Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Απολογισμός ημερίδας με θέμα: «Καλλιέργειες με μέλλον στο Ν. Κοζάνης. Προοπτικές και οφέλη καρυδιάς, αμυγδαλιάς, φουντουκιάς, στην ευρύτερη περιοχή»

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στην ημερίδα με θέμα: «Καλλιέργειες με μέλλον στο Ν. Κοζάνης. Προοπτικές και οφέλη καρυδιάς, αμυγδαλιάς, φουντουκιάς, στην ευρύτερη περιοχή», που συνδιοργάνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης και ο βουλευτής του Νομού κ. Γιώργος Κασαπίδης, την Κυριακή 3-11-2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σερβίων - Βελβεντού

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμπαράσταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) και του προέδρου της κ. Δημήτρη Σοφολόγη, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Το λόγο στην αρχή της εκδήλωσης πήρε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης παρουσιάζοντας το αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών που παρατηρείται σε πλήθος αγροτικών προϊόντων....
Αναφερόμενος στο θέμα της ημερίδας, επισήμανε τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος μέσω των συγκεκριμένων καλλιεργειών, δεδομένης την τεράστια ζήτησης που παρατηρείται αλλά και προβλέπεται μελλοντικά.

Ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Μήτσκας, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ελληνικής γεωργίας και στην απαραίτητη για την πολυπόθητη αγροτική ανάπτυξη αλλαγή νοοτροπίας γεωτεχνικών και παραγωγών.


Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.) κ. Δημήτρης Σοφολόγης, στον χαιρετισμό του, έκανε αναφορά στις προοπτικές των δενδροκομικών καλλιεργειών, στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π. και τόνισε τη βαρύτητα που δίνει η Ομοσπονδία στη στήριξη των Περιφερειακών Συλλόγων μελών της.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης ο Dr. Νάνος Γεώργιος, καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Βόλου, παρουσίασε τα νέα επιστημονικά δεδομένα για τις καλλιεργητικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές τις καλλιέργειες. Μέσα απο την παρουσίαση των διαφόρων ποικιλιών, έγινε ανάλυση της καταλληλότητας τους για την ευρύτερη περιοχή καθώς και συζήτηση για τα προβλήματα απο ασθένειες - εχθρούς - αβιοτικούς παράγοντες.

Σε μια τέτοια συζήτηση δεν θα ήταν δυνατό να απουσιάζει η αναφορά στις οργανώσεις παραγωγών μιας και πλέον θεωρούνται το απαραίτητο μέσο για την εξεύρεση αγορών και ελαχιστοποίησης του κόστους παραγωγής. Η κα. Μπούτλα Ιωάννα, γεωπόνος, υπεύθυνη ομάδας παραγωγών Ζαγοράς Βόλου αναφέρθηκε στα οφέλη αλλά και στις υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις οργανώσεις παραγωγών ενώ παράλληλά ανέλυσε τις διαδικασίες προετοιμασίας φακέλου Π.Ο.Π., και Π.Γ.Ε. για ιδιαίτερα προϊόντα. Σημαντικό τμήμα της εισήγησης της κας. Μπούτλα ήταν αφιερωμένο στο εξόχως επιτυχημένο παράδειγμα λειτουργίας της ομάδας παραγωγών Ζαγοράς Βόλου.

Οι κ.κ. Παπακανάκης Δημήτριος και Περήφανος Νίκος απο την Αγιά Λαρίσης και το Αργυροπούλι Τυρνάβου αντίστοιχα, ως καλλιεργητές αμυγδάλων, όπως ήταν φυσικό, δέχτηκαν πλήθος ερωτήσεων απο τους παρευρισκόμενους για λεπτομέρειες που αφορούν την συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την εκμηχάνιση, τη μεταποίηση και το κόστος παραγωγής των αμυγδάλων.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεσπόζουσα την γενικότερη αίσθηση πως οι καλλιέργειες αυτές μπορούν να αποτελέσουν το νέο αύριο για τη δενδροκομία του Νομού, πλαισιώνοντας την ήδη σημαντική παραγωγή υφιστάμενων δενδροκομικών προϊόντων. Όμως, δεδομένης της ποικιλομορφίας του ανάγλυφου του Νομού και των ιδιαίτερων εποχικών κλιματολογικών συνθηκών, κρίνεται αναγκαία η ενημέρωση - επιμόρφωση των παραγωγών για την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας - καλλιέργειας - ποικιλίας. 



Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Κοζάνης, θεωρώντας οτι με ημερίδες σαν αυτές συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ως μέσο την επιστημονική κατάρτιση των μελών του θα είναι πάντοτε δίπλα στον κάθε ενδιαφερόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου