Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων – Αγροτικές Μισθώσεις»

Η αγροτική νομοθεσία που ισχύει σήμερα είναι διάσπαρτη και κατακερματισμένη σε σειρά νομοθετημάτων, με αποτέλεσμα να είναι δύσχρηστη και δυσχερής στην εφαρμογή της. Το πλαίσιο αυτό δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονες ανάγκες, αφού η διαχείριση των εκτάσεων αυτών γίνεται με τον αγροτικό Κώδικα που κυρώθηκε το 1949, καθώς και αναπτυξιακού χαρακτήρα διατάξεις των δεκαετιών 1970 και 1980.

Ειδικότερα,

η διαχείριση των εκτάσεων του Υπουργείου είναι σήμερα κατακερματισμένη σε διάφορα διοικητικά όργανα και η προστασία τους, που, σήμερα, ανήκει σε υπηρεσίες τις περιφέρειας, δεν έχει αποφέρει καρπούς, λόγω ελλείψεως προσωπικού και πολιτικών παρεμβάσεων.

Επιπλέον, εκτάσεις διαχείρισης του Υπουργείου έχουν, από χρόνια, καταληφθεί, κυρίως, για αγροτική χρήση, είτε λόγω λαθών και παραλείψεων της Διοίκησης, που δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία παραχώρησης, είτε αυθαίρετα, δημιουργώντας, όμως, παγιωμένες καταστάσεις, δύσκολο να ανατραπούν.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εκτάσεις που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ επιλύονται ιδιοκτησιακές διαφορές. Επίσης, καταργούνται ρυθμίσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα που ταλαιπωρούν τη Διοίκηση και τους πολίτες. Τέλος, εισάγονται διατάξεις για τις αγροτικές μισθώσεις προς όφελος των αγροτών – μισθωτών.


Διαβάστε τη διαβούλευση και σχολιάστε εδώ:
http://www.opengov.gr/ypaat/?p=259 .
Καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Σεπτεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου