Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Βιοκλιματικές αναπλάσεις

Χρηματοδότηση 60 εκατ. ευρώ για 12 έργα βιοκλιματικών αναπλάσεων από το ΥΠΕΚΑ
 
Στη βελτίωση της ζωής και του περιβάλλοντος για τους κατοίκους περιοχών με κλιματικό πρόβλημα, καθώς και στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και την ανάσχεση της κλιματικής μεταβολής στοχεύει το Πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αστικές Αναπλάσεις» που παρουσιάστηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 2011 από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Καθ. Μάνθο Σανταμούρη.


 

Όπως επισημαίνεται, η έλλειψη ολοκληρωμένου αστικού σχεδιασμού, οι ασφυκτικά δομημένες περιοχές, ο ανεπαρκής αερισμός των οδών και των γειτονιών, η έλλειψη πρασίνου, η αύξηση της ανθρωπογενούς θερμότητας από οχήματα και κλιματιστικά μηχανήματα αποτελούν τις βασικές αιτίες των προβλημάτων κλιματικής μεταβολής και θερμικής υποβάθμισης της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.
 

Το πρόγραμμα αφορά βιοκλιματικές επεμβάσεις σε αστικές περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικό κλιματικό πρόβλημα και έχει ως κεντρικούς στόχους την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την επιβράδυνση και τελικώς την αναστροφή της αστικής κλιματικής μεταβολής και τη βελτίωση των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων που σχετίζονται με αυτή. Επιλέξιμα είναι έργα που επιτυγχάνουν συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους και διαθέτουν πλήρως ώριμες μελέτες.
 

Το ΚΑΠΕ ως ενδιάμεσος φορέας είναι υπεύθυνος για την προκήρυξη, επιλογή, παρακολούθηση, επιστημονική και οικονομική αξιολόγηση των έργων. Ήδη έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή εκτέλεσης και αξιολόγησης του προγράμματος που αποτελείται από διακεκριμένους και έμπειρους επιστήμονες και στο τέλος Μαΐου θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το ΚΑΠΕ προς όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας που διαθέτουν περιοχές με αποδεδειγμένο κλιματικό πρόβλημα.
 
Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για δύο περίπου μήνες. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και από το Ταμείο Συνοχής με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν 10 - 12 έργα.

 
Σημειώνεται ότι το ΚΑΠΕ θα παρακολουθεί στενά κάθε έργο, σχετικά με την τήρηση των προδιαγραφών που έχουν τεθεί και θα μετρά σε όλη τη διάρκεια την απόδοση και τα χαρακτηριστικά όλων των στοιχείων, προϊόντων και συστημάτων που εγκαθίστανται.
Παρόμοιες παρουσιάσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας στο επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου