Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ανακοίνωση ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του "μαύρου μετώπου" ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, με τη στήριξη και του ΛΑΟΣ μέχρι τελευταία, προωθώντας τις κατευθύνσεις του κεφαλαίου-τρόϊκας και τα απανωτά μνημόνια, επιτίθεται με σφοδρότητα σε βάρος του λαού. Στο στόχαστρό της βρίσκονται οι μισθοί, η φορολογία, η ασφάλιση-σύνταξη, η Υγεία, η Παιδεία, οι εργασιακές σχέσεις. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια των ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται δήθεν για να αντιμετωπιστεί η κρίση. 


Ομως η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της όποιας διαχείρισης, αλλά φυσική συνέπεια του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Άλλωστε, αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό δημόσιο χρέος, είτε βρίσκονται στην Ευρωζώνη, είτε όχι. Τα μέτρα αυτά δεν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του χρέους αλλά στο να κάνουν ακόμα φτηνότερη την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, να διευρύνουν την ¨ανταγωνιστικότητα¨ των μονοπωλίων της Ε.Ε στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τα μονοπώλια άλλων χωρών (Κίνας, ΗΠΑ κλπ.).
 
Οι γεωτεχνικοί βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, διευρύνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Οι γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι ήδη υφίστανται την άμεση μείωση των μισθών τους σαν αποτέλεσμα του νέου μισθολογίου. Στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίζουν τη δήθεν ¨αξιολόγηση¨ που θα φέρει κι άλλες συγχωνεύσεις- καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων (όπως με το ΙΓΜΕ, το ΔΗΜΗΤΡΑ, το νέο οργανισμό του ΥΠΑΑΤ κλπ.), τις εφεδρείες και τις απολύσεις 15.000 μέσα στο 2012 και 150.000 Δ/Υ μέχρι το 2015. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζουν στο περιβάλλον της αναπόφευκτης αναδουλειάς λόγω της κρίσης.

Αν το πραγματικό πρόβλημα της οικονομίας είναι το δημόσιο χρέος, όπως ισχυρίζονται οι
κυβερνώντες, τότε γιατί δεν επιλέγεται η ολόπλευρη ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα που έχει όλες τις προϋποθέσεις επιτυχίας (εδαφοκλιματικές συνθήκες, τεχνογνωσία των αγροτών μας, επιστημονικό γεωτεχνικό δυναμικό); Μια τέτοια ανάπτυξη θα οδηγούσε όχι μόνο στην αυτάρκεια στη διατροφή, με δραστική μείωση εισαγωγών αλλά και σε αύξηση των εξαγωγών, με ότι αυτό συνεπάγεται στην διαμόρφωση του εμπορικού ισοζυγίου. Σε μια τέτοια κατεύθυνση οι γεωτεχνικοί όχι μόνο δεν θα περίσσευαν αλλά θα απαιτούνταν η άμεση αξιοποίηση πολύ περισσότερων. Ομως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020 είναι ήδη στα σκαριά και θα φέρει μεγαλύτερη μείωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος και παραπέρα αύξηση των ελλειμμάτων και της εξάρτησης.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά. Στις απανωτές μειώσεις συντάξεων/ασφαλιστικών παροχών, θα προστεθούν και νέες μετά το PSI και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων. Με τους τελευταίους εφαρμοστικούς νόμους αναμένεται κι άλλη μείωση-σταδιακή εξάλειψη των ιατροφαρμακευτικών παροχών, ενώ ακόμα χειρότερα μέτρα αναμένονται με επέκταση των ορίων ηλικίας.
 
Η διαμορφωμένη πλειοψηφία της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ στο Δ.Σ του ΓΕFΤΕΕ, φροντίζει ώστε οι παραπάνω δραματικές εξελίξεις να μένουν στο απυρόβλητο, ακόμα κι αν παίζουν καθοριστικό ρόλο και για την ίδια την ύπαρξη των γεωτεχνικών. Είναι ελάχιστες οι αποφάσεις του Δ.Σ που αφορούν τα παραπάνω θέματα, ενώ το πρόγραμμα δράσης, που κανονικά έπρεπε να αποτελεί ένα απ’ τα πρώτα ζητήματα, συζητήθηκε μόλις 6 μήνες μετά τη συγκρότηση του Δ.Σ., κι αυτό ύστερα από επίμονες πιέσεις του ΠΑΜΕ, μετά από 4 συνεχόμενες αναβολές κλπ. Για να μην αναφερθεί κανείς και στο ίδιο το περιεχόμενό του που μοιάζει μάλλον με ευχολόγιο.

Η στάση της παραπάνω πλειοψηφίας στο Δ.Σ δεν είναι τυχαία ούτε οφείλεται σε παράλειψη. Είναι αποτέλεσμα της αντίληψης που έχουν οι δυνάμεις που τη συγκροτούν, οι οποίες προσπαθούν, χωρίς να θίξουν τις ευθύνες των διαχρονικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ- ΝΔ καθώς και της σημερινής του μαύρου μετώπου, να επιδείξουν κίβδηλο ενδιαφέρον για τους γεωτεχνικούς και τον πρωτογενή τομέα. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν με διάφορες μεθοδεύσεις π.χ. είτε μην εισάγοντας σε συζήτηση στο Δ.Σ τα κύρια ζητήματα, είτε βγάζοντάς τα από τη συζήτηση, όταν τα εισάγει το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, είτε αλλάζοντας τη σειρά συζήτησης ώστε να εξαντληθεί ο χρόνος κλπ. Το αντίθετο ακριβώς κάνουν με άλλα, δευτερεύοντα ή και αποπροσανατολιστικά θέματα, στα οποία διακαώς επιδιώκουν αποφάσεις, προσποιούμενες ότι τάχα ενδιαφέρουν το γεωτεχνικό κόσμο. Τέτοια είναι τα μαθήματα και σεμινάρια, το Geopromotion, η ¨Διατροφική Εγνατία¨, η ημερίδα στην πρόσφατη AGROTICA κ.α.

Την ίδια τακτική εφαρμόζουν και στην υλοποίηση των επανειλημμένων αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων για την απλή αναλογική ενώ η πρόταση του ΠΑΜΕ για επανέναρξη λειτουργίας της επιτροπής για την απλή αναλογική, παραπέμπεται συνεχώς στις καλένδες. Όμως είναι ¨αξιοσημείωτη¨ η μεγάλη συμβολή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. στην οργάνωση των συντονιστικών συμβουλίων του ΓΕΩΤΕΕ, που οργανώθηκαν εντελώς τυχαία σε περιοχές που ενδιαφέρουν προεκλογικά τον Πρόεδρο και ένα μέλος του Δ.Σ., για να συμβάλουν στην επιτυχία των επιδιώξεών τους να λάβουν το χρίσμα του υποψήφιου στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Η στάση αυτών των ηγεσιών και ιδιαίτερα του προέδρου, που έχει εκλεγεί από τη ΔΑΚΕ
χάρη στην ανοχή της ΠΑΣΚ και το μεταξύ τους μοίρασμα των λοιπών αξιωμάτων του Δ.Σ
που ολοκλήρωσαν πρόσφατα, συνεχίζει τη στήριξη των ίδιων αντιαγροτικών - αντιγεωτεχνικών πολιτικών που διαχρονικά παρείχαν τα προηγούμενα Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ. Εδώ οφείλεται η άρνησή τους για τη συμβολή του ΓΕΩΤΕΕ στην ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων του πρωτογενή τομέα, απ’ τον οποίο εξαρτάται η απασχόληση των γεωτεχνικών και η οικονομία της χώρας. Κρύβει το ρόλο που παίζουν οι αντί-αγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., της τρόικας, όταν πρέπει να παρθούν μέτρα κλιμάκωσης της αντίστασής τους με στόχο την ανατροπή των πολιτικών αυτών.  

Οι ηγεσίες αυτές αποτελούν συστατικό μέρος των σημερινών προβλημάτων και οι γεωτεχνικοί πρέπει να τις αντιπαλέψουν όπως ακριβώς πρέπει να αντιπαλέψουν τις παραπάνω πολιτικές.
 
Ταυτόχρονα, μαζί με το ξεκαθάρισμα της αντίληψής τους για τις παραπάνω ηγεσίες, οι γεωτεχνικοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μοναδική διέξοδος στα προβλήματά τους μπορεί να υπάρξει μόνο με ρήξη και ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τη στηρίζουν. Πρέπει να συμπορευτούν με τις δυνάμεις του ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, της ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ και του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ, που όλα αυτά τα χρόνια αποκάλυψαν τις συναινέσεις των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και άνοιξαν μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-κεφαλαίου.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που οδηγεί στις κρίσεις σαν τη σημερινή, δεν είναι μονόδρομος. Στον αντίποδά του βρίσκεται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που κριτήριό του δεν θα έχει τα κέρδη των μονοπωλίων αλλά τις λαϊκές ανάγκες. Η χώρα διαθέτει τις αναπτυξιακές δυνατότητες, το απαραίτητο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό για να εφαρμόσει αυτή την ανάπτυξη. Προϋπόθεση είναι η εξουσία να φύγει από τα χέρια των μονοπωλίων και του πολιτικού τους προσωπικού και να εφαρμοστεί η λαϊκή εξουσία-λαϊκή οικονομία με την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

Αθήνα, Μάρτης 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου