Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επισημάνσεις Παρ/τος Πελοποννήσου & Δυτ. Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επί του σχεδίου νόμου για την διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις



Με αφορμή το σχετικό σχέδιο νόμου, το Παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλε στο Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων παρατηρήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι:

Στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Στελέχωση των Γενικών Διευθύνσεων Αδειοδοτήσεων και Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων» ο συντάκτης του σχεδίου προχωρά σε περιγραφή των ΠΕ ειδικοτήτων που πρόκειται να στελεχώσουν την νεοϊδρυόμενη υπηρεσία. Κατά ανεξήγητο τρόπο και για μια υπηρεσία που προφανώς ασχολείται και με επενδύσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, το περιβάλλον αλλά και γεωτεχνικά γεωλογικά θέματα, στις επιλέξιμες ειδικότητες δεν περιλαμβάνεται ούτε μια θέση ΠΕ Γεωτεχνικών.



Κάτι τέτοιο προφανώς αποτελεί μια αυθαίρετη προσέγγιση του συντάκτη ο οποίος μηδενίζει με αυτόν τον τρόπο την προσφορά που μπορεί να έχουν οι γεωτεχνικές ειδικότητες στην ανάπτυξη της χώρας. Εν γένει η προσπάθεια δημιουργίας επαγγελματικών στεγανών στην φάση δημιουργίας μιας υπηρεσίας θεωρούμε ότι δεν αποτελεί θεμιτή τακτική και για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η περιγραφή επιστημονικών ειδικοτήτων στο στάδιο του σχεδίου νόμου και προτού διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες μιας υπηρεσίας σαφώς δεν συμβάλλει στην μετέπειτα επιτυχία αυτής. Οι ειδικότητες που θα στελεχώσουν την υπηρεσία μπορούν να προκύπτουν με προσκλήσεις σε επόμενο της έναρξης λειτουργίας της στάδιο, οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες, όπως αυτές θα διαπιστωθούν στην πορεία λειτουργίας της.

Σε κάθε περίπτωση και εφόσον κρίνεται αναγκαίο να περιγραφούν επιστημονικές ειδικότητες στο παρόν σχέδιο νόμου, θα πρέπει σε αυτές να περιληφθούν και οι γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασολόγοι και ιχθυολόγοι. Προφανώς από τα επιστημονικά αντικείμενα των παραπάνω ειδικοτήτων προκύπτει η χρησιμότητά τους σε εξέταση επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα (π.χ. εγκατάσταση υποδομών εντατικής γεωργίας όπως εγκαταστάσεις υδροπονικών καλλιεργειών σε κάλυψη καθώς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων), στην μεταποίηση (π.χ. αξιολόγηση φακέλων ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων ελαιολάδου, τυροκομείων, συσκευαστηρίων οπωροκηπευτικών), σε συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, στις υδατοκαλλιέργειες, σε μονάδες μεταποίησης αλιευμάτων, σε θέματα ανάδειξης και προστασίας περιβάλλοντος, εξοικονόμησης νερού και διαχείρισης υδάτινων πόρων όπου ο αγροτικός τομέας καλύπτει το 80% της κατανάλωσης πανελλαδικά, έργων πρασίνου, τεχνικών έργων (σήραγγες, οδοποιία, φράγματα, επεξεργασία λυμάτων, γεωθερμικά πεδία), γεωπάρκα και τόσα άλλα μέσα από το επιστημονικό υπόβαθρο που διαθέτουν. Όλα αυτά τα αντικείμενα άλλωστε περιγράφονται τόσο στο άρθρο 2, παρ. 5 του Ν. 3908/2011 όσο και στο άρθρο 19, παρ. 4 του σχεδίου νόμου.

Θεωρώντας πως τα περιγραφόμενα στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου, όσον αφορά στις ΠΕ ειδικότητες αποτελούν απλή αβλεψία παρακαλούμε για την παρέμβαση του Επιμελητηρίου προς το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσει αυτό στην ένταξη των γεωτεχνικών ειδικοτήτων στις επιλέξιμες για την στελέχωση της νέας υπηρεσίας. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό ότι στην προσπάθεια ανάταξης της εθνικής μας οικονομίας ρόλο και λόγο έχουν όλες οι επιστημονικές ειδικότητες οι οποίες θα πρέπει, η καθεμία από την σκοπιά της να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.



Για την Διοικούσα Επιτροπή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. Λαμπρόπουλος
Γεωπόνος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Α. Γκίκας
Δασολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου