Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Να επανεξεταστεί ο τρόπος κατάταξής των αγροτών στις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά να επανεξεταστεί ο τρόπος κατάταξής των αγροτών στις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ επειδή ορίστηκε σαν μοναδικό κριτήριο υποχρεωτικής κατάταξης τους η διάρκεια ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα τους. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σε εφαρμογή του μνημονίου του Μαΐου 2010 και του ασφαλιστικού νόμου του 2011 από την 1-1-2012 αλλάζει, με απόφαση του Διοικητή του ΟΓΑ ο τρόπος κατάταξής τους στις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ.

Με την απόφαση αυτή αυξάνονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες σε πέντε υποχρεωτικές και δύο προαιρετικές, ενώ για τις πρώτες 5 κατηγορίες καταργείται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής κατηγορίας από τον αγρότη. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών είναι η αύξηση μέχρι και 23% στα ποσά ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν κάθε χρόνο οι περίπου 760.000 ασφαλισμένοι παραγωγοί, επειδή γίνεται πλέον υποχρεωτική η ανά τριετία μετάβαση από τη μια ασφαλιστική κατηγορία στην επόμενη. Μοναδικό κριτήριο κατάταξης στις παραπάνω ασφαλιστικές κατηγορίες ορίζεται ο χρόνος ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα του παραγωγού.

Επειδη:

1.Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε το 2011 κατά 5,3%, ενώ το αγροτικό εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά μέσω όρο 6,7%, σε ορισμένες μάλιστα χώρες (λ.χ. Ρουμανία, Ιρλανδία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Δανία) η αύξηση ξεπέρασε το 20%.

2. Λόγω έλλειψης ζήτησης και ρευστότητας στην αγορά, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων υποχωρούν, χωρίς να καλύπτουν το κόστος παραγωγής , ενώ ταυτόχρονα λογω των στρεβλώσεων της αγοράς οι μειώσεις αυτές δεν φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

3.Οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καλούμενοι να πληρώσουν το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αυξημένα τέλη για τα αγροτικά μηχανήματα, και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

4. Η αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ δεν έχει καμιά ανταπόδοση στη παρεχόμενη από τον ΟΓΑ υγειονομική περίθαλψη και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Ερωτάσθε:

1. Γιατί ορίστηκε σαν μοναδικό κριτήριο υποχρεωτικής κατάταξης των αγροτών στις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΓΑ , η διάρκεια ασφάλισης, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και το εισόδημα τους?

2. Ποιο θα είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις επιβληθείσες αυξησεις?

3.Ποιες θα είναι οι βελτιώσεις στη παρεχόμενη περίθαλψη και τις συντάξεις των αγροτών-ασφαλισμένων του ΟΓΑ?

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις επιβληθείσες αυξήσεις με κριτήριο την οικονομική δυνατότητα των αγροτών? 


crete2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου