Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Οριστικά «κόκκινη κάρτα» σε ΕΑΣ Κοζάνης-Σερβίων για το ΟΣΔΕ

Οριστικά εκτός ΟΣΔΕ, τίθενται ως πύλες εισόδου οι ΕΑΣ Κοζάνης – Σερβίων και Κεφαλλονιάς – Ιθάκης, αφού διαπιστώθηκε επανειλημένως ότι επιβαρύνουν τους παραγωγούς των συγκεκριμένων περιοχών, με σημαντικά ποσά για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσής του έτους 2011. Για να μη χάσουν τις επιδοτήσεις οι παραγωγοί,...
το σχετικό έργο αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας συνεργεία της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και τα σχετικά έγγραφα που κοινοποίησε στις δυο ΕΑΣ η Συνομοσπονδία, οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν συμμορφώθηκαν, με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά για το 2011, η λειτουργία του συστήματος και η κατάργησή τους ως πύλες εισόδου. Μάλιστα η ΠΑΣΕΓΕΣ απέστειλε και εξώδικο στην ΕΑΣ Κεφαλλονιάς.

Για το θέμα ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Γιάννης Τσιφόρος, ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Θανάση Καπρέλη.

Σημειώνεται ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη καλέσει τις δυο Ενώσεις, να επιστρέψουν άμεσα τα παρακρατηθέντα ποσά στους παραγωγούς και να κοινοποιήσουν το ένταλμα επιστροφής προς αυτούς, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο, ωστόσο, οι παραγωγοί να χάσουν τις επιδοτήσεις, συνεργεία της ΠΑΣΕΓΕΣ θ’ αναλάβουν την υλοποίηση των απαιτούμενων εργασιών και στις δυο προαναφερόμενες περιοχές.

Τα συνεργεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, τέλος, θα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις σε σχέση με την ασφάλισή της αγροτικής παραγωγής τους και την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Το εξώδικο

1. Όπως είναι γνωστό με το από 27.05.11 έγγραφό μας σας ζητήσαμε να επιστρέψετε άμεσα στους παραγωγούς – δικαιούχους ενιαίας ενίσχυσης της περιοχής σας, τα ποσά που εισέπραξε η Ένωσή σας παράνομα ως αμοιβή της για τις εργασίες συμπλήρωσης, υποβολής, παραλαβής και καταχώρησης των αιτήσεών τους και να μας κοινοποιήσετε το ένταλμα επιστροφής των ποσών αυτών στους παραγωγούς. Η ενέργειά μας αυτή υπαγορεύτηκε από τις πολυάριθμες καταγγελίες – παράπονα παραγωγών της περιοχής σας ότι τιμολογούσατε επιπλέον αμοιβή για εργασίες που θα αμειφθείτε από το κράτος και μετά από έντονες οχλήσεις του αρμόδιου για την παρακολούθηση και παραλαβή του έργου κρατικού οργανισμού ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ταυτόχρονα όμως, η ενέργειά μας  αυτή ήταν προεχόντως επιβεβλημένη από τον νόμο και από το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. 6023/ΡΜ/2011 Δημόσιας Σύμβασης που υπογράφηκε, μετά από διεξαγωγή διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Ένωση Νομικών Προσώπων «ΠΑΣΕΓΕΣ-Neuropublic A.E» για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, στην υλοποίηση της οποίας η Οργάνωσή σας ανέλαβε εγγράφως να συμμετάσχει ως μέλος της Ομάδας Έργου (υπεργολάβος) με τίμημα το οποίο καθορίστηκε στην παραπάνω σύμβαση για την  εκτέλεση του συνόλου των εργασιών, η συνολική δαπάνη των οποίων βαρύνει τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού (Υπ.Απόφαση ΥΠΑΑΤ 59216/2911.2010) σε εφαρμογή ρητής διατάξεως της παρ.3 του άρθρου 32 του 3698/2008 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του Νόμου 3842/2010. Είναι αυτονόητο, ότι η Ανάληψη Υποχρεώσεων που υποβλήθηκε από την Ένωσή σας με το υπ’αριθμ. Πρωτ. 197/07.02.2011 έγγραφό σας αποτελεί προσχώρηση στη παραπάνω σύμβαση, η οποία από της υπογραφής της δεσμεύει απόλυτα την Ένωσή σας όσον αφορά στη διαδικασία, στη προσήκουσα και εμπρόθεσμη εκτέλεση των εργασιών και στο συμβατικό τίμημα από το οποίο θα λάβετε την αναλογία σας. Επομένως, κάθε επιπλέον, του συμβατικά καθορισμένου, τίμημα ή αμοιβή που ζητείται από τους δικαιούχους – παραγωγούς κατά τη παραπάνω διαδικασία είναι καταφανώς παράνομο και άμεσα επιστρεπτέο. Πλήν όμως, διαπιστώθηκε ότι η «τακτική» αυτή της Οργάνωσής σας δεν έπαυσε, ούτε επιστράφηκαν τα παρανόμως εισπραχθέντα ποσά στους παραγωγούς.

2. Έπειτα από τα προηγούμενα και μετά από έντονες οχλήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, με ορατό τον κίνδυνο να θεωρηθεί το σύνολο των συμβαλλομένων στην παραπάνω σύμβαση ότι παραβαίνει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, με το υπ΄αριθμ 436/8.6.2011 έγγραφό μας σας γνωρίσαμε ότι με βάση ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ η Ένωσή σας καταργείται, ως Πύλη Εισόδου από το έργο που αφορά στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών για το έτος 2011. Ταυτόχρονα, σας ενημερώσαμε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της αναθέτουσας αρχής, η υλοποίηση των συμβατικών εργασιών για τους παραγωγούς της περιοχής σας, αναλαμβάνεται από συνεργείο που έχει οριστεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ, το οποίο, με την εγκατάστασή του στην περιοχή, θα καλύψει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και υποχρεώσεις  έτσι ώστε να διασφαλισθεί απόλυτα η ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών και εργασιών προκειμένου να μην υπάρξει καμία απώλεια στις ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς της περιοχής, αλλά και για να ικανοποιηθούν όλες οι απαιτήσεις σε σχέση με την ασφάλισή της αγροτικής παραγωγής τους και την εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αναφερόμενη σύμβαση.

3. Ενώ λάβατε αποδεδειγμένα γνώση του παραπάνω εγγράφου μας αυθημερόν την 8η 6.2011, με κατάπληξη αναγνώσαμε σήμερα 10.6.2011, το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 602/9.6.2011 Δελτίο Τύπου της Ένωσής σας υπογραφόμενο από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ανδρ. Π. Καλαφάτη σύμφωνα με το οποίο συνεχίζονται απρόσκοπτα οι εργασίες της Ένωσης όσον αφορά στη διαδικασία των προαναφερόμενων συμβατικών εργασιών.

Κατόπιν των παραπάνω είμαστε υποχρεωμένοι να σας επιστήσουμε την προσοχή για τελευταία φορά στην υποχρέωση συμμόρφωσής σας τόσο ως προς την επιστροφή των αδικαιολογήτως και παρανόμως εισπραχθέντων ποσών από τους παραγωγούς όσο και ως  προς την άμεση παράδοση των χειρόγραφων αιτήσεων των παραγωγών και συναφών συνοδευτικών εγγράφων στο συνεργείο της ΠΑΣΕΓΕΣ που θα εγκατασταθεί στα γραφεία του Αντιπεριφειάρχη Κεφαλλονιάς – Ιθάκης την Τρίτη 14.6.2011 λαμβάνοντας υπόψη ότι οποιαδήποτε άρνηση ή παρέλκυση της παράδοσης των
 παραπάνω δυνατόν, εκτός των άλλων συνεπειών, να επισύρει τις συνέπειες των ποινικών διατάξεων περί υπεξαγωγής εγγράφων.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ και Υπεύθυνος Έργου

Γιάννης  Τσιφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου