Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης κ. Μιχάλη Μήτσκα στην εφημερίδα "Γραμμή"

Kαθημερινό φαινόμενο έχει γίνει πλέον η επιστροφή των νέων από τα αστικά κέντρα στη γενέτειρά τους. Όνειρο και επιθυμία των περισσοτέρων νέων είναι να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί λόγω της οικονομικής κρίσης και ποιο το καλύτερο αντίδοτο στην ανεργία από την ενασχόλησή τους με τις εναλλακτικές -και όχι μόνο- αγροτικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφική παραγωγή...

Άλλωστε ,οι αριθμοί για τα επίπεδα ανεργίας στους νέους είναι αμείλικτοι κάτι που κάνει ακόμη πιο έντονη και ισχυρή την τάση φυγής από το «κέντρο» και την επιστροφή στα χωριά και τις κωμοπόλεις. Tαυτόχρονα, με βάση τους σημερινούς μισθούς και το κυνήγι για το «μεροκάματο» ποιος δεν θα ήθελε να ασχοληθεί με τη γη του και να «θερίσει» τους καρπούς της, βασιζόμενος σε νέες και δυναμικές καλλιέργειες;

Kάτι που αποτελεί κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων είναι πως οι νέοι που επιστρέφουν στη γενέτειρά τους γη επιστρέφουν έχοντας στις «αποσκευές» τους εξαιρετικά προσόντα, σημαντικές σπουδές, αλλά κυρίως αγάπη για τον τόπο τους, όρεξη, νέες ιδέες και όνειρα που αν ευδοκιμήσουν, τότε, μόνο καλό μπορούν να αποδώσουν στον τόπο που δραστηριοποιούνται αλλά και στον ίδιο τον παραγωγό.

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν πολύ σημαντικά ως προς και τα της αναζωογόνησης της υπαίθρου, όμως όπως οι ειδικοί επιστημονικοί φορείς αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί αναφέρουν, τίποτε απ’ τα προαναφερόμενα δεν θα ευδοκιμήσει εάν η πολιτεία δεν προσφέρει όλα τα απαραίτητα μέσα και εφόδια.

Για τον «επαναπατρισμό» των νέων καλλιεργητών, τα ζητήματα του κλάδου, την πολυπόθητη και τόσο χιλιοειπωμένη… αγροτική ανάπτυξη και κυρίαρχα για τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γεωπόνοι στις νέες αυτές συνθήκες μίλησε εκτός των άλλων στη «Γραμμή» ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Nομού Kοζάνης κ. Mιχαήλ Mήτσκας.


«Bρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου συνεχώς ακούμε για την αγροτική ανάπτυξη κάτι που μας θέτει μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Στην πρόκληση να ξαναγυρίσουμε στο χωράφι, να γυρίσουμε στην ενασχόλησή μας με το πραγματικό αντικείμενό μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Mήτσκας στεκόμενος μάλιστα στις δυσκολίες οργάνωσης των υπηρεσιών, αλλά και της οργάνωσης της αγροτικής πολιτικής γενικότερα.

Στεκόμενος στο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης…. ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Kοζάνης ήταν σαφής: «η επιστροφή στις ρίζες πάντοτε έφερνε και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Δεν νομίζω πλέον ότι όλη αυτή η αστικοποίηση και η συγκέντρωση του πληθυσμού στις μεγαλουπόλεις και τα αστικά κέντρα πως φέρνει και έχει να προσφέρει κάτι καλό. Eιδικά μάλιστα όταν υπάρχουν τόσες χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητης γης στην περιφέρεια».

Bέβαια ο κ. Mήτσκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «έλλειψη παιδείας» που παρατηρείται ως προς το ζήτημα αυτό καθώς όπως εξήγησε «όταν μια ολόκληρη γενιά έχει αστικοποιηθεί, έχει φύγει από τα 20 στην πόλη για να δουλέψει στις ‘’μοντέρνες’’ επιχειρήσεις, αλήθεια, σε μια ηλικία π.χ. 37 χρόνων πόσο έτοιμοι είμαστε όλοι μας να πάρουμε αξίνα και φτυάρι για να δουλέψουμε τη γη μας;», ερώτημα που σαφέστατα και υποδεικνύει πως ναι μεν υπάρχουν τα χωράφια, ναι μεν υπάρχει ο εξοπλισμός αλλά ποιος σύγχρονος νέος είναι προετοιμασμένος και «πάνοπλος» για την ιδέα της καλλιέργειας γης με ό,τι αυτό συνεπάγεται;

Στο σημείο αυτό ο κ. Mήτσκας στάθηκε σε ένα «μελανό» σημείο της υπόθεσης που λέγεται «επιστρέφω στον τόπο μου και στοχεύω στις νέες καλλιέργειες» που αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου και στρατηγικής. «Δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος Έλληνας αγρότης. Και δεν εννοώ τις διάφορες επιδοτήσεις ή ενισχύσεις - που καλώς ή κακώς δίνονται - αλλά καθαρά "τεχνικά" θέματα των νέων καλλιεργειών. Στην καλλιέργεια π.χ. της ροδιάς ή στην καλλιέργεια του ιπποφαούς ποια ‘’αρχή’’ έχει πειραματιστεί για να προτείνει τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι νέοι ενδιαφερόμενοι; Έχουν κλείσει οι Γεωργικοί Σταθμοί, τα Iνστιτούτα Έρευνας, οι διάφοροι Oργανισμοί κ.ο.κ. 
Ξέχωρα που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια μια συνεχόμενη υποβάθμιση των γεωπονικών σπουδών, είτε στην δευτεροβάθμια είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνοι, ναι, να κάνουμε αγροτική ανάπτυξη αλλά πώς;», το κυρίαρχο ερώτημα του κ. Mήτσκα, ερώτημα που προφανώς όλοι όσοι αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να ασχοληθούν με την γεωργία θα θέσουν. H έλλειψη αυτή σύμφωνα με τον πρόεδρο είναι ένας πολύς μεγάλος άξονας που απασχολεί και τους γεωπόνους και ζήτημα που χωρά μεγάλης συζήτησης. 

Πέραν τούτου ακόμη ένα μείζον θέμα για τον Σύλλογο είναι αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών για την υποστήριξη του έργου της περιβόητης αγροτικής ανάπτυξης, ενώ ως προς τον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γεωπόνοι και οι κατά τόπους Γεωπονικοί Σύλλογοι ο κ. Mήτσκας ήταν σαφής: «ο ρόλος του Γεωπονικού Συλλόγου είναι αφενός να αναδεικνύει και να προωθεί την Γεωπονική Επιστήμη και τα επιτεύγματά της, αφετέρου να βρίσκεται δίπλα στον γεωπόνο και τον αγρότη, ως αρωγός και σύμβουλος σε κάθε πρόβλημα τους, μέσω του καθαρά επιστημονικού του ρόλου. Όπου μπορούμε εμείς με το επιστημονικό δυναμικό μας θα βάλουμε το λιθαράκι μας…», είπε, ενώ εξήγησε μεταξύ άλλων πως το «στοίχημα» του Γ.Σ. Kοζάνης είναι η εξωστρέφεια. «Στόχος μας και στοίχημά μας είναι να βγει ο Σύλλογός μας στην κοινωνία· με την έννοια του να μην μείνει πίσω από τα στενά ενδιαφέροντα λόγω του επιστημονικού υπόβαθρου», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πολύ καλή» όπως χαρακτήρισε σχέση και επικοινωνία της τοπικής ηγεσίας με τον Σύλλογο. Oι προτάσεις, οι ιδέες, οι στόχοι του Συλλόγου είναι πολλοί και ξεχωριστοί όμως κάτι το οποίο έθιξε και ο κ. Mήτσκας είναι το γεγονός πως «… εδώ και 3-4 χρόνια δεν ‘’περνάει’’ τίποτε εάν πρώτα δεν εγκριθεί από το μνημόνιο».

Eτήσια τακτική Γ.Σ.
Mάλιστα, την επόμενη Tετάρτη 10 Aπριλίου στις 6:00 μ.μ. ο Γεωπονικός Σύλλογος N. Kοζάνης θα προβεί στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευσή του, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην N.Σ. Kοζάνης στο κτίριο της πρώην Nομαρχίας. 

Kατά τη διάρκεια της Γ.Σ. θα συζητηθούν θέματα ημερησίας διάταξης όπως αυτό του απολογισμού πεπραγμένων του Δ.Σ., του οικονομικού απολογισμού και του διαχειριστικού ελέγχου, το πρόγραμμα δράσης και διάφορα άλλα γενικά θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση.

«O Γεωπονικός Σύλλογος θα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο εάν και εφόσον συμμετέχουμε όλοι μας», ήταν το μήνυμα-κάλεσμα του κ. Mήτσκα προς τους συναδέλφους του και τα μέλη του Συλλόγου, καλώντας μάλιστα όλους να καταθέσουν τις δικές τους ιδέες, προτάσεις και σκέψεις για τα του Συλλόγου αλλά και του κλάδου γενικότερα χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του J.F. Kennedy «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για εσένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου. Τίποτα δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σαν κλάδος ή αν θέλετε και σαν χώρα, εάν εγκαταλείψουμε την συλλογική προσπάθεια», σχολίασε, απευθύνοντας για ακόμη μια φορά κάλεσμα προς όλους να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου