Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Ανατολ Στερεάς: Προτάσεις για τις νέες Προσκλήσεις των Μέτρων του Π.Α.Α. 4ης και 5ης Προγραμματικής Περιόδου

Η κλιμακούμενη σε πρωτοφανή επίπεδα ανεργία, κάνει επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών με στόχο τη στήριξη των άνεργων νέων. Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από την πολιτική ηγεσία της χώρας, υποχρέωση της πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στους άνεργους νέους, οι οποίοι πλήττονται κατά κύριο λόγο από τη μακρά ύφεση.

Στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, είναι θετική η πρόθεση του Υπουργείου 
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνεχίσει την προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, προκηρύσσοντας κατά προτεραιότητα νέα Πρόσκληση του Μέτρου 112 της Εγκατάστασης Νέων Γεωργών, από τα αδιάθετα ποσά του 2ου Πυλώνα της 4ης Προγραμματικής Περιόδου....
Επισημαίνουμε ότι το πρόγραμμα χρειάζεται να διαθέτει όσο το δυνατόν ισχυρότερη χρηματοδότηση ώστε να εντάξει κατά το δυνατόν πολλούς δικαιούχους. Η νέα προκήρυξη του Μέτρου 112 πρέπει στοχευμένα να αποτελέσει συνέχεια των πολιτικών του ΥΠΑΑΤ, που ως τώρα αποδίδουν καρπούς, με απτό αποτέλεσμα τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων της Ελλάδας.

Η αξιοποίηση της εμπειρίας των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ από 
προηγούμενες προσκλήσεις, θα επιτρέψει την τροποποίηση των διατάξεων του Μέτρου με σκοπό τη θεσμοθέτηση ενός ταχύρυθμου, ευέλικτου και υλοποιήσιμου πλαισίου με αποφυγή περίπλοκων και πολλαπλών στόχων-δεσμεύσεων για τους εντασσόμενους του Μέτρου. Επίσης, όπως ήδη εφαρμόζεται και σε άλλα Μέτρα του ΠΑΑ, πρέπει να δοθεί έμφαση στους νέους επιστήμονες του χώρου, που ενδιαφέρονται να βρουν επαγγελματική διέξοδο στην πρωτογενή παραγωγή, με πριμοδότηση του πτυχίου γεωτεχνικής κατεύθυνσης.

Είναι σαφές ότι μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική στον αγροτικό τομέα 
πρέπει να διαρθρωθεί και με άλλα Μέτρα, τα οποία θα συμπληρώσουν σε δεύτερο χρόνο τους Νέους Αγρότες. Αυτά είναι η εκ νέου προκήρυξη του Μέτρου 121 για Σχέδια Βελτίωσης και του Μέτρου 123, για τη Μεταποίηση & Τυποποίηση των αγροτικών και δασοκομικών προϊόντων. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση επίλυση του θέματος της ιδιωτικής συμμετοχής των εντασσόμενων, λόγω της δυσχέρειας χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα, με την κατά το δυνατό επιτάχυνση της λειτουργίας του σχετικού Ταμείου.

Η σχεδίαση ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος, για την πλήρη αξιοποίηση των 
πόρων του ΠΑΑ 2007-2013 και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της 5ης Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020 απαιτεί συστράτευση πολιτικών προϊσταμένων και υπηρεσιακών παραγόντων σε όλο το εύρος των αρμόδιων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης. Οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή θα μας βρουν συμμάχους, βάσει του θεσμικού μας ρόλου.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου