Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επιστολή Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης προς Υπ.Α.Α.Τ.

Θέμα: «Νέοι Γεωργοί έτους ένταξης 2006»

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψη σας ένα σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει κατά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Δράσης των Νέων Γεωργών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το έτος 2006.
Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι του Μέτρου 1.1.2 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», δεσμεύτηκαν με την Απόφαση Έγκρισής τους να επιτύχουν τους στόχους του Σχεδίου Δράσης εντός 5ετίας από την ημερομηνία πρώτης εγκατάστασής τους.

Πολλοί από αυτούς και κυρίως οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στόχευαν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο Σχέδιο Δράσης του Νέου Γεωργού (κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων με όλες τις απαιτούμενες Άδειες Ίδρυσης και Λειτουργίας κλπ),  μέσω της ένταξης τους στο Μέτρο 1.2.1 « Εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων»  - «Σχέδια Βελτίωσης». 
Στο χρονικό διάστημα όμως, από τον Σεπτέμβριο του 2006 όπου και εκδόθηκαν οι Αποφάσεις Ένταξης των Νέων Γεωργών εκείνης της περιόδου έως και σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε άλλη  προκήρυξη του Μέτρου των Σχεδίων Βελτίωσης πλην της τρέχουσας, με συνέπεια οι Νέοι Γεωργοί του έτους 2006 να μην έχουν τη δυνατότητα υλοποίησης των δεσμευτικών τους στόχων μέσω Σχεδίου Βελτίωσης.
   Αν και στην τρέχουσα προκήρυξη με την Αριθ. Αποφ. 146/12-01-2011 δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής και αναγνωρίζεται πολύ σωστά η ιδιότητα αυτών των Νέων Γεωργών, αφού τους παρέχεται πρόσθετη Βαθμολογία, παραμένει ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του Σχεδίου Δράσης η κατά περίπτωση 5ετής προθεσμία, που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι η 14/07/2011. Άρα ακόμη και αν ενταχθούν σε Σχέδιο Βελτίωσης θα βρεθούν εκτός της 5ετούς προθεσμίας του Σχεδίου Δράσης του Νέου Γεωργού.
Αυτή η εξέλιξη συνιστά ακουσίως μεν, ουσιαστικά δε, διακριτική μεταχείριση σε βάρος των νέων Γεωργών του 2006 έναντι των συναδέλφων τους, προδιαγράφοντας ζοφερό εργασιακό μέλλον για τους πρώτους, αφού όπως γνωρίζετε η πραγματοποίηση των δεσμευτικών στόχων των Νέων Γεωργών ιδιαίτερα για τον κλάδο της ζωικής παραγωγής απαιτεί δαπανηρές επενδύσεις κτιρίων, που πολλοί από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσουν εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια, γι’ αυτό και προσδοκούσαν στην ένταξη τους σε Σχέδιο Βελτίωσης.
   Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω και προκειμένου να προληφθεί η διαφαινόμενη αδικία, αλλά ακόμη και να υπηρετηθούν οι στόχοι του προγράμματος των Νέων Γεωργών, ζητάμε την παράταση της ημερομηνίας ολοκλήρωσης των Σχεδίων Δράσης των Νέων Γεωργών του 2006 κατά δύο έτη, ώστε να καταφέρουν να υλοποιήσουν τους στόχους τους μέσω του τρέχουσας Πρόσκλησης του Μέτρου 1.2.1 και να μην απενταχθούν από το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου