Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Έξι βασικές αλλαγές στον κλάδο της κτηνοτροφίας περιλαμβάνει το ν/σ του Υπ.Α.Α.Τ.

Έξι βασικές αλλαγές στον κλάδο της κτηνοτροφίας επιχειρούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σχετικό νομοσχέδιο που σε πρώτη ανάγνωση έλαβε το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο όπως άλλωστε και το νομοσχέδιο για την πολιτική γης. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία  προβλέπεται η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης «one stop shop».

Έτσι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα είναι... το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία. Συστήνεται μια ιδιαίτερα ευέλικτη 3μελής επιτροπή σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που θα έχει όλες τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Αλλάζει το μοντέλο αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες (μικρούς σταυλισμούς) από το σχήμα «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο σχήμα αδειοδοτώ την ίδρυση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω και χορηγώ την άδεια για τη λειτουργία της.

Μειώνεται το κόστος για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες ΜΠΕ για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Δημιουργείται αυτοτελές ηλεκτρονικό υπο-μητρώο κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στα πλαίσια του ήδη λειτουργούντος Κτηνιατρικού Μητρώου στο ΥπΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο. Τέλος προβλέπεται εξαίρεση από την κατεδάφιση και η απαλλαγή από τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν/νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με μια διαδικασία με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου