Υφυπουργέ κύριε Δριβελέγκα καλή σας μέρα
Μετά την απάντηση που δώσατε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» , σε παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης κ. Χατζή Οσμάν , είμαι υποχρεωμένος , σεβόμενος τον θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών ,τους συναδέλφους που υπηρετούν ευσυνείδητα στα ΚΕΓΕ –Κέντρα «Δήμητρα» της χώρας ,αλλά και όλους όσους διαχρονικά συνέβαλλαν στη στήριξη του θεσμού , να πάρω θέση και να καταθέσω την άποψή μου .
Ο συνάδελφός σας κ. Χατζή Οσμάν εξέφρασε την αγωνία του για την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης παρακολούθησης εκ μέρους των νέων αγροτών , των προγραμμάτων κατάρτισης 150 ωρών η έγκαιρη υλοποίηση των οποίων εξαρτάται από την στελέχωση των Κέντρων «Δήμητρα» , που είναι εθνικά πιστοποιημένος φορέας επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών και που δυστυχώς ακόμη είναι σε εκκρεμότητα .
Πιο συγκεκριμένα ,με το με α.π. 350/13.01.2012 έγγραφό σας , του οποίου έλαβαν γνώση με μορφή ατομικής ειδοποίησης όλοι οι υπόχρεοι νέοι αγρότες , επισημαίνεται εμφαντικά η υποχρέωση τήρησης όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών και δεσμεύσεων – το αντίθετο συνεπάγεται αθέτηση όρων , απένταξη από το πρόγραμμα και έντοκο επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών .
Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία , άμεσα γίναμε αποδέκτες παραπόνων και πιέσεων για υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης , δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για όσους εντάχθηκαν το 2009 είναι ασφυκτικά – η τριετία τελειώνει τον Μάιο – και ενώ περιμένουν να εισπράξουν την 2η δόση της σχετικής ενίσχυσης – που για τα σημερινά δεδομένα αποτελεί για τους περισσότερους θέμα επιβίωσης – ουσιαστικά κινδυνεύουν με απένταξη και επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών . Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έγκριση των πληρωμών , έχοντας γνώση των διαδικασιών και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ήδη σας έχει στείλει σχετικό έγγραφο για να στείλετε διορθωτική απόφαση . Ίσως να προκριθεί η γνωστή «λύση» της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των νέων αγροτών , όπως έπραξαν και οι ενταχθέντες το 2005– ότι τα Κέντρα «Δήμητρα» ποτέ δεν τους κάλεσαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να το κάνουν όποτε τους καλέσουν .
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας μια τέτοια «λύση» όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και απαξιώνει κατάφορα το θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης υποβιβάζοντάς τον σε απλό «παραστατικό» είσπραξης οικονομικής ενίσχυσης , εντάσσοντάς τον στην επί 30 χρόνια κυρίαρχη λογική του αυτοσκοπού των επιδοτήσεων .
Λάβετε υπόψη το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2011 υλοποιήθηκε μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και όλοι οι υπόχρεοι ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή και δελτία τύπου στα ΜΜΕ .
Ως προς την εκκρεμότητα της στελέχωσης των ΚΕΓΕ-Κέντρων «Δήμητρα» , Το θέμα της ανανέωσης των αποσπάσεων του προσωπικού από τις Περιφ. Ενότητες , κόλλησε τον Οκτώβριο του 2009 . Λύση στο πρόβλημα ανέλαβε να δώσει η κα Μπατζελή αρχικά και ο κ. Σκανδαλίδης στη συνέχεια ,εντάσσοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση ( άρθρο 12 του Ν.3955/2011) που ανανέωνε για 5 χρόνια τις αποσπάσεις .
Η Βουλή πείσθηκε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την αναγκαιότητα της ρύθμισης και ψήφισε θετικά Η ρύθμιση αφορά 28 άτομα σε επίπεδο χώρας που στελεχώνουν 25 ΚΕΓΕ – Κέντρα»Δήμητρα» σε Θράκη , Μακεδονία ,Ήπειρο ,Θεσσαλία , Πελοπόννησο και Κρήτη .
Με το με α.π. 167852/06.06.2011 έγγραφό σας έγιναν και οι σχετικές τοποθετήσεις θέτοντας τέρμα στην εκκρεμότητα .
Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση των 4 οργανισμών , όπου στις μεταβατικές διατάξεις περιλήφθηκε διάταξη άρσης όλων των αποσπάσεων Ένα μήνα μετά εκδίδεται ΚΥΑ που μας εξαιρεί από τις αποσπάσεις , αναφερόμενη μόνο στις αποσπάσεις από και προς το ΥΠΑΑΤ .
Στις 27.12.2011 με το με α.π. 13643/27.12.2012 έγγραφο του ΕΛ.Γ.Ο. δηλώνεται η αδυναμία του οργανισμού για την καταβολή της μισθοδοσίας μας και μας γνωστοποιεί άρση των αποσπάσεων – έτσι ένα απλό έγγραφο ακυρώνει νομοθετική ρύθμιση , ακυρώνει νόμο .
Σε λιγότερο από 10 μέρες ( α.π. 31/11.01.2012) ο ΟΓΕΕΚΑ στέλνει επιστολή στις περιφέρειες με την παράκληση να παρατείνει άτυπα τις αποσπάσεις μας , μέχρις ότου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος τακτοποιηθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση . Άλλες περιφέρειες απάντησαν αρνητικά – τα πολλά ήξεις αφίξεις κούρασαν- άλλες δεν απάντησαν ακόμη .
Τώρα στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής μαθαίνουμε ότι η άρση των αποσπάσεων έγινε για να καταγραφούν οι ήδη καταγεγραμμένοι 28 αποσπασμένοι υπάλληλοι και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την διοίκηση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» .
Τελικά τόσο δύσκολο είναι να δώσετε μια απλή , καθαρή και έντιμη απάντηση ;
Η μας χρειάζεστε και δίνεται τη λύση στο «γόρδιο δεσμό» ή δεν μας χρειάζεστε και κλείνει η πόρτα .
Το μόνο που ζητούν είναι να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών , να προσπαθούν με υπομονή και επιμονή να διορθώσουν λάθη , να συμπληρώσουν κενά γνώσεων , να προωθήσουν την οργάνωση , καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες , να συμβάλλουν στο βιώσιμο μέλλον της ελληνικής γεωργίας .
Είναι το προσωπικό που από το 2001 με τη σύσταση του ΟΓΕΕΚΑ αποσπάστηκε στον οργανισμό , τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και εργάσθηκε με ανανεούμενες διαδοχικά αποσπάσεις ,για την ανάπτυξή του , χάνοντας κάθε μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στην υπηρεσία που υπάγονται οργανικά και με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ουσιαστικά περιθωριοποιείται και ένας σημαντικός πλούτος γνώσης και εμπειρίας απαξιώνεται.
Επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω ότι η παραδοχή σας ότι ήταν λάθος η σειρά ψήφισης των νόμων δείχνει προχειρότητα .
Κάνατε αναφορά στο ΚΕΓΕ του νομού σας , όπου ο εκεί συνάδελφος μόνιμος υπάλληλος του ΟΓΕΕΚΑ –αορίστου χρόνου - σας δήλωσε ότι δεν έχει δουλειά και ότι απλά κάνει τον φύλακα . Θεωρώ «κακό» το παράδειγμα , η δε προσπάθεια γενίκευσής του απαξιώνει το όποιο έργο έχει παραχθεί και θίγει άδικα όσους χρόνια τώρα προσπαθούν να φέρουν τη γνώση στο προσκήνιο .
Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα τότε πως αντέδρασε η διοίκηση – που εσείς επιλέξατε ;
Aποδέχεται να μισθοδοτεί μόνιμο υπάλληλό της που δεν παράγει το έργο για το οποίο προσελήφθη ;
Είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος από το ΥΠΑΑΤ ή τον ΟΓΕΕΚΑ κάποιο σχέδιο δράσης , κάποιους συγκεκριμένους στόχους και δεν τους υλοποίησε;
Αν «έργο» θεωρείται η πραγματοποίηση μόνο αμειβόμενων προγραμμάτων κατάρτισης τότε η ευθύνη βαρύνει κυρίως το ΥΠΑΑΤ που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις υλοποίησης .
Ακριβώς αυτές οι μεγάλες διαχρονικά επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις εγκρίσεων ώθησαν πολλούς από τους αποσπασμένους να παροτρύνουν εγγράφως στις εκάστοτε διοικήσεις του ΟΓΕΕΚΑ να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες υλοποίησης ημερίδων ,συμμετοχής σε συνέδρια , ενημερωτικών συναντήσεων, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς , προκειμένου να μη χαθεί η επαφή με τον αγροτικό κόσμο , συγχρόνως να μεταλαμπαδευτούν επίκαιρες γνώσεις και τα Κέντρα «Δήμητρα» να είναι ανοικτά και πρακτικά χρήσιμα στον αγρότη και το κοινωνικό σύνολο .
Από ορισμένες διοικήσεις υπήρξε θετική αντίδραση στην πρωτοβουλία μας , η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αγροτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία , έγιναν επί σειρά ετών – και συνεχίζονται - σε πολλά ΚΕΓΕ δεκάδες εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα , όλα σε εθελοντική βάση και αδαπάνως για τον οργανισμό , με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου , ερευνητών , δημοσίων υπαλλήλων , ελεύθερων επαγγελματιών ,τεχνολόγων ακόμη και ανέργων συναδέλφων.
Σε όλους τους παραπάνω ο ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» έχει στείλει ευχαριστήριες επιστολές .
Όλα τα παραπάνω ,με απολογιστικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν στα αρχεία του οργανισμού , μπορείτε να τα συμβουλευτείτε αλλά και ο οργανισμός οφείλει να πάρει θέση .
Κανένας δεν εμπόδισε κανέναν συνάδελφο που ήθελε να δουλέψει , να πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα του , να παράξει χρήσιμο έργο , να κάνει το καθήκον του .
Μπορούσατε όμως κ. υφυπουργέ να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο «καλό» ΚΕΓΕ από τα πολλά που υπάρχουν για να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση .
Ας έρθουμε όμως και στις «παθογένειες» του συστήματος που δυστυχώς έχουν προκαλέσει πολλές απογοητεύσεις και μας ταλανίζουν συνεχώς.
Ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να αποτελέσει έναν πιο «ευέλικτο» και «αποτελεσματικό» φορέα – σε σχέση με τα 5 άτομα της Δ/νσης Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ - στην προσφορά επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών με τη μορφή ΝΠΙΔ .
Στελεχώθηκε με πρόεδρο , διευθύνοντα σύμβουλο , τουλάχιστο 2 γενικούς δ/ντές αλλά και επί μέρους δ/ντές , νομικούς συμβούλους , με διοικητικό συμβούλιο καθώς και με πλέον των 50 ατόμων διοικητικό και οικονομικό προσωπικό μόνο για την κεντρική του υπηρεσία .
Τα στελέχη της Διοίκησης ήταν επιλογές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Κάθε αλλαγή υπουργού ή υφυπουργού είτε λόγω εκλογών ή είτε λόγω ανασχηματισμού παρέσυρε όλα τα παραπάνω στελέχη , με αποτέλεσμα η 3ετής προβλεπόμενη θητεία τους να περιορίζεται σημαντικά
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΣ και η «ηγετική ομάδα» άλλαξε 7 φορές μέσα σε 10 χρόνια.
Επιλέξατε για τη Διοίκηση στελέχη που είχαν στόχους και ήθελαν να δουλέψουν αλλά δεν τα κατάφεραν οδηγούμενοι σε παραίτηση ,γιατί πολιτικές παρεμβάσεις και επιλογές τους φόρτωσαν με υπέρογκες επιλέξιμες αλλά και μη επιλέξιμες δαπάνες , δημιούργησαν για σειρά ετών πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας και τελικά λειτούργησαν ανασταλτικά στην επιτυχία των στόχων
Επιλέξατε όμως και στελέχη που χωρίς γνώση του αντικειμένου , χωρίς στόχους και όραμα ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το προσωπικό τους προφίλ , τον εμπλουτισμό του βιογραφικού τους ή την επανεκλογή τους . Πολλούς ούτε τους είδαμε , ούτε τους ακούσαμε ,ούτε καν πήραμε έγγραφό τους
Ιδρύσατε χωρίς σοβαρό σχεδιασμό ,13 Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ) σε επίπεδο χώρας , με απόφαση - προσωπική επιθυμία του τότε υπουργού . Η με αυτό τον τρόπο σχεδιασμένη «εκπαιδευτική προσπάθεια» για την«παραγωγή» καταρτισμένων τεχνιτών σε αγροτικές δραστηριότητες ,λειτούργησε σαν αμειβόμενο σεμινάριο διετούς διάρκειας και διήρκησε περίπου 3-4 χρόνια , όσο διήρκησε και η ροή κοινοτικών πόρων . Όσοι νέοι αποφοίτησαν , παρά τις αρχικές υποσχέσεις , πήραν στα χέρια τους βεβαιώσεις σπουδών χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα ,το προσωπικό αορίστου χρόνου των ΤΕΣ συνέχισε να μισθοδοτείται επί χρόνια χωρίς να προσφέρει – εισέπραττε μάλιστα και υπερωρίες , ο εξοπλισμός απαρχαιωμένος πια εγκαταλείφθηκε στην καταστροφή του χρόνου , μικρά βουνά από βιβλία που έμειναν τα μοιράζουμε σε όποιον θέλει να μάθει .
Πρόσφατα δαπανήθηκαν 12.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 13 Κέντρων «Δήμητρα» σε επίπεδο χώρας για την παροχή σύγχρονης μορφής κατάρτισης στον αγροτικό κόσμο , με τη γραπτή δέσμευση προς την ΕΕ για λειτουργία των Κέντρων για 10 τουλάχιστο χρόνια – τα οποία τώρα με τις μεθοδευμένες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ ουσιαστικά μένουν ανενεργά .
Δημιουργείται όμως και μια άλλη απορία .Με το νέο Νόμο για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων , όπου ενσωματώθηκε αυτούσια η οδηγία 128/2009 ΕΚ , επιβάλλεται πλέον η οργανωμένη και συστηματική κατάρτιση και επανακατάρτιση όχι μόνο των αγροτών αλλά και των διακινητών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το 2013 . Κατά δήλωση -δέσμευση του κ. Σκανδαλίδη στη Βουλή η κατάρτιση θα γίνει μέσω του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και συγκεκριμένα του ΟΓΕΕΚΑ , που είναι και ο εθνικά πιστοποιημένος φορέας .
Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό ;
Με κλειστά τα περισσότερα Κέντρα «Δήμητρα» της χώρας και μάλιστα των πιο δυναμικών περιοχών ;
Ή πάλι με περισσή ευκολία θα ενταχθούμε στη χωρία των συστηματικών παραβατών της κοινοτικής νομοθεσίας – αδυνατώντας να εναρμονισθούμε και μειώνοντας πάλι την αξιοπιστία μας ;
Θα είναι άραγε λάθος αν ,εκ των πραγμάτων ,συμπεράνουμε ότι ουσιαστικά ο ΟΓΕΕΚΑ απασχολήθηκε κυρίως με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων υπακούοντας στο γενικό πνεύμα της εποχής – τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων- εξυπηρετώντας παράλληλα με άριστο μάλιστα τρόπο την τακτοποίηση αρκετών πολιτικών φίλων και ημετέρων του εκάστοτε υπουργού ;
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι στο ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να πιστεύει κανείς στη δύναμη και τη δυναμική της οργανωμένης και συστηματικής επαγγελματικής κατάρτισης ,για τη δημιουργία βιώσιμου μέλλοντος της ελληνικής γεωργίας . Δεν φαίνεται να πιστεύετε σε ανθρώπους αλλά σε αριθμούς , δεν φαίνεται να πιστεύετε σε αξίες αλλά σε οριζόντιες ισοπεδωτικές λογικές . Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αφήσει πίσω την αδιέξοδη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων για να χτίσουμε μιας σύγχρονης μορφής γεωργία που θα στηρίζεται στη γνώση , μια γεωργία που αξίζει η πατρίδα μας . Αν κάνω λάθος διορθώστε με .
Κύριε Δριβελέγκα
Τα Κέντρα «Δήμητρα» βρίσκονται μέσα στην καρδιά της καθημερινής αγροτικής πραγματικότητας και μπορούν να προσφέρουν πολλά .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γεωργία μας συμπορεύεται με την ιστορία μας, είναι ο σημαντικός τομέας απασχόλησης των κατοίκων στην περιφέρεια , μπορεί να παράξει άμεσα πλούτο και λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής εθνικού εισοδήματος . Ο πρωτογενής τομέας μας , μέσα στις κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας , έχει ανάγκη σύγχρονης θεσμικής στήριξης αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης όλου του Γεωτεχνικού δυναμικού τ ώ ρ α .
Χρειαζόμαστε σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης με διαχρονική συνέχεια και συνέπεια – όχι αποσπασματικά μέτρα .
Η δύσκολη προσπάθεια για ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας , είναι η μόνη ουσιαστική δυνατότητα που έχουμε για να κερδίσουν τα προϊόντα μας μερίδια στην εσωτερική και τις διεθνείς αγορές , για να βελτιώσουμε τους δείκτες αυτάρκειας, ώστε να μη εισάγουμε τα πάντα από παντού ( και μάλιστα με δανεικά), για να κάνουμε τα σωστά βήματα με στόχο να κατακτήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον
Που αλλού θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια αν όχι στη συστηματική οργανωμένη επαγγελματική κατάρτιση των εν ενεργεία αγροτών ;
Πώς αλλιώς θα ξεκολλήσουμε από τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων ;
Πώς θα απαγκιστρωθούμε από τη θεοποίηση της ποσοτικής γεωργίας ;
Πώς αλλιώς θα αξιοποιήσουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ;
Η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση
Το μεγάλο και ισχυρό μυστικό της αγροτικής ανάπτυξης μιας χώρας είναι το υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της . Μόνο αγρότες καλά καταρτισμένοι έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένοι στις σύγχρονες εξελίξεις είναι σε θέση να αφομοιώσουν και να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και να πετύχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Αν μπορέσετε να πραγματοποιήσετε την δις αναβληθείσα επίσκεψή σας στην Κομοτηνή, θα χαρώ να συναντηθούμε και να συζητήσουμε .
Η ελπίδα , να δείξετε την δέουσα κατανόηση και να έχει θετική κατάληξη η υπόθεση με την διατήρηση σε ενέργεια του άρθρου 12 του Ν.3955/2011 , παραμένει ζωντανή μέχρι την τελευταία στιγμή .
Με εκτίμηση
Μπούντας Κώστας
Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ροδόπης
Μετά την απάντηση που δώσατε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τον ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ» , σε παρέμβαση του Βουλευτή Ροδόπης κ. Χατζή Οσμάν , είμαι υποχρεωμένος , σεβόμενος τον θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών ,τους συναδέλφους που υπηρετούν ευσυνείδητα στα ΚΕΓΕ –Κέντρα «Δήμητρα» της χώρας ,αλλά και όλους όσους διαχρονικά συνέβαλλαν στη στήριξη του θεσμού , να πάρω θέση και να καταθέσω την άποψή μου .
Ο συνάδελφός σας κ. Χατζή Οσμάν εξέφρασε την αγωνία του για την εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης παρακολούθησης εκ μέρους των νέων αγροτών , των προγραμμάτων κατάρτισης 150 ωρών η έγκαιρη υλοποίηση των οποίων εξαρτάται από την στελέχωση των Κέντρων «Δήμητρα» , που είναι εθνικά πιστοποιημένος φορέας επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών και που δυστυχώς ακόμη είναι σε εκκρεμότητα .
Πιο συγκεκριμένα ,με το με α.π. 350/13.01.2012 έγγραφό σας , του οποίου έλαβαν γνώση με μορφή ατομικής ειδοποίησης όλοι οι υπόχρεοι νέοι αγρότες , επισημαίνεται εμφαντικά η υποχρέωση τήρησης όλων των προβλεπόμενων προθεσμιών και δεσμεύσεων – το αντίθετο συνεπάγεται αθέτηση όρων , απένταξη από το πρόγραμμα και έντοκο επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών .
Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη ανησυχία , άμεσα γίναμε αποδέκτες παραπόνων και πιέσεων για υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης , δεδομένου ότι τα χρονικά περιθώρια για όσους εντάχθηκαν το 2009 είναι ασφυκτικά – η τριετία τελειώνει τον Μάιο – και ενώ περιμένουν να εισπράξουν την 2η δόση της σχετικής ενίσχυσης – που για τα σημερινά δεδομένα αποτελεί για τους περισσότερους θέμα επιβίωσης – ουσιαστικά κινδυνεύουν με απένταξη και επιστροφή όλων των καταβληθέντων ποσών . Η υπηρεσία που είναι αρμόδια για την έγκριση των πληρωμών , έχοντας γνώση των διαδικασιών και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων ήδη σας έχει στείλει σχετικό έγγραφο για να στείλετε διορθωτική απόφαση . Ίσως να προκριθεί η γνωστή «λύση» της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους των νέων αγροτών , όπως έπραξαν και οι ενταχθέντες το 2005– ότι τα Κέντρα «Δήμητρα» ποτέ δεν τους κάλεσαν να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα κατάρτισης και ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση στο μέλλον να το κάνουν όποτε τους καλέσουν .
Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας μια τέτοια «λύση» όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αξιοπιστία όλων των εμπλεκομένων φορέων αλλά και απαξιώνει κατάφορα το θεσμό της επαγγελματικής κατάρτισης υποβιβάζοντάς τον σε απλό «παραστατικό» είσπραξης οικονομικής ενίσχυσης , εντάσσοντάς τον στην επί 30 χρόνια κυρίαρχη λογική του αυτοσκοπού των επιδοτήσεων .
Λάβετε υπόψη το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2011 υλοποιήθηκε μια σειρά προγραμμάτων κατάρτισης και όλοι οι υπόχρεοι ενημερώθηκαν με συστημένη επιστολή και δελτία τύπου στα ΜΜΕ .
Ως προς την εκκρεμότητα της στελέχωσης των ΚΕΓΕ-Κέντρων «Δήμητρα» , Το θέμα της ανανέωσης των αποσπάσεων του προσωπικού από τις Περιφ. Ενότητες , κόλλησε τον Οκτώβριο του 2009 . Λύση στο πρόβλημα ανέλαβε να δώσει η κα Μπατζελή αρχικά και ο κ. Σκανδαλίδης στη συνέχεια ,εντάσσοντας σχετική νομοθετική ρύθμιση ( άρθρο 12 του Ν.3955/2011) που ανανέωνε για 5 χρόνια τις αποσπάσεις .
Η Βουλή πείσθηκε από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την αναγκαιότητα της ρύθμισης και ψήφισε θετικά Η ρύθμιση αφορά 28 άτομα σε επίπεδο χώρας που στελεχώνουν 25 ΚΕΓΕ – Κέντρα»Δήμητρα» σε Θράκη , Μακεδονία ,Ήπειρο ,Θεσσαλία , Πελοπόννησο και Κρήτη .
Με το με α.π. 167852/06.06.2011 έγγραφό σας έγιναν και οι σχετικές τοποθετήσεις θέτοντας τέρμα στην εκκρεμότητα .
Ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά είδε το φως της δημοσιότητας το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση των 4 οργανισμών , όπου στις μεταβατικές διατάξεις περιλήφθηκε διάταξη άρσης όλων των αποσπάσεων Ένα μήνα μετά εκδίδεται ΚΥΑ που μας εξαιρεί από τις αποσπάσεις , αναφερόμενη μόνο στις αποσπάσεις από και προς το ΥΠΑΑΤ .
Στις 27.12.2011 με το με α.π. 13643/27.12.2012 έγγραφο του ΕΛ.Γ.Ο. δηλώνεται η αδυναμία του οργανισμού για την καταβολή της μισθοδοσίας μας και μας γνωστοποιεί άρση των αποσπάσεων – έτσι ένα απλό έγγραφο ακυρώνει νομοθετική ρύθμιση , ακυρώνει νόμο .
Σε λιγότερο από 10 μέρες ( α.π. 31/11.01.2012) ο ΟΓΕΕΚΑ στέλνει επιστολή στις περιφέρειες με την παράκληση να παρατείνει άτυπα τις αποσπάσεις μας , μέχρις ότου εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος τακτοποιηθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση . Άλλες περιφέρειες απάντησαν αρνητικά – τα πολλά ήξεις αφίξεις κούρασαν- άλλες δεν απάντησαν ακόμη .
Τώρα στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής μαθαίνουμε ότι η άρση των αποσπάσεων έγινε για να καταγραφούν οι ήδη καταγεγραμμένοι 28 αποσπασμένοι υπάλληλοι και ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από την διοίκηση του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» .
Τελικά τόσο δύσκολο είναι να δώσετε μια απλή , καθαρή και έντιμη απάντηση ;
Η μας χρειάζεστε και δίνεται τη λύση στο «γόρδιο δεσμό» ή δεν μας χρειάζεστε και κλείνει η πόρτα .
Το μόνο που ζητούν είναι να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να προσφέρουν στην επαγγελματική κατάρτιση των αγροτών , να προσπαθούν με υπομονή και επιμονή να διορθώσουν λάθη , να συμπληρώσουν κενά γνώσεων , να προωθήσουν την οργάνωση , καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες , να συμβάλλουν στο βιώσιμο μέλλον της ελληνικής γεωργίας .
Είναι το προσωπικό που από το 2001 με τη σύσταση του ΟΓΕΕΚΑ αποσπάστηκε στον οργανισμό , τον στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και εργάσθηκε με ανανεούμενες διαδοχικά αποσπάσεις ,για την ανάπτυξή του , χάνοντας κάθε μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη στην υπηρεσία που υπάγονται οργανικά και με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο ουσιαστικά περιθωριοποιείται και ένας σημαντικός πλούτος γνώσης και εμπειρίας απαξιώνεται.
Επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω ότι η παραδοχή σας ότι ήταν λάθος η σειρά ψήφισης των νόμων δείχνει προχειρότητα .
Κάνατε αναφορά στο ΚΕΓΕ του νομού σας , όπου ο εκεί συνάδελφος μόνιμος υπάλληλος του ΟΓΕΕΚΑ –αορίστου χρόνου - σας δήλωσε ότι δεν έχει δουλειά και ότι απλά κάνει τον φύλακα . Θεωρώ «κακό» το παράδειγμα , η δε προσπάθεια γενίκευσής του απαξιώνει το όποιο έργο έχει παραχθεί και θίγει άδικα όσους χρόνια τώρα προσπαθούν να φέρουν τη γνώση στο προσκήνιο .
Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα τότε πως αντέδρασε η διοίκηση – που εσείς επιλέξατε ;
Aποδέχεται να μισθοδοτεί μόνιμο υπάλληλό της που δεν παράγει το έργο για το οποίο προσελήφθη ;
Είχε ο συγκεκριμένος υπάλληλος από το ΥΠΑΑΤ ή τον ΟΓΕΕΚΑ κάποιο σχέδιο δράσης , κάποιους συγκεκριμένους στόχους και δεν τους υλοποίησε;
Αν «έργο» θεωρείται η πραγματοποίηση μόνο αμειβόμενων προγραμμάτων κατάρτισης τότε η ευθύνη βαρύνει κυρίως το ΥΠΑΑΤ που μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εγκρίσεις υλοποίησης .
Ακριβώς αυτές οι μεγάλες διαχρονικά επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις εγκρίσεων ώθησαν πολλούς από τους αποσπασμένους να παροτρύνουν εγγράφως στις εκάστοτε διοικήσεις του ΟΓΕΕΚΑ να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες υλοποίησης ημερίδων ,συμμετοχής σε συνέδρια , ενημερωτικών συναντήσεων, σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς , προκειμένου να μη χαθεί η επαφή με τον αγροτικό κόσμο , συγχρόνως να μεταλαμπαδευτούν επίκαιρες γνώσεις και τα Κέντρα «Δήμητρα» να είναι ανοικτά και πρακτικά χρήσιμα στον αγρότη και το κοινωνικό σύνολο .
Από ορισμένες διοικήσεις υπήρξε θετική αντίδραση στην πρωτοβουλία μας , η ανταπόκριση των ενδιαφερομένων αγροτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία , έγιναν επί σειρά ετών – και συνεχίζονται - σε πολλά ΚΕΓΕ δεκάδες εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα με μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα , όλα σε εθελοντική βάση και αδαπάνως για τον οργανισμό , με τη συμμετοχή καθηγητών πανεπιστημίου , ερευνητών , δημοσίων υπαλλήλων , ελεύθερων επαγγελματιών ,τεχνολόγων ακόμη και ανέργων συναδέλφων.
Σε όλους τους παραπάνω ο ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» έχει στείλει ευχαριστήριες επιστολές .
Όλα τα παραπάνω ,με απολογιστικά στοιχεία και φωτογραφικό υλικό, υπάρχουν στα αρχεία του οργανισμού , μπορείτε να τα συμβουλευτείτε αλλά και ο οργανισμός οφείλει να πάρει θέση .
Κανένας δεν εμπόδισε κανέναν συνάδελφο που ήθελε να δουλέψει , να πάρει πρωτοβουλίες στον τομέα του , να παράξει χρήσιμο έργο , να κάνει το καθήκον του .
Μπορούσατε όμως κ. υφυπουργέ να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο «καλό» ΚΕΓΕ από τα πολλά που υπάρχουν για να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση .
Ας έρθουμε όμως και στις «παθογένειες» του συστήματος που δυστυχώς έχουν προκαλέσει πολλές απογοητεύσεις και μας ταλανίζουν συνεχώς.
Ο ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ» δημιουργήθηκε με το σκεπτικό να αποτελέσει έναν πιο «ευέλικτο» και «αποτελεσματικό» φορέα – σε σχέση με τα 5 άτομα της Δ/νσης Εφαρμογών του ΥΠΑΑΤ - στην προσφορά επαγγελματικής κατάρτισης των αγροτών με τη μορφή ΝΠΙΔ .
Στελεχώθηκε με πρόεδρο , διευθύνοντα σύμβουλο , τουλάχιστο 2 γενικούς δ/ντές αλλά και επί μέρους δ/ντές , νομικούς συμβούλους , με διοικητικό συμβούλιο καθώς και με πλέον των 50 ατόμων διοικητικό και οικονομικό προσωπικό μόνο για την κεντρική του υπηρεσία .
Τα στελέχη της Διοίκησης ήταν επιλογές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.
Κάθε αλλαγή υπουργού ή υφυπουργού είτε λόγω εκλογών ή είτε λόγω ανασχηματισμού παρέσυρε όλα τα παραπάνω στελέχη , με αποτέλεσμα η 3ετής προβλεπόμενη θητεία τους να περιορίζεται σημαντικά
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΣ και η «ηγετική ομάδα» άλλαξε 7 φορές μέσα σε 10 χρόνια.
Επιλέξατε για τη Διοίκηση στελέχη που είχαν στόχους και ήθελαν να δουλέψουν αλλά δεν τα κατάφεραν οδηγούμενοι σε παραίτηση ,γιατί πολιτικές παρεμβάσεις και επιλογές τους φόρτωσαν με υπέρογκες επιλέξιμες αλλά και μη επιλέξιμες δαπάνες , δημιούργησαν για σειρά ετών πρόβλημα φορολογικής ενημερότητας και τελικά λειτούργησαν ανασταλτικά στην επιτυχία των στόχων
Επιλέξατε όμως και στελέχη που χωρίς γνώση του αντικειμένου , χωρίς στόχους και όραμα ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το προσωπικό τους προφίλ , τον εμπλουτισμό του βιογραφικού τους ή την επανεκλογή τους . Πολλούς ούτε τους είδαμε , ούτε τους ακούσαμε ,ούτε καν πήραμε έγγραφό τους
Ιδρύσατε χωρίς σοβαρό σχεδιασμό ,13 Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές (ΤΕΣ) σε επίπεδο χώρας , με απόφαση - προσωπική επιθυμία του τότε υπουργού . Η με αυτό τον τρόπο σχεδιασμένη «εκπαιδευτική προσπάθεια» για την«παραγωγή» καταρτισμένων τεχνιτών σε αγροτικές δραστηριότητες ,λειτούργησε σαν αμειβόμενο σεμινάριο διετούς διάρκειας και διήρκησε περίπου 3-4 χρόνια , όσο διήρκησε και η ροή κοινοτικών πόρων . Όσοι νέοι αποφοίτησαν , παρά τις αρχικές υποσχέσεις , πήραν στα χέρια τους βεβαιώσεις σπουδών χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρισμα ,το προσωπικό αορίστου χρόνου των ΤΕΣ συνέχισε να μισθοδοτείται επί χρόνια χωρίς να προσφέρει – εισέπραττε μάλιστα και υπερωρίες , ο εξοπλισμός απαρχαιωμένος πια εγκαταλείφθηκε στην καταστροφή του χρόνου , μικρά βουνά από βιβλία που έμειναν τα μοιράζουμε σε όποιον θέλει να μάθει .
Πρόσφατα δαπανήθηκαν 12.000.000 ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό 13 Κέντρων «Δήμητρα» σε επίπεδο χώρας για την παροχή σύγχρονης μορφής κατάρτισης στον αγροτικό κόσμο , με τη γραπτή δέσμευση προς την ΕΕ για λειτουργία των Κέντρων για 10 τουλάχιστο χρόνια – τα οποία τώρα με τις μεθοδευμένες ενέργειες του ΥΠΑΑΤ ουσιαστικά μένουν ανενεργά .
Δημιουργείται όμως και μια άλλη απορία .Με το νέο Νόμο για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων , όπου ενσωματώθηκε αυτούσια η οδηγία 128/2009 ΕΚ , επιβάλλεται πλέον η οργανωμένη και συστηματική κατάρτιση και επανακατάρτιση όχι μόνο των αγροτών αλλά και των διακινητών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το 2013 . Κατά δήλωση -δέσμευση του κ. Σκανδαλίδη στη Βουλή η κατάρτιση θα γίνει μέσω του ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» και συγκεκριμένα του ΟΓΕΕΚΑ , που είναι και ο εθνικά πιστοποιημένος φορέας .
Πώς θα επιτευχθεί όμως αυτό ;
Με κλειστά τα περισσότερα Κέντρα «Δήμητρα» της χώρας και μάλιστα των πιο δυναμικών περιοχών ;
Ή πάλι με περισσή ευκολία θα ενταχθούμε στη χωρία των συστηματικών παραβατών της κοινοτικής νομοθεσίας – αδυνατώντας να εναρμονισθούμε και μειώνοντας πάλι την αξιοπιστία μας ;
Θα είναι άραγε λάθος αν ,εκ των πραγμάτων ,συμπεράνουμε ότι ουσιαστικά ο ΟΓΕΕΚΑ απασχολήθηκε κυρίως με την απορρόφηση κοινοτικών πόρων υπακούοντας στο γενικό πνεύμα της εποχής – τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων- εξυπηρετώντας παράλληλα με άριστο μάλιστα τρόπο την τακτοποίηση αρκετών πολιτικών φίλων και ημετέρων του εκάστοτε υπουργού ;
Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι στο ΥΠΑΑΤ δεν φαίνεται να πιστεύει κανείς στη δύναμη και τη δυναμική της οργανωμένης και συστηματικής επαγγελματικής κατάρτισης ,για τη δημιουργία βιώσιμου μέλλοντος της ελληνικής γεωργίας . Δεν φαίνεται να πιστεύετε σε ανθρώπους αλλά σε αριθμούς , δεν φαίνεται να πιστεύετε σε αξίες αλλά σε οριζόντιες ισοπεδωτικές λογικές . Κανείς δεν ενδιαφέρεται να αφήσει πίσω την αδιέξοδη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων για να χτίσουμε μιας σύγχρονης μορφής γεωργία που θα στηρίζεται στη γνώση , μια γεωργία που αξίζει η πατρίδα μας . Αν κάνω λάθος διορθώστε με .
Κύριε Δριβελέγκα
Τα Κέντρα «Δήμητρα» βρίσκονται μέσα στην καρδιά της καθημερινής αγροτικής πραγματικότητας και μπορούν να προσφέρουν πολλά .Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γεωργία μας συμπορεύεται με την ιστορία μας, είναι ο σημαντικός τομέας απασχόλησης των κατοίκων στην περιφέρεια , μπορεί να παράξει άμεσα πλούτο και λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής εθνικού εισοδήματος . Ο πρωτογενής τομέας μας , μέσα στις κρίσιμες στιγμές που ζει η χώρα μας , έχει ανάγκη σύγχρονης θεσμικής στήριξης αλλά και ορθολογικής αξιοποίησης όλου του Γεωτεχνικού δυναμικού τ ώ ρ α .
Χρειαζόμαστε σχεδιασμό αγροτικής ανάπτυξης με διαχρονική συνέχεια και συνέπεια – όχι αποσπασματικά μέτρα .
Η δύσκολη προσπάθεια για ποιοτική στροφή της ελληνικής γεωργίας , είναι η μόνη ουσιαστική δυνατότητα που έχουμε για να κερδίσουν τα προϊόντα μας μερίδια στην εσωτερική και τις διεθνείς αγορές , για να βελτιώσουμε τους δείκτες αυτάρκειας, ώστε να μη εισάγουμε τα πάντα από παντού ( και μάλιστα με δανεικά), για να κάνουμε τα σωστά βήματα με στόχο να κατακτήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον
Που αλλού θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια αν όχι στη συστηματική οργανωμένη επαγγελματική κατάρτιση των εν ενεργεία αγροτών ;
Πώς αλλιώς θα ξεκολλήσουμε από τον αυτοσκοπό των επιδοτήσεων ;
Πώς θα απαγκιστρωθούμε από τη θεοποίηση της ποσοτικής γεωργίας ;
Πώς αλλιώς θα αξιοποιήσουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας ;
Η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στη γνώση
Το μεγάλο και ισχυρό μυστικό της αγροτικής ανάπτυξης μιας χώρας είναι το υψηλής επαγγελματικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό της . Μόνο αγρότες καλά καταρτισμένοι έγκαιρα και έγκυρα ενημερωμένοι στις σύγχρονες εξελίξεις είναι σε θέση να αφομοιώσουν και να εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές και να πετύχουν υψηλή ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Αν μπορέσετε να πραγματοποιήσετε την δις αναβληθείσα επίσκεψή σας στην Κομοτηνή, θα χαρώ να συναντηθούμε και να συζητήσουμε .
Η ελπίδα , να δείξετε την δέουσα κατανόηση και να έχει θετική κατάληξη η υπόθεση με την διατήρηση σε ενέργεια του άρθρου 12 του Ν.3955/2011 , παραμένει ζωντανή μέχρι την τελευταία στιγμή .
Με εκτίμηση
Μπούντας Κώστας
Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ροδόπης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου