Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Άνεμος αισιοδοξίας στα αγροτικά μηχανήματα το 2011

Μετά από ένα μάλλον δύσκολο 2010, οι εταιρείες αγροτικού εξοπλισμού εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για το 2011 και ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, λανσάροντας νέα μοντέλα στην αγορά. Σύμφωνα με προβλέψεις στελεχών του κλάδου, τις οποίες παρουσιάζει η εφημερίδα Agrenda, η υψηλή ζήτηση για αγροτικά προϊόντα, τα σχετικά χαμηλά αποθέματα σιτηρών και οι υψηλές τιμές για καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, ζάχαρη και βαμβάκι, θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια αγορά το 2011. Για του λόγου το αληθές, μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο η John Deere θα λανσάρει αριθμό ρεκόρ νέων μοντέλων, σύμφωνα με τον Σάμιουελ Άλεν, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Deere & Company. Για τη Δυτική Ευρώπη, η Deere αναμένει αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 5-10%, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ασιατικές αγορές αναμένεται ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα του 2010.
Σε ομιλία του στα τέλη Δεκεμβρίου, ο κ. Άλεν προειδοποίησε ωστόσο ότι οι πωλήσεις της εταιρείας στη Νότια Αμερική θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ στη Βόρεια Αμερική οι πωλήσεις θα επηρεαστούν από το υψηλότερο κόστος των μοντέλων που πληρούν τις προδιαγραφές ρύπων Tier 3a.
Και η Massey Ferguson εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα. Ο Ρίτσαρντ Μάρκγουελ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δηλώνει ότι «έχουμε να περιμένουμε πολλά μέσα στο 2011». H MF μέσα στο 2011 θα λανσάρει δύο ολοκαίνουργια προϊόντα αλλά και εννέα αναβαθμισμένα μοντέλα.
Σύμφωνα με τον κ. Μάρκγουελ, μέσα στο 2010 η εταιρεία επένδυσε 10 εκατ. ευρώ για την αναδιοργάνωση της γραμμής κινητήρων της και των εγκαταστάσεων συναρμολόγησης καμπίνων, ενώ πάνω από 70 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη θεριζοαλωνιστικών στο κύριο εργοστάσιό της στην Ιταλία. Ο κ. Μάρκγουελ μας προϊδεάζει και για συναρπαστικά νέα της Massey Ferguson και στην έκθεση SIMA στο Παρίσι.
Για ένα δυνατό 2011 ετοιμάζεται και η Claas. Οι πωλήσεις της εταιρείας επέστρεψαν σε θετικό έδαφος στα τέλη του 2010, προϊδεάζοντας για αυξημένα μεγέθη στη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2010 οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου Claas Group μειώθηκαν κατά 14,7%, στα 2,475 δισ. ευρώ λόγω της διεθνούς ύφεσης και της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο σε πολλές αγορές η εταιρεία κατόρθωσε όχι μόνο να εδραιώσει, αλλά και να αυξήσει το μερίδιό της. Μέσα στο δύσκολο 2010, ο όμιλος κατόρθωσε να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων της τάξης των 77 εκατ. ευρώ και να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους του.
Όσον αφορά τις κατά τόπους αγορές, η Claas παρατηρεί ότι το 2010 η Δυτική Ευρώπη ήταν στάσιμη, ενώ παράλληλα παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές της αγοράς: Η γη που χρησιμοποιείται για παραγωγή βιομάζας αυξάνεται και συνεπώς η ζήτηση στρέφεται προς συγκομιστικά μηχανήματα για προϊόντα που χρησιμοποιούνται για βιομάζα. Για αυτό παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για ενσιρωκοπτικά μηχανήματα, για μεγάλα τρακτέρ και τηλεσκοπικούς χειριστές.
Για το 2011, η Claas έχει ενδείξεις για ανάκαμψη των πωλήσεών της. Όπως σημειώνει η εταιρεία, οι δύο δύσκολες χρονιές που πέρασαν δεν έχουν μεταβάλει τις κύριες τάσεις, που είναι η αύξηση του πληθυσμού και η διαφοροποίηση των διατροφικών συνηθειών του πλανήτη, αλλά και οι περιορισμένες αγροτικές εκτάσεις και η αυξανόμενη χρήση της βιοενέργειας. Οι παράγοντες αυτοί έχουν θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον κλάδο, ενώ η άνοδος των τιμών των σιτηρών ενισχύει το αγροτικό εισόδημα.
Τα πρώτα στοιχεία για τη νέα οικονομική χρήση υποδεικνύουν αύξηση των πωλήσεων της Claas. Οι παραγγελίες για τη σοδειά του 2011 είναι σημαντικά αυξημένες, ενώ σημαντικός δείκτης είναι και τα χαμηλά στοκ μεταχειρισμένων μηχανημάτων. Το μεγαλύτερο νέο της Claas για το 2011 είναι αδιαμφισβήτητα η τρίτη γενιά των κομπίνων Lexion που θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά.
Πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου