Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για αδυναμία λειτουργίας

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) είναι το μοναδικό επιμελητήριο πανελλαδικής εμβέλειας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μόνο από τις εισφορές των περίπου 35.000 γεωτεχνικών επιστημόνων – μελών του. Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των Διοικουσών Επιτροπών (Δ.Ε.) των Περιφερειακών Παραρτημάτων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν καταβάλλεται κανενός είδους αμοιβή... για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των οργάνων και τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και αυτά των Διοικουσών Επιτροπών δεν εισπράττουν μισθό αλλά και κανενός είδους έξοδο παράστασης.

Το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) αποστέρησε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τη δυνατότητα χρήσης ενός αποθεματικού περίπου πέντε (5) εκατομμυρίων ευρώ χωρίς δική του ευθύνη και επιλογή, καθώς ήταν υποχρεωτικά κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η οικονομική κρίση μείωσε, επίσης, τα ετήσια έσοδα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2008 σε μόλις 1,2 εκατομμύρια ευρώ το 2012, αλλά το Επιμελητήριό μας κατόρθωσε με πολύ κόπο και προσπάθεια να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του χωρίς να μειώσει την δραστηριότητά του. Αντιθέτως, επαύξησε τη δραστηριότητά του και από την πρώτη στιγμή της κρίσης μπήκε «μπροστάρης» για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που αγωνίζεται να ανταπεξέλθει επάξια στις ιστορικές στιγμές που ζούμε κινδυνεύει να σταματήσει οριστικά τη λειτουργία του λόγω της αδυναμίας του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. να προσέρχονται τακτικά στην έδρα του Επιμελητηρίου για να συνεδριάζουν ή να υπογράφουν τη μισθοδοσία του προσωπικού και άλλες οικονομικές δαπάνες, αλλά και σημαντικά έγγραφα σχετικά με νομοθετικές πρωτοβουλίες και κανονιστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης ή με επαγγελματικά θέματα των γεωτεχνικών, καθώς η κ. Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Θεσσαλονίκης αρνείται να θεωρήσει τα οδοιπορικά έξοδα και τις ημερήσιες αποζημιώσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ ή άλλα μέλη της διοίκησης και υπαλλήλους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (δεν έχουν υποβληθεί ακόμη τα σχετικά παραστατικά για όλα τα όργανα διοίκησης, όπως είναι η Δ.Ε. του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα, επίσης, τη Θεσσαλονίκη), τα οποία τις έχουν υποβληθεί με τον ίδιο νομότυπο τρόπο που υποβάλλονταν πάντοτε, προβάλλοντας καινοφανείς ισχυρισμούς. Επισημαίνουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια η ίδια κ. Επίτροπος, αλλά και άλλοι Επίτροποι, αποδέχονταν και θεωρούσαν τα ίδια παραστατικά δαπάνης που τώρα ξαφνικά, και αναίτια για εμάς, δε δέχεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 18 παρ. 4 του ν. 1474/1984 (ΦΕΚ 128 Α), ως αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2332/1995 (ΦΕΚ 181 Α) ορίζεται ότι:

«4. Στα μέλη και μη μέλη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που μετακινούνται από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής τους για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή για τη συμμετοχή τους στις επιστημονικές επιτροπές και ομάδες εργασίας των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου ή για την εκτέλεση εντολής ή εργασίας που δόθηκε ή ανατέθηκε σ αυτά από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ή από τις Διοικούσες Επιτροπές των περιφερειακών παραρτημάτων, ανεξάρτητα από τυχόν άλλη αμοιβή τους, καταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για τη μετακίνησή τους με οποιοδήποτε μεταφορικό μέσο και ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση για τις ημέρες απουσίας από τον τόπο της κατοικίας ή διαμονής τους. Το ποσό της ημερήσιας εκτός έδρας αποζημίωσης και των οδοιπορικών εξόδων, που καταβάλλεται στα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, καθορίζεται με βάση τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν για τους μόνιμους δημόσιους υπάλληλους.»

Παρά την ανωτέρω ρητή και ξεκάθαρη ειδική διάταξη που ισχύει σήμερα για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., η κ. Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο νομό Θεσσαλονίκης υποστηρίζει ότι:

1. τα οδοιπορικά έξοδα πρέπει να υπολογίζονται από την έδρα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που είναι η Θεσσαλονίκη και όχι από τον τόπο κατοικίας ή διαμονής των μελών του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.,

2. τα οδοιπορικά έξοδα πρέπει να αντιστοιχούν στο αντίτιμο του φθηνότερου συγκοινωνιακού μέσου της αντίστοιχης διαδρομής από την έδρα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που είναι η Θεσσαλονίκη,

3. η μετακίνηση κατά μη εργάσιμη ημέρα προϋποθέτει τη συνδρομή εξαιρετικών, απρόβλεπτων και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών,

4. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν μπορεί να υπογράφει τις εντολές μετακίνησής του παρά τη σχετική νόμιμη απόφαση του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε που τον εξουσιοδοτεί γι΄ αυτό (σημειώνουμε ότι παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις μας δεν έχει υποδειχθεί ποιο είναι, κατά τη άποψη της κ. Επιτρόπου, το αρμόδιο όργανο να υπογράφει τις εντολές μετακίνησης του Προέδρου του Δ.Σ.).

Εάν εφαρμοσθούν τα ανωτέρω θα πρέπει να παραιτηθούν τα μέλη του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για να αναλάβουν τις θέσεις τους μόνο Θεσσαλονικείς, αφού, ιδιαίτερα σήμερα, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να έρχονται τα μέλη του Δ..Σ. από την Αθήνα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη κλπ στη Θεσσαλονίκη με δικές τους δαπάνες για να συνεδριάσουν. Παρομοίως, στο Παράρτημα Αιγαίου θα πρέπει να εκλέγονται μέλη της Δ.Ε. μόνο οι κάτοικοι της Μυτιλήνης που είναι η έδρα του Περιφερειακού Παραρτήματος Αιγαίου και ούτω καθ΄ εξής. Φυσικά τα ανωτέρω δε συνιστούν ούτε δημοκρατική και αντιπροσωπευτική λειτουργία, ούτε σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος. Και φυσικά όταν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διοργανώνει επιστημονικές ημερίδες κατά την ημέρα του Σαββάτου ή της Κυριακής για να μπορούν να τις παρακολουθήσουν και οι γεωτεχνικοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορεί να καλύπτει τα οδοιπορικά έξοδα των προσκεκλημένων ομιλητών αφού δεν είναι «εξαιρετική, απρόβλεπτη και επείγουσα υπηρεσιακή ανάγκη», ενώ την εφετινή Κυριακή των Βαΐων που τροποποιούνταν οι διατάξεις του κεφαλαιώδους σημασίας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών ν. 4152/2013 μέχρι και την ώρα της ψήφισης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να είναι παρών στη Βουλή των Ελλήνων αφού δεν ήταν «απρόβλεπτη υπηρεσιακή ανάγκη». Σημειώνουμε, ότι δεν έχει γίνει αποδεκτή για πληρωμή ούτε η μετακίνηση του Προέδρου του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στη συνάντηση σας με τους επιστημονικούς φορείς της πόλης στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013. Επιπροσθέτως, τα μέλη των οργάνων διοίκησης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν θα πρέπει να εκπροσωπούν το Επιμελητήριο σε απογευματινές εκδηλώσεις ή συνεδριάσεις, καθώς όπως φαίνεται, αντιμετωπίζονται από τη κ. Επίτροπο ως πολιτικοί δημόσιοι διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους που λειτουργούν «εντός ωραρίου» και «εντός έδρας». Τέλος, τα φθηνότερα συγκοινωνιακά μέσα και τα δρομολόγιά τους πάντα θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης του Προέδρου του Δ.Σ. και των λοιπών οργάνων διοίκησης, ειδάλλως δεν θα πρέπει να μετακινούνται. Και όλοι αυτοί οι ακατανόητοι σε εμάς περιορισμοί τίθενται στη διαχείριση των χρημάτων των γεωτεχνικών, οι οποίοι τα καταβάλουν απαιτώντας την αποτελεσματική λειτουργία του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς όφελος δικό τους και της Πολιτείας.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

γνωρίζουμε τις νόμιμες διαδικασίες και τα νόμιμα δικαιώματά μας και δηλώνουμε ότι εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη, αλλά, δυστυχώς, οι δικαστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα σταματήσει άμεσα και για αόριστο χρονικό διάστημα τη λειτουργία του με τεράστιες και ανυπολόγιστες συνέπειες για τους δεκάδες υπαλλήλους του, τα χιλιάδες μέλη του και την Εθνική Οικονομία, καθώς, ήδη, οι υπάλληλοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν πληρώθηκαν έγκαιρα τη μισθοδοσία τους για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, αφού ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αδυνατεί να προσέρχεται τακτικά στη Θεσσαλονίκη με δικές του δαπάνες (ήδη συσσωρεύθηκε σημαντικό σχετικό χρέος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς αυτόν) για να υπογράφει τις μισθοδοτικές καταστάσεις, άλλες δαπάνες (ΙΚΑ κλπ), σημαντικά έγγραφα ή ακόμη και για να συγκαλέσει το Δ.Σ. Ο κίνδυνος της οικονομικής μη-αναστρέψιμης κατάρρευσης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της απώλειας σημαντικών μαχών για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και των συναδέλφων μας είναι όχι μόνο ορατός, αλλά και απτός. Γι΄ αυτό το λόγο, παρακαλούμε για την άμεση προσωπική παρέμβασή σας για κατεπείγουσα νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, εφόσον και εάν πιστεύετε ότι δεν επαρκεί η υπάρχουσα μέχρι σήμερα νομοθεσία.

Με τιμή,
1. Βασίλειος Δελησταμάτης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Θράκης
2. Ζαφείρης Μυστακίδης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας
3. Αθανάσιος Σαρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας
4. Ευάγγελος Σημανδράκος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας
5. Σπυρίδων Μπαλαμπέκος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Ηπείρου και Νήσων
6. Ιωάννης Γεωργιάδης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας
7. Σταύρος Ζαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας
8. Σωτήριος Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
9. Ιωάννης Τσακίρης, Πρόεδρος Δ.Ε. ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Περ. Παράρτημα Αιγαίου
10. Αλέξανδρος Στεφανάκης, Πρόεδρος Δ.Ε. Περ. Παράρτημα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κρήτης




Επισυνάπτεται το υπ΄ αριθμ. 2811/31-7-2013 σχετικό έγγραφο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου