Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο για να αποκτήσει τη θέση που επικαλείστε… πρέπει να στηριχθεί!

Κύριοι Βουλευτές*
Στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση καθοριστικό ρόλο δείχνει ότι έχει η ελληνική γεωργία.  Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στροφή στον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες που επιλέγουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία αυξάνονται συνεχώς.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις διεθνώς ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να μετατραπεί σε βασική ατμομηχανή οικονομικής ανάπτυξης, και κατ’ επέκταση σε αξιόπιστη λύση για την έξοδο της χώρας από την ύφεση,
οργανισμοί γεωτεχνικού ενδιαφέροντος και αναπτυξιακού προσανατολισμού που αποτελούν βασικούς πυλώνες στήριξης των δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα (ΓΕΩΤ.Ε.Ε,  Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ΕΛ.Γ.Α., ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ι.Γ.Μ.Ε, ΕΛΟΓΑΚ, Μ.Ο.Δ κλπ) απαξιώνονται μεθοδικά και συστηματικά.
Για να γίνει αντιληπτή η απαξίωση αυτή, αρχικά αναφέρω την κυβερνητική πολιτική που μεταχειρίστηκε τα αποθεματικά του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ως ιδία περιουσία και τελικά χωρίς τη συναίνεσή του προχώρησε στην απαράδεκτη διαδικασία  «κουρέματός τους»  μέσω των ομολόγων. Έπειτα υπενθυμίζω την εγκύκλιο αρ. ΕΓΔΕΚΟ 1597/12-09-2011 της Ειδικής Γραμματείας Δημοσίων Επιχειρήσεων του Υπουργείο Οικονομικών περί πλεονάζοντος προσωπικού και εργασιακής εφεδρείας.
Άλλο ένα δείγμα απαξίωσης αναδείχθηκε με διοργάνωση του «Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στις 7-2-2013 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο, στο συνέδριο αυτό δεν προσκλήθηκε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, κανένα στέλεχος του ΥΠΑΑΤ, κανείς εκπρόσωπος των νομικών προσώπων του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α.) και κανένα φορέας της τοπικής κοινωνίας των γεωτεχνικών. Έτσι λοιπόν τους τριάντα τρεις (33) ομιλητές μόνο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλοι δύο (2) ομιλητές ήταν γεωτεχνικοί ( βλέπε πρόγραμμα:http://www.hazliseconomist.com/gr/event/Agribusiness/agenda).
Οι περισσότεροι από σας σε δημόσιες τοποθετήσεις κάνετε αναφορά για την ανάγκη στροφής προς τον πρωτογενή τομέα, αλλά θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι σημερινές σκληρές συνθήκες αγοράς επιβάλλουν την επιστημονική υποστήριξη για «να παράγουμε και να εξάγουμε».
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και τα μέλη του αγωνίζονται (με όσες δυνάμεις τους απέμειναν)  συστηματικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής υπαίθρου. Με το θεσμικό - συμβουλευτικό του ρόλο δημοσιοποιεί της προτάσεις του και ενημερώνει τη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
Θα σας παρακαλούσα να στηρίξετε από την πλευρά σας με κάθε τρόπο τις συνθήκες για την δημιουργία ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος στον αγροτικό χώρο και να υποστηρίξετε τους επικουρικούς μηχανισμούς του αγροτικού πληθυσμού και της αγροτικής παραγωγής.
Βαγγέλης Σημανδράκος
Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΠΔΜ

*Η Επιστολή απευθύνεται στους πέντε Βουλευτές που στηρίζουν την τρικομματική Κυβέρνηση και κοινοποιείτε στους υπόλοιπους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου