Σε καταφύγιο για εκατοντάδες είδη σπάνιων πουλιών και σημαντικό βιότοπο έχει εξελιχθεί η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου στο Βελβεντό Κοζάνης. Οπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε ο βιολόγος-ερευνητής της Ορνιθολογικής Εταιρίας Ελλάδος, Δημήτρης Μπούσμπουρας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, στην περιοχή καταγράφηκαν 128 είδη πουλιών από τα οποία 82 φωλιάζουν εκεί. Πρόκειται για ενδιαφέρον στοιχείο, καθώς στη λίμνη καταγράφηκαν περίπου το ένα τρίτο των πτηνών που απαντώνται συστηματικά σε όλη την Ελλάδα.
Τα ευρήματα της έρευνας που διήρκεσε όλο το 2011 ήταν εντυπωσιακά αφού εντοπίστηκαν:
- μια νέα αποικία ερωδιών με λευκοτσικνιάδες και νυκτοκόρακες στα Κρανίδια, όπου εντοπίζεται και ο μοναδικός καλαμιώνας στην τεχνητή λίμνη,
- δύο αποικίες με σταχτοτσικνιάδες στο Ρύμνιο και στο Βελβεντό με περισσότερα από 140 ζευγάρια συνολικά,
- δύο αποικίες όπου φωλιάζουν κορμοράνοι στο πλατανόδασος της γέφυρας του Ρύμνιου και στην ακτή Βελβεντού,
- δύο μικρές αποικίες Ποταμογλάρονων σε νησίδες που δημιουργούνται και απομονώνονται πρόσκαιρα με την άνοδο της στάθμης των νερών της λίμνης,
- μεγάλοι πληθυσμοί αργυροπελεκάνων με περισσότερα από 100 άτομα σε μόνιμη βάση στη λίμνη. Πρόκειται κυρίως για νεαρά άτομα που προέρχονται από τη Μικρή Πρέσπα αλλά και ώριμα που έρχονται στη λίμνη για να τραφούν,
- μια εκτεταμένη βραχώδη ζώνη από τα Σέρβια έως το Ρύμνιο και άλλες βραχώδεις εκτάσεις όπου φωλιάζουν τρία ζευγάρια μαυροπελαργών, χρυσογέρακο, πετρίτης, αετογερακίνα, μπούφος. Στην ίδια περιοχή φώλιαζε παλιότερα και ο μεταναστευτικός γύπας ασπροπάρης αλλά δεν παρατηρείται πλέον μετά τη μεγάλη πτώση των πληθυσμών του παγκοσμίως,
- άλλα αρπακτικά πουλιά, όπως π.χ. φιδαετός με τρία ζευγάρια.
Επίσης στην περιοχή ξεχειμωνιάζουν υδρόβια και παρυδάτια πουλιά με σημαντικότερα τον αργυροτσικνιά και τη χαλκόκοτα. Η περιοχή βρίσκεται σε μεταναστευτικό διάδρομο, αφού παρατηρούνται ακόμη και είδη υφάλμυρων περιοχών όπως τα φοινικόπτερο (φλαμίγκο) και αβοκέτα. Παράλληλα, εντοπίστηκαν και 30 ζευγάρια μελισσοφάγων και 5 ζευγάρια χαλκοκουρούνας.
Από τα υπόλοιπα είδη πανίδας τα σημαντικότερα είναι η βίδρα, η αγριόγατα. Παράλληλα, η περιοχή είναι σημαντική για την αρκούδα και τα υπόλοιπα μεγάλα θηλαστικά, καθώς εκατέρωθεν της λίμνης έχουν παραμείνει μικρές ζώνες για την ελεύθερη μετακίνησή τους. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν άλλοι ταμιευτήρες που λειτουργούν ως φράγμα για τις μετακινήσεις της πανίδας.
Ημερίδα
Η μελέτη θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα, σε ημερίδα με θέμα: «Η ορνιθοπανίδα της λίμνης Πολυφύτου-Αλιάκμονα», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βελβεντού - Σιάτιστας στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.
Στη μελέτη καταγράφονται και τα κύρια προβλήματα στην περιοχή, όπως τα μπαζώματα στον καλαμιώνα και τα υγρά λιβάδια των Κρανιδίων, η έντονη αυξομείωση της στάθμης που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη παρόχθιας βλάστησης, η πιθανή διάβρωση του εσωτερικού δέλτα, στην περιοχή της γέφυρα Ρύμνιου από τη λειτουργία του Υ/Η σταθμού Ιλαρίωνα, η διάσπαση των πλατανοδασών που αποτελούν σημαντικό ενδιαίτημα για πολλά είδη και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Στις βασικές προτάσεις του ερευνητή για τη διατήρηση των σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος συγκαταλέγονται η αποκατάσταση μπαζωμάτων, η διαμόρφωση και η δημιουργία παρατηρητηρίου στην υγροτοπική ζώνη Κρανιδίου, η διαμόρφωση νησίδας στη «χερσόνησο» βόρεια από τη γέφυρα Σερβίων για τη διαμόρφωση συνθηκών για ασφαλές φώλιασμα υδρόβιων πουλιών και το κούρνιασμα των αργυροπελεκάνων και η ανάπτυξη υποδομών ερμηνείας περιβάλλοντος για τους επισκέπτες και η απομάκρυνση των σκουπιδιών από την ακτή.
agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου