Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Διευκρινήσεις για το Μέτρο 133 του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή» που αφορά στην ποιότητα τροφίμων

Απαντήσεις στα ερωτήματα των ενδιαφερομένων τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης – η οποία έλαβε χώρα από 6 έως 13 Δεκεμβρίου 2010 – για το σχέδιο ΚΥΑ σχετικά με το Μέτρο 133 «Ενημέρωση – προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ), δίνει η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Οριζόντιων Πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΥΠΑΑΤ.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση, θεωρήθηκε σκόπιμο από τα στελέχη της υπηρεσίας να μην προβούν σε ξεχωριστή απάντηση ανά φορέα. Έτσι, απαντούν συγκεντρωτικά, καλύπτοντας πλήρως το πεδίο των θεμάτων που τέθηκαν.

Αναλυτικά τα θέματα που τέθηκαν και οι απαντήσεις τους:

1) Προσθήκη οπωροκηπευτικών στο Μέτρο 133
Η προσθήκη των οπωροκηπευτικών στο Μέτρο 133 δεν είναι δυνατή, βάσει του θεσμικού πλαισίου που διέπει το Μέτρο, καθώς και της έγγραφης απάντησης του Γενικού Διευθυντή της Ε.Ε. για θέματα Γεωργίας και Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Jean – Luc Demarty, ο οποίος αναφέρει κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να τύχει προώθησης προϊόν που δεν έχει ενισχυθεί μέσω του Μέτρου 132 «Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων» του ΠΑΑ.
Ο λόγος που δεν ενισχύονται από τα Μέτρα 132 και 133 του ΠΑΑ τα οπωροκηπευτικά, είναι ότι με την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) Οπωροκηπευτικών ενισχύονται τα κάτωθι:
  • Ειδικό κόστος για βιολογική, ολοκληρωμένη ή πειραματική παραγωγή
  • Ειδικό κόστος για μέτρα βελτίωσης της ποιότητας
  • Γενική προώθηση ή/και προώθηση σημάτων ποιότητας.
  • Προώθηση των επώνυμων προϊόντων /εμπορικών σημάτων των οργανώσεων παραγωγών.
2) Αποσύνδεση του Μέτρου 133 από το Μέτρο 132, Προσθήκη προϊόντων ΠΟΠ – ΠΓΕ στο Μέτρο 133 και Τροποποίηση του ΠΑΑ
Ισχύουν οι προηγούμενοι περιορισμοί (θεσμικό πλαίσιο και έγγραφο κ. Demarty) και σε επίπεδο δικαιούχων. Η Υπηρεσία μας έχει ήδη προτείνει τροποποιημένα Τεχνικά Δελτία για τα Μέτρα 132 και 133, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση και προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ. Η πρότασή μας θα εξεταστεί σε επόμενη τροποποίηση του ΠΑΑ, διότι προς το παρόν η Ε.Ε. έχει αντιρρήσεις. Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων για τροποποίηση του Καν(ΕΚ) 1698/2005, η Υπηρεσία μας έχει προβεί σε αντίστοιχες προτάσεις τροποποίησης των άρθρων 20, 32 και 33, ώστε αυτά να διευρυνθούν, τα δύο Μέτρα να αποσυνδεθούν και να καταστεί ευχερέστερη και με μεγαλύτερες προοπτικές η εφαρμογή τους.
Πρέπει να σημειωθεί και για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, ότι αυτά δεν είχαν περιληφθεί στο Μέτρο 132, ώστε να ήταν δυνατόν να προωθηθούν μέσω του Μέτρου 133, γιατί οι δικαιούχοι του Μέτρου 132 πρέπει να είναι γεωργοί, ενώ η πλειονότητα των φορέων ΠΟΠ-ΠΓΕ δεν είναι γεωργοί. Επιπλέον, αυτοί οι φορείς είναι ήδη πολλοί σε αριθμό. Με την ενδεχόμενη τροποποίηση όμως του Καν(ΕΚ) 1698/2005 και του ΠΑΑ για τα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, θα μπορούσε να γίνει μνεία στο Μέτρο 132 ως στρατηγική –αλλά χωρίς αυτά να ενισχύονται-, ώστε να είναι δυνατό να περιληφθούν στο Μέτρο 133 για δράσεις ενημέρωσης – προώθησης – διαφήμισης.
3) Να ληφθεί υπόψη το Μέτρο 4.3 του ΕΠΑΑ-ΑΥ 2000-2006
Πάντα λαμβάνεται υπόψη οποιοδήποτε σχετικό Μέτρο από προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού, στο μέτρο ασφαλώς που επιτρέπει η διαφορετικότητα του θεσμικού πλαισίου που το διέπει. Οφείλουμε λοιπόν να επισημάνουμε ότι το προαναφερθέν Μέτρο είχε διαφορετικούς δικαιούχους (επαγγελματικές / διεπαγγελματικές οργανώσεις και συλλογικούς φορείς), καθώς και άλλα –περισσότερα από το Μέτρο 133- επιλέξιμα προϊόντα στόχους (π.χ. ΠΟΠ-ΠΓΕ, Οπωροκηπευτικά), τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Μέτρο 133 για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Τα παραπάνω τρία (3) σημεία, που καλύπτουν πέντε (5) θέματα, έλαβαν τη μερίδα του λέοντος κατά τη Δημόσια Διαβούλευση. Πέραν αυτών, τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως ακολούθως:
  • Να δοθεί έμφαση στις επιχειρηματικές συναντήσεις μέσω των επιλέξιμων δράσεων
Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες του Μέτρου.
  • Η γκάμα προϊόντων του Agro 2 έπρεπε να είναι μεγαλύτερη
Ο κατάλογος προϊόντων είναι εκείνος που περιλαμβάνεται στο Μέτρο 132 για το Agro 2. Ανωτέρω αναφέρθηκαν οι λόγοι αποκλεισμού ορισμένων προϊόντων και συστημάτων (π.χ. οπωροκηπευτικών κ.λ.π.). Για το λόγο αυτό ο κατάλογος δεν είναι μεγαλύτερος.
  • Γιατί έχουν επιλεγεί τα σταφύλια ως επιλέξιμο προϊόν ενώ υπάγονται στην ΚΟΑ οπωροκηπευτικών
    Διότι το όρισε / εξαίρεσε η Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής, με σκοπό να μην υπάρχουν επικαλύψεις μεταξύ του ΠΑΑ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των ΚΟΑ.
Τέλος, κατά τη Δημόσια Διαβούλευση κατατέθηκε από έναν φορέα ο χαρακτηρισμός «προβληματικό» για το Μέτρο 132, το οποίο «…ούτως ή άλλως θα αποτύχει λόγω κακού σχεδιασμού και τα αποτελέσματά του δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμα». Ο άστοχος χαρακτηρισμός και οι προβλέψεις που τον ακολουθούν προσκρούουν στην πραγματικότητα, καθώς ήδη υπογράφηκαν οι ατομικές εγκριτικές αποφάσεις για τους 2.758 δικαιούχους. Αν θα αποτύχει λόγω κακού σχεδιασμού, είναι κάτι που θα κριθεί αποκλειστικά και μόνο κατά τον τελικό απολογισμό της παρούσας Προγραμματικής Περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου