Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΜΕ για τη στάση της πλειοψηφίας του ΓΕΩΤΕΕ σχετικά με τις εξορύξεις στις Σκουριές

Ύστερα από γραπτό αίτημα του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου, καθώς οι προφορικές προτάσεις δεν εισακούγονταν, μπήκε τελικά για συζήτηση στο Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ, το σοβαρότατο θέμα της εξόρυξης στις Σκουριές Χαλκιδικής, στις 29/4/2013. Το θέμα εισηγήθηκε μέλος της παράταξης μας στο Δ.Σ., όπου μετά τα εισαγωγικά, κατέληξε στην πρόταση έκδοσης ψηφίσματος.


Το ψήφισμα που κατατέθηκε, αποτελεί αυστηρά και αποκλειστικά μια μικρή περίληψη από το πόρισμα του εκπαιδευτικού προσωπικού της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. και το ψήφισμα της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, περιλαμβάνοντας αυτούσια σχετικά αποσπάσματα. Έχει δε επί λέξει ως εξής:



«Το ΓΕΩΤΕΕ εκφράζει την αντίθεση του στις επιχειρούμενες εξορυκτικές δραστηριότητες στη Βόρειο Χαλκιδική, καθώς  θεωρεί ότι  υπερβαίνουν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και θα προκαλέσουν μακροχρόνιες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον,   αποτελώντας τελικά  βίαιη επέμβαση.


Πρέπει να σημειωθεί ότι θα προκληθεί καταστροφή πολύτιμων φυσικών Δασών, κάποια από τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά των αρχέγονων δασών, καταστροφή παραγωγικών εδαφών, τα οποία διαχρονικά και κατά αειφορικό τρόπο στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και αχρήστευση των υδάτινων πόρων πολλών λεκανών απορροής και μεταφορά τοξικών ρυπαντών στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον.


Η σχεδιαζόμενη μεγάλης κλίμακας επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Β.Α. Χαλκιδική δεν είναι αειφορική καθώς θα μεταβάλει ριζικά το χαρακτήρα της περιοχής από αγροτική-τουριστική σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας και θα προκαλέσει υποβάθμιση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και κατά συνέπεια του περιβάλλοντος της Βόρειας Ελλάδας σε υπερτοπική κλίμακα.


Με δεδομένο ότι αυτές οι μεταλλευτικές δραστηριότητες σχεδιάζεται να γίνουν με τη μέθοδο της επιφανειακής εξόρυξης μεγάλης κλίμακας, αποτελούν περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση για τη χώρα μας, αφού στις περιπτώσεις αυτές χάνεται κάθε προοπτική ακόμα και στοιχειώδους περιβαλλοντικής αποκατάστασης.


Το ΓΕΩΤΕΕ καλεί την Πολιτεία να σταματήσει αμέσως τις εξορυκτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές και να δώσει βαρύτητα στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.»



Το παραπάνω ψήφισμα ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ από την πλειοψηφία του ΓΕΩΤΕΕ, καθώς από τα 11 παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ., οι 3 του ΠΑΜΕ ψήφισαν υπέρ, ενώ από τους υπόλοιπους 8 της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ, 3 ψήφισαν υπέρ και οι υπόλοιποι 5 ψήφισαν λευκό, ΩΣΤΕ να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.



Συνάδελφοι, αυτή είναι η πλειοψηφία του ΓΕΩΤΕΕ, η οποία δεν συμφωνεί ΟΥΤΕ στα ψηφίσματα των επιστημονικών του φορέων. Ας μην μιλήσουμε για αγωνιστικές και διεκδικητικές καταστάσεις, για πάλη κατά της ανεργίας, για συσπείρωση και αγώνες των γεωτεχνικών……



ΑΘΗΝΑ 10 ΜΑΗ 2013

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου