Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γεωργικά μηχανήματα: Πτώση τζίρου που φθάνει το 70%

Ραγδαία πτώση τζίρου, που αγγίζει μέχρι και το 70%, κατέγραψαν το 2010 οι ελληνικές εταιρείες κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, με παράλληλη ανάλογη συνολική πτώση των πωλήσεων ελληνικών και εισαγόμενων γεωργικών μηχανημάτων στη χώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Ενωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ) κρούει κώδωνα κινδύνου προς την κυβέρνηση για επαπειλούμενη «βροχή» λουκέτων, ζητώντας αφενός τη στήριξη της εξωστρέφειας του κλάδου, αφετέρου την τάχιστη έναρξη των σχεδίων βελτίωσης του ΕΣΠΑ.

«Ηδη», αναφέρει σχετικά στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (ΕΚΑΓΕΜ), Στέργιος Πέτκος, «ένα ποσοστό 10% των επιχειρήσεων του κλάδου έχει κλείσει από πέρυσι ή οδεύει άμεσα προς λουκέτο, ενώ συνολικά ποσοστό 30% των επιχειρήσεών μας υπολειτουργεί. Είμαστε ένας κλάδος που απασχολεί 8.000 εργαζομένους και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μείνουν ούτε οι μισοί».

Επιτακτική ανάγκη σύμφωνα με τον κ. Πέτκο και την ΕΚΑΓΕΜ αποτελεί η στήριξη από την κυβέρνηση του κλάδου, ο οποίος όπως τονίζει είναι παραγωγικός και εξαγωγικός, προκειμένου να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών, οι οποίες το 2010 κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με το 2009.

«Αντί, όμως, στη χώρα μας, που πάσχει από έλλειμμα παραγωγικότητας να επιδοτούνται οι κλάδοι που παράγουν και εξάγουν, επιδοτούνται λ.χ. οι εισαγωγές Ι.Χ. αυτοκινήτων. Επί τρεις μήνες προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί».


Τη λύση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη των εξαγωγών των ελληνικών γεωργικών μηχανημάτων μπορεί να δώσει, σύμφωνα με την ΕΚΑΓΕΜ, η υλοποίηση εξαγωγικών προγραμμάτων, από πλευράς πολιτείας, ενώ εξίσου σημαντική είναι η άμεση προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης για αγρότες.


Β. ΒΕΓΙΡΗ - vveg@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου