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ 38.000 άτομα από το 2008 επέστρεψαν στα... χωράφια. Μάλιστα, την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας χτυπούν «κόκκινο», τα στοιχεία δείχνουν ότι η κρίση μπορεί να αποδειχθεί για τους αγρότες σε «χρυσή» ευκαιρία.
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η τάση αύξησης της απασχόλησης στον αγροτικό τομέα κατά 7% υπογραμμίζει τη σημασία που αποκτά η συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αντιμετώπιση της ύφεσης που πλήττει την αγορά εργασίας, σε όλους σχεδόν τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Ερευνα
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η έρευνα ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που εκτιμώνται σε 551,3 χιλ., καλύπτοντας ποσοστό της τάξεως του 12,5% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει η έρευνα ο αγροτικός τομέας απασχολεί το 2010, αμέσως μετά το εμπόριο, το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, που εκτιμώνται σε 551,3 χιλ., καλύπτοντας ποσοστό της τάξεως του 12,5% στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας.
Το 2010 σε σύγκριση με το 2008 οι νέες θέσεις εργασίας στον πρωτογενή τομέα είναι της τάξης των 38.000 και πλέον, από τις οποίες το 95% αναλογεί στη γεωργία και το υπόλοιπο στην αλιεία. Στο διάστημα αυτό, συγκριτικά, ανακτήθηκε σχεδόν στο σύνολό της η απώλειας των θέσεων εργασίας της περιόδου 2005-2008.
Επίσης προκύπτει:
Σε περιφερειακό επίπεδο Πελοπόννησος και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης κατά το διάστημα 2008-2010. Ωστόσο, οι υπόλοιπες περιφέρειες καταγράφουν σημαντική αύξηση, με περισσότερο «κερδισμένες» σε ποσοστά τις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων θέσεων εργασίας στο αντίστοιχο διάστημα καταγράφεται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, όπου η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα αντιστοιχεί σε 10.562 νέες θέσεις.
Ακολουθούν η Κρήτη (9.938 νέες θέσεις), οι περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας (6.967 και 4.969 νέες θέσεις απασχόλησης αντίστοιχα), η Στερεά Ελλάδα (3.663 νέες θέσεις), η Ηπειρος (2.703 νέες θέσεις), η Αττική (2.170 νέες θέσεις), η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (1.738 νέες θέσεις) και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (1.720 νέες θέσεις).
Στα Ιόνια Νησιά και στην Πελοπόννησο σημειώνεται απώλεια 810 και 7.029 θέσεων απασχόλησης αντίστοιχα.
Η σημαντική αύξηση στην κατηγορία των μισθωτών που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, κατά 40%, με αποτέλεσμα τη σημαντική συνεισφορά στη μερική απασχόληση.
Ο κλάδος των δενδρωδών καλλιεργειών, περιλαμβανομένων και των αμπελώνων, απορρόφησε στο διάστημα της αναφερόμενης τριετίας περισσότερες από 27.000 επιπλέον θέσεις εργασίας.
Αισθητή αύξηση της απασχόλησης παρουσιάζουν και άλλοι επιμέρους τομείς, όπως η αλιεία (+17%) οι μεικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες (12%) και η κτηνοτροφία (9%).
Σημαντική αύξηση της απασχόλησης στη μεσαία κατηγορία ηλικιών (45-64 ετών), αναφερόμενη κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Εντυπωσιακή, ωστόσο, είναι η ποσοστιαία αύξηση της απασχόλησης στη νεότερη ηλικιακή ομάδα (15-44 ετών) που σημειώνεται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου (+55,1%), στην Κρήτη (+31%) και στα Ιόνια Νησιά (+20%).
Επίσης, παραμένουν οι διαρθρωτικές αδυναμίες στη δομή της απασχόλησης της Ηπείρου, με μικρή αύξησή της, προερχόμενη κυρίως από τις μεγαλύτερες κλάσεις ηλικίας.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου