Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Κορίανδρος ή Κόλιανδρος (Coriandrum sativum) - Η καλλιέργειά του

Είναι ετήσια αρωματική πόα του γένους Apiaceae. Καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του (σφαιρικός, εύοσμος) και υπάρχουν ποικιλίες τόσο μεγαλόκαρπες όσο και μικρόκαρπες.

Αναπτύσσεται σε κλίματα εύκρατα άλλα και ηπειρωτικά Αντέχει στο ψύχος όσο και στη ζέστη και τη ξηρασία. Καταλληλότερες περιοχές για την καλλιέργεια του θεωρούνται οι...
πεδινές και ημιορεινές με ελαφρά και γόνιμα εδάφη, ψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. 


Τρόπος πολλαπλασιασμού 
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο.

Εποχή φύτευσης-σποράς
Σπέρνεται το φθινόπωρο στο χωράφι (Οκτώβριο-Νοέμβριο) ή την άνοιξη (Μάρτιο) με το χέρι ή με μηχανές σε γραμμές που απέχουν 30-40 εκ. μεταξύ τους (απαιτούμενη ποσότητα 2.5-3.5 κιλά με το χέρι ή 1.5-2.0 κιλά με μηχανές).
Στις καλλιεργητικές φροντίδες λογίζονται η προετοιμασία του χωραφιού (όργωμα, δισκοσβάρνισμα κλπ) και η καταπολέμηση ζιζανίων (σκαλίσματα ή ζιζανιοκτονία).


Συγκομιδή
Συγκομίζεται τον Ιούνιο (στάδιο ωρίμανσης των καρπών). Η συλλογή γίνεται με το χέρι ή με χορτοκοπτικά. Αποξηραίνεται και εν συνεχεία αλωνίζεται.



Αποδόσεις
Η στρεμματική απόδοση σε καρπό ανέρχεται σε 50-100 κιλά και σε μερικές περιπτώσεις 200 κιλά ενώ η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0.4-1.2%.

Χρήσεις
Χρησιμοποιείται (ο καρπός) ως άρτυμα και στον αρωματισμό ποτών στην βιομηχανία τροφίμων. Το αιθέριο έλαιο του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Θεωρείται χωνευτικό, σπασμολυτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου