Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

«Ψαλίδι» στις επιδοτήσεις των γαιοκτημόνων της Ευρώπης

Σημαντικό «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν οι μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες της Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας και της δούκισσας του Αλμπα (φωτο) στην Ισπανία- προτείνουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου, από το 2014 θα επιβληθεί ανώτατο όριο 300.000 ευρώ στις ετήσιες πληρωμές προς τους μεγαλύτερους αποδέκτες των γεωργικών επιδοτήσεων, στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από την επόμενη χρονιά. Η ΚΑΠ απορροφά κονδύλια 55 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που εκπροσωπεί τη «μερίδα του λέοντος» στο σύνολο των δαπανών της Ε.Ε.


Δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές εάν η θέση της επιτροπής θα υιοθετηθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η ψηφοφορία θα κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις της ολομέλειας με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, που αναμένεται να αρχίσουν από το Μάρτιο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας έλαβε περισσότερα από οκτώ εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις μέσω της ΚΑΠ στο χρονικό διάστημα 2000-2009, σύμφωνα με στοιχεία της FarmSubsidy.org. Με βάση τους νέους κανονισμούς που προτείνει η επιτροπή γεωργίας, η βασίλισσα θα είχε λάβει μόνο 3 εκατ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η FarmSubsidy.org εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.500 δικαιούχοι επιδοτήσεων της ΚΑΠ έλαβαν το 2011 ποσά άνω του ενός εκατ. ευρώ. Τα χρήματα που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από την επιβολή ανώτατου ορίου στις επιδοτήσεις θα μπορούσαν να διατεθούν από τις κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ανάπτυξη της υπαίθρου, ενώ το όριο δεν θα ισχύει για τους γεωργικούς συνεταιρισμούς, διευκρίνισε εκπρόσωπος της επιτροπής.

Παράλληλα, η επιτροπή θέλει την επιτάχυνση των πρωτοβουλιών για την πιο ίση κατανομή των επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Οι παραγωγοί σε Ιταλία, Βέλγιο και Ολλανδία λαμβάνουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 400 ευρώ ανά εκτάριο σε άμεσες επιδοτήσεις, τη στιγμή που οι χώρες της Βαλτικής λαμβάνουν λιγότερα από 150 ευρώ ανά εκτάριο.

Αεροδρόμια και γήπεδα γκολφ δεν θα δικαιούνται πλέον επιδοτήσεων, που θα καταβάλλονται μόνο σε «ενεργούς αγρότες», παρόλο που οι κυβερνήσεις θα έχουν το ελεύθερο να επαναπροσδιορίζουν ποιες επιχειρήσεις θα εξαιρούνται και ποιες όχι.


Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου