Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πρόσκληση Μέτρου 133 του ΠΑΑ 07-13 «Ενημέρωση – προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων»

Το Υπ.Α.Α.Τ. καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Μέτρο 133 του Άξονα 1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).


Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας ξεκινάει στις 10 Φεβρουαρίου 2012. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η 30η Απριλίου 2012.

Υποψήφιοι δικαιούχοι για ένταξη στο Μέτρο 133
α) Δικαιούχοι του Μέτρου μπορούν να κριθούν ομάδες παραγωγών γεωργικών προϊόντων. Ως ομάδα παραγωγών νοείται μια οργάνωση οποιασδήποτε νομικής μορφής (δηλαδή Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ο.Ε., Ε.Ε., Συνεταιρισμός ή αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) που συστήνεται με πρωτοβουλία και απαρτίζεται αποκλειστικά από δικαιούχους του Μέτρου 132 του ΠΑΑ «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων». Επαγγελματικές ή/και διεπαγγελματικές οργανώσεις, που αντιπροσωπεύουν έναν ή περισσότερους τομείς, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ομάδες παραγωγών. Για τη σύσταση ομάδας παραγωγών στο πλαίσιο του Μέτρου, από τους συμμετέχοντες στη σύσταση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω:
-
Γενικά, η ομάδα παραγωγών είναι επιχειρηματική σύμπραξη παραγωγών, διοικείται εθελοντικά από τα μέλη της και σκοπεύει στην εξυπηρέτηση αμοιβαίων αναγκών και στόχων τους.
-
Όλα τα μέλη της ομάδας παραγωγών θα πρέπει να συμμετέχουν στο ίδιο εκ των συστημάτων ποιότητας που αναφέρονται στο σημείο 5.1(β) της παρούσας Πρόσκλησης και θα πρέπει να παράγουν το ίδιο (ένα συγκεκριμένο) εκ των επιλέξιμων προϊόντων του σημείου 5.1(γ), για το οποίο εντάχθηκαν στο Μέτρο 132 του ΠΑΑ. Κάθε επιλέξιμη ομάδα παραγωγών θα πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον πέντε (5) μέλη, δικαιούχους του Μέτρου 132.
-
Στην περίπτωση που ένας δικαιούχος του Μέτρου 132 ενισχύεται από αυτό για περισσότερα του ενός προϊόντα (π.χ. βιολογική καλλιέργεια ελιάς και αμπέλι για σταφύλι οινοποιίας ολοκληρωμένης διαχείρισης), έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη σύσταση και να ανήκει σε ομάδα παραγωγών που αιτείται ενίσχυση από το Μέτρο για κάθε ενισχυόμενο από το Μέτρο 132 προϊόν (δηλαδή στο προηγούμενο παράδειγμα σε μια ομάδα για ελιά και σε μια ομάδα για αμπέλι).
-
Ο όγκος παραγωγής του προϊόντος ποιότητας που θα επιλεγεί για προώθηση από το δικαιούχο, θα πρέπει να αντιστοιχεί σε ικανοποιητικό μέρος της ζήτησης του συγκεκριμένου προϊόντος σε μια ή περισσότερες αγορές – στόχους, έτσι ώστε η προσπάθεια διείσδυσης σε αυτές τις αγορές (μέσω των δράσεων ενημέρωσης, προώθησης και διαφήμισης του σημείου 5.2 παρακάτω) να είναι αποτελεσματική και να του αποφέρει θετικό εμπορικό αποτέλεσμα.
-
Σε περίπτωση που σε μια από τις άτυπες ομάδες συνεργαζόμενων παραγωγών, με κοινή τεχνική στήριξη και πιστοποίηση, που σχηματίστηκαν από τους υποψήφιους του Μέτρου 132 κατά τη διαδικασία ένταξης σε αυτό, παρέμειναν μόνο μερικοί από τους αρχικούς συμμετέχοντες (είτε γιατί οι υπόλοιποι δεν εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι του Μέτρου 132, είτε γιατί εγκρίθηκαν αλλά δεν αποδέχθηκαν να συνεχίσουν για διαφόρους λόγους), οι τελευταίοι μπορούν να συνεργαστούν με οποιουσδήποτε άλλους δικαιούχους του Μέτρου 132 για τη σύσταση ομάδας για το Μέτρο 133, αρκεί να ικανοποιούνται οι άλλες συνθήκες που περιγράφονται εδώ.
-
Ως έδρα της ομάδας παραγωγών, ορίζεται ο Δήμος στον οποίο α) βρίσκεται αθροιστικά το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στην περίπτωση φυτικής παραγωγής) ή του αριθμού ζώων κατά το ίδιο είδος (στην περίπτωση ζωικής παραγωγής) των μελών, για το προωθούμενο προϊόν ή β) εδρεύουν εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης (ιδιόκτητες ή ενοικιαζόμενες) χρησιμοποιούμενες για το προϊόν που προωθείται (αποθήκες, τυποποιητήρια κλπ.). Κάθε ομάδα πρέπει να φέρει από τη σύστασή της ένα διακριτικό όνομα.
-
Στη νομική πράξη σύστασης νομικού προσώπου (καταστατικό), θα πρέπει στο σκοπό της ομάδας να αναφέρονται απαραίτητα η προώθηση και η διαφήμιση του προϊόντος που παράγεται από τα μέλη της ομάδας παραγωγών σύμφωνα με το σύστημα ποιότητας, που ακολουθούν και ενισχύονται από το Μέτρο 132, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών για το συγκεκριμένο προϊόν. Ο σκοπός πάντως μπορεί να είναι ευρύτερος και να περιλαμβάνει εκτός των ανωτέρω και π.χ. την παραγωγή και εμπορία του προϊόντος.
-
Στο καταστατικό θα πρέπει να ορίζεται η χρονική διάρκεια του νομικού προσώπου, έτσι ώστε να καλύπτει τουλάχιστον τη (κατά το μέγιστο τριετή) διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης του και τη διάρκεια των όποιων μακροχρόνιων δεσμεύσεων του Μέτρου και των εκ των υστέρων ελέγχων.
-
Με την αίτηση ενίσχυσης συνυποβάλλεται παραστατικό με τα στοιχεία των μελών της ομάδας παραγωγών (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, κατοικία, ταχυδρομική δ/νση, ΑΦΜ, έδρα εκμετάλλευσης). Τέτοιο παραστατικό μπορεί να είναι το καταστατικό της εταιρείας εφόσον σε αυτό περιλαμβάνονται τα παραπάνω στοιχεία, το μετοχολόγιο ή και σχετική κατάσταση στην οποία τα ανωτέρω στοιχεία θα βεβαιώνονται από τον υπεύθυνο υλοποίησης και θα συνυπογράφονται από τα μέλη της ομάδας.

β) Τα συστήματα ποιότητας που καλύπτονται από το παρόν Μέτρο και το Μέτρο 132 είναι τα εξής:
i. Κοινοτικό σύστημα ποιότητας:
Βιολογική παραγωγή, στο πλαίσιο του Καν. (ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου.
ii. Εθνικά συστήματα ποιότητας:
Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική παραγωγή (AGRO 2), όπως αναθεωρήθηκε στις 28/2/2008 (2η έκδοση) και ισχύει.
Σύστημα Διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας του χοίρειου κρέατος (AGRO 3), όπως αναθεωρήθηκε στις 28/2/2008 (2η έκδοση) και ισχύει.

γ) Τα επιλέξιμα προϊόντα για το παρόν Μέτρο, που έχουν παραχθεί στο πλαίσιο των προαναφερθέντων συστημάτων ποιότητας, είναι:
i. Βιολογική Παραγωγή:
-
Ελιές επιτραπέζιες – ελαιοποίησης
-
Δημητριακά
-
Βρώσιμα όσπρια
-
Οινάμπελοι, σταφιδάμπελοι
-
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
-
Εκτροφές αιγοπροβάτων, βοοειδών, χοίρων, πουλερικών για την παραγωγή κρέατος ή και γάλακτος ή και αυγών
-
Έλαια – λίπη
-
Προϊόντα αλευροποιίας, αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά
-
Οίνος, όξος
-
Προϊόντα γαλακτοκομίας
-
Παρασκευάσματα κρεάτων
-
Μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα
ii. AGRO 2
-
Ελιές επιτραπέζιες – ελαιοποίησης
-
Δημητριακά
-
Βρώσιμα όσπρια
-
Οινάμπελοι, σταφιδάμπελοι
-
Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά
iii. AGRO 3
-
Χοίρειο κρέας

Η πρόσκληση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου