Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι Περιφέρειες ζητάνε αυξημένο ρόλο στη διαχείριση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου

Αποκέντρωση στην εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (του δεύτερου Πυλώνα), ζητούν οι Περιφερειάρχες από την κυβέρνηση. Ενόψει του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), που θα τρέξει την περίοδο 2014-2020 και θα έχει προϋπολογισμό συνολικού ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, οι περιφερειάρχες υποστηρίζουν ότι αν διαχειριστούν τα αγροτικά προγράμματα θα υπάρχουν πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες και θα γίνονται οι «απορροφήσεις» γρηγορότερα.... Αυτό επισήμανε και στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Γιάννης Σγουρός, στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργάνωσε το ΥπΑΑΤ, με θέμα τη νέα ΚΑΠ. Μάλιστα πρότεινε είτε να υπάρξει ένα ΠΑΑ, του οποίο το πλαίσιο θα καθορίσει το ΥπΑΑΤ και η υλοποίηση θα γίνει από την κάθε Περιφέρεια, είτε να υποβληθούν 13 ΠΑΑ απευθείας από τις Περιφέρειες στην ΕΕ και να ενσωματωθεί ο αγροτικός τομέας στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ).

Τα παράπονα των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου για την καθυστέρηση στην υλοποίηση του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, δίνουν το δικαίωμα στους Περιφερειάρχες να ζητούν τη διαχείρισή τους. Όπως υποστηρίζουν, ο ρόλος του ΥπΑΑΤ πρέπει είναι επιτελικός, να συντονίζει την εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο, όμως ο σχεδιασμός και η κατανομή της χρηματοδότησης των δράσεων πρέπει να γίνεται από τις Περιφέρειες, που γνωρίζουν το δυναμικό, τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και μπορούν να ιεραρχούν τις προτεραιότητες.

Μάλιστα ο κ. Σγουρός ανέφερε στην ομιλία του ότι σε πρώτη φάση, μπορούν να ανατεθούν στις περιφέρειες το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τα Μικρά Αρδευτικά, τα πρώην ΟΠΑΑΧ και το Leader. «Η κυβέρνηση πρέπει να εμπιστευτεί τις 13 Περιφέρειες για την υλοποίηση των αγροτικών προγραμμάτων παράλληλα με το ΕΣΠΑ και τα ΠΕΠ. Ήδη όπως όλα δείχνουν το Leader θα είναι στη νέα προγραμματική περίοδο ένα πολυταμειακό πρόγραμμα. Οι Περιφέρειες διαθέτουν εμπειρία στη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων και έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ. Η εμπειρία της τρέχουσας περιόδου με τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο κεντρικό υπουργείο, ανέδειξε σημαντικά προβλήματα, όπως καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση των προκηρύξεων ή στην αξιολόγηση κ.α. Οι υφιστάμενες περιφερειακές αρχές θα μπορούσαν να έχουν ευρεία εμπλοκή σε όλο το φάσμα των δράσεων αγροτικής ανάπτυξης. Έτσι θα υπάρξει και περιορισμός του διαχειριστικού κόστους και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων».

Τη δημιουργία στη νέα Προγραμματική Περίοδο 13 ολοκληρωμένων περιφερειακών προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέπτυξε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην παρέμβαση που έκανε στο 2ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι δεν βρίσκει σύμφωνες τις Περιφέρειες η πρόθεση του Υπουργείου για τη διάθεση μόνο του 1/3 των πόρων του προγράμματος, καθώς το αίτημά τους είναι το ΥΠΑΑΤ να διατηρήσει τον κεντρικό σχεδιασμό και τον επιτελικό ρόλο και το πρόγραμμα να περιέλθει, με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις Περιφέρειες. «Πρόκειται για πρόταση ουσίας, αν θέλουμε, με στοχευμένες δράσεις, να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και να προωθήσουμε στην πράξη την αποκέντρωση», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι θα υπάρξουν αλλαγές στις αρμοδιότητες για το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο «μοίρασμα» κάποιων δράσεων τοπικού αναπτυξιακού χαρακτήρα στις Περιφέρειες και τις υπόλοιπες να τις κρατήσει η κεντρική διαχείριση του ΥπΑΑΤ στην Αθήνα. Έτσι, προγράμματα με περισσότερο «τοπικό» χαρακτήρα, όπως το Leader και τα πρώην ΟΠΑΑΧ, η κυβέρνηση προτίθεται είναι να μεταβιβαστούν εξ ολοκλήρου στις Περιφέρειες και στη συνέχεια να υλοποιηθούν από τις Αναπτυξιακές. Τα προγράμματα που έχουν περισσότερο «εθνικό» χαρακτήρα, όπως οι Νέοι Αγρότες και τα Σχέδια Βελτίωσης θα παραμείνουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου