Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΓΕΩΤΕΕ / Παρ. Ανατολ. Μακεδονίας: «Αναγκαιότητα πρόσληψης Γεωτεχνικών στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας»

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας είναι ο θεσμοθετημένος επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα πρωτογενούς παραγωγής και προστασίας περιβάλλοντος (Ν.1474/1984 ΦΕΚ Α΄ 128/7-9-1984) στην περιοχή μας. Μέλη του είναι όλοι οι Γεωτεχνικοί Επιστήμονες των ειδικοτήτων Γεωπονίας, Δασολογίας, Κτηνιατρικής, Γεωλογίας και Ιχθυολογίας-Βιολογίας στις Π.Ε. Δράμας, Καβάλας και Σερρών. Κινούμενοι στα πλαίσια αυτά και υπηρετώντας τους σκοπούς ίδρυσης του Επιμελητηρίου μας στα αντικείμενα του άρθρου 2 του Ν.1474/1984 θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας τις δυνατότητες αξιοποίησης του Γεωτεχνικού Προσωπικού στις δράσεις του προγράμματος «Κοινωφελούς Εργασίας».

Όπως ήδη γνωρίζετε, έχει προκηρυχθεί το πρόγραμμα "Κοινωφελής Εργασία" με θέσεις απασχόλησης για ανέργους σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και ενδεικτικά (σύμφωνα με την προκήρυξη) περιλαμβάνουν:
1.      έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας, όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωσης.
2.      δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ.
3.      υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ.
4.      κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
5.      δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών
6.      δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.
Από τις ενδεικτικές δράσεις που αναφέρονται παραπάνω, καθίσταται προφανές ότι τα αντικείμενα του προγράμματος είναι σε μεγάλο βαθμό Γεωτεχνικής φύσεως (Γεωπονικά, Δασολογικά, Γεωλογικά κ.α.) όπως άλλωστε ορίζονται τα Γεωτεχνικά αντικείμενα και από το Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ Α’ 297/29-12-2000) «περί άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού».

Πέραν αυτών σας ενημερώνουμε ότι στην Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης όπου ξεκίνησε ήδη πιλοτικά το πρόγραμμα έχουν ήδη προκηρυχθεί οι θέσεις εργασίας στις οποίες περιλαμβάνονται και πληθώρα θέσεων Γεωτεχνικών στα παρακάτω Γεωτεχνικά αντικείμενα (ενδεικτικά αναφέρουμε  μόνο την Π.Ε. Δράμας):
·        Ευαισθητοποίηση του κοινού στις Ζωοανθρωπονόσους (καταπολέμηση φυματίωσης, βρουκέλωσης και μελιταίου πυρετού αιγοπροβάτων).
·        Προστασία βιοποικιλότητας – Ευαισθητοποίηση αγροτών – Έλεγχος ασθενειών (φυτικού και ζωικού κεφαλαίου).
·        Καταπολέμηση επιβλαβών εντόμων (κουνουπιών, σκνιπών κ.λ.π.).
·        Διαχείριση και προστασία Περιβαλλοντικών πόρων ΠΕ Δράμας. Επισήμανση περιοχών που απειλούνται, ανάδειξη απειλών.
·        Προβολή τοπικών προϊόντων (μάρμαρο, ξύλο, αγροτικά προϊόντα Π.Ο.Π.).
·        Ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου κτιρίων της Π.Ε. Δράμας.
·        Άλλα αντικείμενα ευρύτερου Γεωτεχνικού ενδιαφέροντος καθώς και άλλων τομέων.

Λόγω του γεγονότος ότι η οικονομία της Π.Ε. Σερρών βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (γεωργία, κτηνοτροφία, δάση, ορυκτό αλιευτικό και υδάτινο πλούτο,  κ.α.) καθώς και στον εξαρτώμενο από τον Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα (Γεωργικές Βιομηχανίες, μεταποίηση, αγροτοτουρισμός κ.α.) της οικονομίας. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η πρόσληψη Γεωτεχνικών ειδικοτήτων (Γεωπόνων, Δασολόγων, Κτηνιάτρων, Γεωλόγων και Ιχθυολόγων) για τους σκοπούς του προγράμματος, οι οποίοι θα συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τις δράσεις που θα υποστηρίξουν στα πλαίσια του προγράμματος.
  
Πέραν αυτού, προβλήματα που αντιμετωπίζει η Π.Ε. Σερρών, όπως είναι: α) οι Ζωοανθρωπονόσοι λόγω της γειτνίασης με την Βουλγαρία, β) η Προστασία των Δασών και της Βιοποικιλότητας γ) τα προβλήματα Εμπορίας και Διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, δ) η Καταπολέμηση των Κουνουπιών, ε) η Συντήρηση των έργων Πρασίνου, στ) η διαχείριση των υδατικών πόρων και πολλά άλλα, μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με την επιστημονική καθοδήγηση των Γεωτεχνικών. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση «νόμος Καλλικράτη» που μεταβιβάστηκαν στους δήμους πληθώρα Γεωτεχνικών αρμοδιοτήτων χωρίς να διαθέτουν το αναγκαίο Γεωτεχνικό προσωπικό. Η λύση όμως μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας αυτών των προβλημάτων είναι προσωρινή και δεν δίνει μόνιμες λύσεις τόσο στις τοπικές κοινωνίες όσο και στους ωφελούμενους από αυτά. Για αυτό και θα πρέπει να αναζητηθούν μονιμότερες λύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε να συμπεριλάβετε και τις Γεωτεχνικές ειδικότητες στο σχεδιασμό του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην περιοχή σας. Παραμένουμε δε πάντοτε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία, διευκρίνιση ή πληροφορία.      
     

Για τη Διοικούσα Επιτροπή
                               Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν. Γραμματέας

                        Ζαφείρης Μυστακίδης                         Κων/νος Στέφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου