Τα σχέδια βελτίωσης, το σημαντικότερο επιχειρησιακό της πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη είναι τυπικά και ουσιαστικά εδώ και πολύ καιρό στον αέρα.
Οι αυτοσχεδιασμοί και οι προχειρότητες για το πρόγραμμα των σχεδίων βελτίωσης είναι η συνήθης πρακτική για την επίλυση των προβλημάτων.
Το εφαρμοστικό πλαίσιο είναι διάτρητο από τις ανακολουθίες και τις αναντιστοιχίες. Το πρόγραμμα για την Αγροτική Ανάπτυξη και την προσαρμογή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στα νέα δεδομένα, προσαρμόστηκε σε επιθυμίες και όχι σε στόχους.
Το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων για το Μέτρο 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»/ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ κατέρρευσε. Σημαντικά δεδομένα για την υποβολή των προτάσεων χάθηκαν και μαζί τους χάθηκε και η αξιοπιστία.
Παρά τις επισημάνσεις των Γεωπονικών φορέων, δεν έγινε καμία προσπάθεια μέχρι τώρα για την βελτίωση του προγράμματος
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ανησυχεί παρόλο που τα προβλήματα καθημερινά γίνονται εντονότερα και δηλώνει για μία ακόμα φορά, μετά από τρείς συνεχείς παρατάσεις υποβολής των αιτήσεων, ότι το πρόβλημα με την ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων λύθηκε.
Τα χρήματα του προγράμματος για άλλη μία φορά θα τα σκορπίσουνε δεξιά και αριστερά, χωρίς να έχει προσδιοριστεί το πλαίσιο των αναγκών στην ελληνική γεωργία, χωρίς καμία υποχρέωση ικανοποίησης των στόχων του προγράμματος που σύμφωνα με τον καν. 1698/05 είναι:
· Η βελτίωση των συνολικών επιδόσεων της γεωργικής εκμετάλλευσης,
· Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με την παροχή στήριξης για αναδιάρθρωση, ανάπτυξη και καινοτομία,
· Η βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου με την παροχή στήριξης για τη διαχείριση της γης,
· Η βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και η ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης έχει άλλες σημαντικές προτεραιότητες. Το πρόγραμμά του είναι βαρύ και στο κοινό μας αίτημα να συναντηθούμε για να ακούσει τις Ομοσπονδίες των Γεωπόνων, το γραφείο του απάντησε ότι δεν μπορεί.
Με το πρόβλημα των σχεδίων βελτίωσης κανείς από ότι φαίνεται δεν θέλει επί της ουσίας να ασχοληθεί.
Στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνονται “ειδικές τεχνικές συναντήσεις” για την επίλυση των προβλημάτων, στην οποία συμμετέχουν, ένας “ειδικός σύμβουλος”!!! του κ. Υπουργού και εξωθεσμικοί παράγοντες οι οποίοι αναλαμβάνουν ρόλο με προφανή στόχο να “τακτοποιούν τις εκκρεμότητες” σύμφωνα με τα συμφέροντά τους.
Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα επιτείνει την κατάσταση σύγχυσης και πανικού που έχει δημιουργηθεί και οδηγεί το πρόγραμμα έξω από το πλαίσιο της προκήρυξης.
Έτσι για άλλη μία φορά φτάσαμε στον ίδιο παρονομαστή, η διαχείριση των πόρων για την Αγροτική Ανάπτυξη να γίνεται με την ίδια για τον τόπο παραδοσιακή συνταγή. Αυτή την συνταγή που έφτασε το τόπο στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, τον παραγωγικό κόσμο στην σημερινή αδυναμία παραγωγής και οδήγησε τα νοικοκυριά στην απόγνωση.
Η πρόταση της ΠΟΣΓ και της ΠΟΣΕΓ για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι:
1. Η προσωρινή αναστολή της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.
2. Η ολοκλήρωση του εφαρμοστικού πλαισίου με την έκδοση των τροποποιητικών ΥΑ.
3. Η δημιουργία ολοκληρωμένης, λειτουργικής και αξιόπιστης ηλεκτρονικής εφαρμογής η οποία θα ανταποκρίνεται στις απατήσεις της ΥΑ 12374/2010.
4. Ο προσδιορισμός του χρόνου υποβολής, ένα μήνα μετά από την υλοποίηση των σημείων 2 και 3.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων | Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων |
Ο Πρόεδρος | Ο Πρόεδρος |
Ζιούβας Νίκος | Ιακωβάκης Ευθύμιος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου