Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Αντίθετος ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας με την πώληση της Α.Τ.Ε.

Αξιότιμοι κύριοι,
 

Με την παρούσα επιστολή ο Σύλλογος Γεωπόνων Λακωνίας εκφράζει την πλήρη αντίθεση του για την παραχώρηση – ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος στην Τράπεζα Πειραιώς, μιας ιστορικής τράπεζας η οποία συνέβαλε στην Ανάπτυξη και Στήριξη της αγροτικής παραγωγής στην χώρα μας, ως δημόσιος πυλώνας για πάνω από 80 χρόνια. 

Ο Σύλλογός μας είναι επίσης πλήρως αντίθετος με την πώληση και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), της ΣΕΚΑΠ (καπνοβιομηχανία), της ΔΩΔΩΝΗΣ (γαλακτοβιομηχανία), επιχειρήσεων οι οποίες προσέφεραν πολλά στον αγροτικό τομέα, ενώ ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στο μέλλον στον κρίσιμο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
 

Τα σημεία στα οποία εστιάζεται τόσο η αγωνία μας όσο και η καθολική αντίθεσή μας είναι τα ακόλουθα:

 

1. Εκχωρείται Δημόσια περιουσία – πλούτος του ελληνικού λαού με τρόπο συνοπτικό, χωρίς καν την συζήτηση στο Κοινοβούλιο ή άλλο θεσμικό φορέα και φυσικά χωρίς να ληφθούν απόψεις φορέων σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.
 

2. Η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου φορέα παροχής ρευστότητας της παραγωγικής διαδικασίας αναμένεται να φέρει περεταίρω υποχρηματοδότηση με συνέπεια την ακύρωση επενδυτικών σχεδίων και την μείωση του όγκου παραγωγής που συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο διατροφικής ασφάλειας για την χώρα.
 

3. Η ΑΤΕ έχει υποθηκευμένο ένα σημαντικά μεγάλο τμήμα της καλλιεργούμενης παραγωγικής γης. Η μεταφορά της σε ιδιώτες, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, θα επιφέρει την συγκέντρωση της καλλιεργούμενης γης σε χέρια ολίγων και την απώλεια της από τους μικροπαραγωγούς. Το γεγονός αυτό θα
επιφέρει τραγικές συνέπειες για την επιβίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
 

4. Η αλλαγή στην χρήση γης που μπορεί να επιβάλλει πλέον ο κάτοχος της καλλιεργούμενης γης θα θέσει σε κίνδυνο την διατροφική επάρκεια της χώρας.
 

5. Το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην ΑΤΕ, συναδέλφων μας και μη, βρίσκεται σε κίνδυνο, αναθεωρώντας ξαφνικά το επίπεδο διαβίωσης τους το οποίο ήδη έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα λόγω της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων ετών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεκμηριωμένο πλέον, πως όπου εισήλθε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επέφερε την απώλεια Αγροτικής Γης από τους κατόχους μικροκαλλιεργητές σε μεγάλες εταιρίες με συνέπειες τραγικές για τους τοπικούς πληθυσμούς. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ συνδυάστηκε με ιδιωτικοποίηση φυσικών πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως το Νερό, η Ενέργεια κλπ.
 

Κύριοι,
Επειδή δεν επιθυμούμε να δούμε στην χώρα μας παρόμοια γεγονότα με το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και δημόσιου πλούτου, σας καλούμε να αναλάβετε τις ιστορικές σας ευθύνες απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και το μέλλον της.
Καλούμε επίσης τα μέλη του Συλλόγου μας να αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε ενέργειες που υποθηκεύουν το μέλλον μας.
 

                                                 Με τιμή
Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γραμματέας
Αραχωβίτης Σταύρος                                          Τσαπάρας Δημοσθένης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου