Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Νέος Επενδυτικός Νόμος & Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ανακοίνωσε την πρώτη προκήρυξη για κατάθεση επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2,2 δις € φοροαπαλλαγών και 800 εκ € ενισχύσεων, στο νέο επενδυτικό νόμο (για το πρώτο εξάμηνο του 2011) και την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ, με την προκήρυξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη των ΜμΕ κυρίως επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,2 δις €.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός,
οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν από τις 21/04/2011 και μέχρι το τέλος Μαϊου τα επενδυτικά τους σχέδια για υπαγωγή στις κατηγορίες των γενικών καθεστώτων του επενδυτικού νόμου, καταρχήν ηλεκτρονικά, και κατόπιν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών, που δημιουργήθηκαν για αυτό το σκοπό σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Επίσης, στα μέσα Μαΐου θα γίνει η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για την επιχειρηματικότητα των νέων, τα clusters και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με το νέο σύστημα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των επενδυτικών σχεδίων υιοθετούνται για πρώτη φορά καινοτόμες διαδικασίες που εξασφαλίζουν ταχύτητα, με σύντομες και σαφώς καθορισμένες προθεσμίες, διαφάνεια και αντικειμενικότητα, καθώς οι κύριες πράξεις γίνονται ηλεκτρονικά και υπάρχει δυνατότητα δημόσιας παρακολούθησης και απλότητα, γιατί τα έγγραφα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα και τυποποιημένα και προάγουν τον ουσιαστικό έλεγχο αλλά και την ατομική ευθύνη του επιχειρηματία που τα υποβάλλει. 

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η έναρξη ειδικών προγραμμάτων, μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, για τη στήριξη του εμπορίου με κρατικές ενισχύσεις, με στοχευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να υποστηριχθεί ο εμπορικός κόσμος της χώρας, που κι αυτός δοκιμάζεται από την κρίση.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και να υποβάλλουν από την επόμενη εβδομάδα τα επενδυτικά τους σχέδια στις ιστοσελίδες:
- www.mindev.gov.gr, (υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας)
- www.ependyseis.gr (Γενική Γραμματεία Επενδύσεων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου