Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Τροποποίηση Σχεδίων Βελτίωσης

Του Εμμ. Διαμαντόπουλου

Δημοσιεύθηκαν πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι πρώτες τροποποιήσεις των αποφάσεων εφαρμογής και της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης. Οι τροποποιήσεις ήταν αναγκαίες αφού το πρόγραμμα παρουσίαζε ιδιαίτερα χαμηλή επιλεξιμότητα των υποψηφίων εξαιτίας της Βαμολογίας που είχε υιοθετηθεί. Επίσης αυξήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου στα 500εκ.€ σε όλη τη χώρα. Πιό συγκεκριμένα οι κυριότερες αλλαγές είναι:



- Αλλάξανε οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολογία, ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι να συγκεντρώσουν την ελάχιστη απαιτούμενη πιό εύκολα.

- Μειώθηκε η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία στα 20 μόρια για τους Νέους αγρότες και στα 25 Μόρια για τους λοιπούς δικαιούχους σε ότι αφορά τις επενδύσεις στη Φυτική Παραγωγή. Στη Ζωική Παραγωγή τα μόρια είναι 5 μονάδες υψηλότερα.

- Δημιουργήθηκε Νέα ομάδα δικαιούχων, αυτή των "Ατομικών επιχειρήσεων φυσικών προσώπων", οι οποίοι δεν έχουν τον περιορισμό των 50.000€ σε επενδύσεις που υπάγονται στη ΚΟΑ των Οπωροκηπευτικών.

- Καταργήθηκαν οι ανώτερες τιμές στις φυτεύσεις δένδρων "Πυκνής Φύτευσης", πλέον ο καθορισμός του ρεαλιστικού κόστους υλοποίησης γίνεται με προσφορά - προτιμολόγιο.

- Μετακινήθηκε η σύναψη συμβολαίων μίσθωσης ή δωρεάς σε περίπτωση επένδυσης σε ακίνητο που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο 1ου ή 2ου βαθμού, από την υποβολή του φακέλου, στην αποδοχή της ατομικής πράξης έγκρισης.

- Οι διαθέσιμες πιστώσεις για τους Νέους αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη) παρέμειναν στα 20εκ. €, οι πιστώσεις για τους Καπνοπαραγωγούς παρέμειναν στα 80εκ.€, οι πιστώσεις για τους λοιπούς δικαιούχους για τη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας καθορίστηκαν στα 20εκ.€ ενώ δημιουργήθηκε και μια "κάθετη" ομάδα δικαιούχων, αυτή των αγελαδοτρόφων με διαθέσιμες πιστώσεις 20εκ.€ σε επίπεδο χώρας. Όλα τα παραπάνω ποσά, πλήν αυτό των αγελαδοτρόφων, θα κατανεμηθούν κατά 67% σε Σχέδια βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στη κτηνοτροφία και κατά 33% σε Σχέδια βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στη φυτική παραγωγή.

Όλες οι παραπάνω αλλαγές ήτανε στη σωστή σωστή κατεύθυνση, όμως δημιουργήθηκαν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εκ νέου για την ομαλή πορεία του προγράμματος, ενώ υπάρχουν και προβλήματα που δεν έχουν λυθεί ακόμη. Μερικά από αυτά αναφέρονται στη συνέχεια:

- Η νέα ομάδα δικαιούχων "Ατομικές Επιχειρήσεις Φυσικών Προσώπων" έχει ελάχιστο μέγεθος σε εργασία 1 ΜΑΕ, κάτι που πιθανόν θα δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές σιτοπαραγωγικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες θα χρειαστούν ελάχιστο μέγεθος για να ενταχθούν 875 στρέμματα, ενώ πριν τη δημοσίευση της τροποποίησης είχαν ελάχιστο μέγεθος 219στρέμματα Επίσης για τη συγκεκριμένη ομάδα δικαιούχων απαιτείται προσκόμιση Φορολογικής ενημερότητας και Πιστοποιητικού μή πτώχευσης, κάτι που σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατία και πιθανό αποκλεισμό ορισμένων δικαιούχων ακόμη. Νέα τροποποίηση στα θέματα αυτά είναι πιθανον απαραίτητη.

- Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί ορισμένες λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως π.χ ο τρόπος υπολογισμού της επιδοτούμενη ιπποδύναμης ελκυστήρα ενώ ακόμη δεν έχει αρχίσει τη λειτουργία του η ιστοσελίδα ηλεκτρονικής υποβολής των φακέλων ενώ ήδη ήμαστε καταμεσής της περιόδου υποβολής.

- Οι διαθέσιμες πιστώσεις εξακολουθούν να είναι μικρές σε σχέση με το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, ειδικά μετά την κατάργηση του ορίου των 50.000€ για τις επενδύσεις στα οπωροκηπευτικά.

- Δεν αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης των Νέων Γεωργών, η αύξηση αφορούσε αποκλειστικά τους λοιπούς δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου